Den norske kirke sier nei til Smiths venner
Den norske kirke mener Brunstad Christian Church ikke har tilstrekkelig tillit blant andre kirkesamfunn til at det er naturlig å innvilge dem medlemskap i Norges Kristne Råd (NKR).
Brunstad Christian Church (BCC), tradisjonelt best kjent som Smiths venner, har de siste årene hatt observatørstatus i Norges Kristne Råd (NKR).
Rådet organiserer storparten av etablerte kristne kirker i Norge , og i år skal tre søknader om medlemskap behandles. I den forbindelse er medlemmene bedt om å uttale seg om søknadene.
I et høringssvar fra Den norske kirke, som er rådets desidert største trossamfunn målt i medlemmer, vendes tommelen ned for søknaden om medlemskap for BCC.
– Hefter en del usikkerhet
I høringssvaret, som er datert 28. april og som er orienteringssak på Kirkerådets møte denne uken, heter det innledningsvis at søknaden er omfattende og at de har gode erfaringer med BCC som observatør.
«Når Den norske kirke likevel er nølende til å anbefale medlemskap nå, skyldes det at det fortsatt hefter en del usikkerhet om Brunstad Christian Church», heter det i høringssvaret.
I fjor høst sendte NRK en kritisk dokumentar om Brunstad Christian Church. Søklelyset ble spesielt rettet mot hvordan ledende personer i bevegelsen forvalter penger som er samlet inn av menighetens medlemmer. I kjølvannet av denne Brennpunkt-dokumentaren ble det reist spørsmål ved måten kirkesamfunnet blir ledet på.
– Ikke overbevist oss
I høringssvaret fra Den norske kirke heter det videre:
«Økumenikk forutsetter vilje til åpenhet og dialogisk framtreden, og Brunstad Christian Churchs reaksjoner på den kritikken som har framkommet i offentligheten og i media den siste tiden, har ikke overbevist oss om at Brunstad Christian Church har tilstrekkelig tillit blant andre kirkesamfunn til at det er tilrådelig å innvilge medlemskap på årets rådsmøte. »
– Bli bedre kjent
I høringssvaret, som er signert Olav Fykse Tveit, preses blant biskopene i Den norske kirke, og Berit Hagen Agøy, internasjonal direktør i Kirkerådet og Mellomkirkelig råd, etterlyses dokumentasjon på BCCs økumeniske engasjement. De ønsker også mer kjennskap til «deres økumeniske profil». De mener dette vil bidratt til å skape større trygghet og tillit, «noe som må ligge til grunn mellom medlemssamfunnene i Norges Kristne Råd.»
Den norske kirke ser gjerne at BCCs status som observatør i NKR føres videre, slik at styret i rådet «blir bedre kjent med Brunstad Christian Church, noe som vil bidra til at en eventuell innvilgelse av medlemskap på et senere tidspunkt vil være bedre forankret og skje uten tvil.»
Vil ha med islendinger
To andre kirkesamfunn har søkt medlemskap i Norges Kristne Råd. Den norske kirke støtter i sitt høringssvar at Den Islandske Menighet i Norge innvilges medlemskap, men kan ikke uten videre støtte søknaden fra Kristent Nettverk.
I høringssvaret blir det vist til at NKR etter sine statutter består av kristne kirker og trossamfunn og grupper av disse.
«Det er uklart om Kristent Nettverk er en kirke eller en gruppe av slike, i den betydning vedtektene legger til grunn», mener Den norske kirke i sitt høringssvar.
Bibelen og treenigheten
Norges Kristne Råd er et økumenisk samarbeidsorgan for kristne trossamfunn i Norge. Rådet består av 22 medlemssamfunn og ni observatører.
Rådets målsetting er å fremme økumenisk samarbeid lokalt og nasjonalt, være et forum for opinionsdannelse overfor myndigheter og offentlighet og å sikre trossamfunnenes rettigheter og arbeidsmuligheter i samfunnet.
Ifølge rådets vedtekter har medlemssamfunnene som felles grunnlag at de er «kristne kirker og trossamfunn i Norge som har Bibelen som kilde, og som tilber og bekjenner én Gud – Faderen, Sønnen og Den Hellige Ånd – som skaper, frelser og livgiver.»