FORKASTET: Johan Sverdrup-feltet i Norskehavet.

Den norske kirke taper stort på å kvitte seg med oljeaksjer. Nå kan britene følge etter

Prester vil ikke legge seg opp pensjon med penger de tjener på fossilt brensel.

Publisert Sist oppdatert

I Dagen ble det i fjor høst kjent at Den norske kirkes finansportefølje sank i verdi med nærmere ti millioner kroner i fjor.

Dette er et resultat av en villet politikk og en investeringsstrategi som betyr at man i praksis ikke vil ha aksjer i oljevirksomhet.

Når det nettopp er olje- og energisektoren som gjør det best på børs for tiden, kan pengetapet bli ekstra stort for de som selger seg ut av disse næringene.

– Farlige ekspansjonsplaner

Den engelske kirkes pensjonsfond har også aksjer i selskaper som produserer fossilt brennstoff. Dette vil en gruppe kirkeledere ha slutt på.

Tidligere erkebiskop Rowan Williams (73) har gått i bresjen for en kampanje som foreløpig har støtte fra 223 medlemmer av presteskapet. Blant dem er flere nåværende biskoper.

Det skriver Church Times.

Som presteskap i Church of England ser de med økende bekymring på at produsenter av fossilt brensel «fortsetter å forfølge farlige ekspansjonsplaner».

De mener dette er stikk i strid med advarsler fra forskere og FN og med aktiviteter som ødelegger lokalsamfunn og fører til mer ekstremvær.

LEDER: Clive Mather (75) hadde en lang karriere i Shell da han ble leder for pensjonsfondet i Den engelske kirke.

Nære forbindelser

Underskriverne støtter kirkens forsøk på å påvirke selskapene i retning mer klimavennlig produksjon, men konstaterer at selskapene ikke reagerer «i den hastigheten og skalaen som kreves».

The Guardian meldte i fjor vinter at flere av lederne for kirkens pensjonsfond hadde nære forbindelser til oljeindustrien.

I august fulgte avisen opp med å fortelle at pensjonsfondets leder, Clive Mather, hadde 38 år bak seg i ledende stillinger i Shell og at han fortsatt hadde aksjer i selskapet.

Han var president for Shell i Canada tidlig på 2000-tallet.

Forrige uke ble det kjent at den nye toppsjefen i Shell, Wael Sawan, har droppet planene om å redusere oljeproduksjonen med én til to prosent per år.

– En samvittighetssak

I oppropet fra prestene blir det tatt til orde for at kirkens nasjonale investeringsorganer kvitter meg alle aksjer i selskaper som produserer fossilt brensel.

Dette er i tråd med retningslinjer vedtatt av kirkens generalsynode. En nedtrapping i porteføljen har pågått over tid, men det går for sent, ifølge Williams og de andre brevskriverne.

AKSJONERER: Rowan Williams (til høyre), her på vei til kroningen av kong Charles i mai, tar kraftig til orde for at kirken må kvitte seg sine oljeaksjer.

– Når klimakrisen blir dypere, er det å avstå prestepensjoner fra fossilt brensel en samvittighetssak og en sak som pensjonsstyret nå må ta opp raskt. Ingen selskaper som planlegger å utvinne ny olje og gass kan være i samsvar med Parisavtalen, heter det i oppropet.

Parisavtalen er en juridisk forpliktende avtale som skal redusere temperaturstigningen på jorda med 1,5 til 2 grader.

Justin Weilby, som etterfulgte Williams som erkebiskop av Canterbury, jobbet selv i oljeindustrien da han i godt voksen alder bestemte seg for å bli prest.

Han har ved flere anledninger rettet en sterk henstilling til sine tidligere kollegaer om å legge opp en produksjon somr ta mer hensyn til de fattigste.

Angrer ikke selv om det koster

I Den norske kirke er reduksjonen i verdien på finansporteføljen resultat av et vedtak i Kirkemøtet.

Da Dagen i november spurte kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum om hun angret når hun ser hvor mye det koster, svarte hun:

– Kirkerådet ønsker en bærekraftig og langsiktig forvaltning. Jeg støtter vedtaket.

Powered by Labrador CMS