Den norske kirke ut mot NRK
Preses i Den norske kirke, Olav Fykse Tveit, ber NRK om å ta grep etter kontroversiell uttalelse fra programleder.
Tirsdag kveld kokte det hos NRK og Kringkastingsrådet. Mer enn 200 klager ble sendt etter at NRKs erfarne programleder Shaun Henrik Matheson kom med krasse uttalelser i sitt egentitulerte program på P13.
«Det er nesten som jeg skulle ønske at vaksinen ikke virket», sa NRK-profil Matheson om det israelske vaksineprogrammet tirsdag ettermiddag.
Her kan du høre innslaget:
Antisemittisme
Han mente også at vi aldri må glemme «hvor rævva Israel er», og hevdet at «skulle en hjemmesnekret rakett lande et eller annet sted hos Guds utvalgte folk, så gjennomføres det grusomme hevnaksjoner hvor tusenvis av mennesker blir drept, gjerne barn».
Uttalelsene har ført til en voldsomt sterk fordømmelse fra flere hold. De karakteriseres som ren antisemittisme av både Israels ambassadør til Norge, Alon Roth, og forstander i Det mosaiske trossamfunn i Oslo, Ervin Kohn.
Nå kaster Den norske kirke seg også på banen, i en pressemelding og et brev til NRK.
Sendte brev
På Kirken.no heter det at Fykse Tveit sendte brev til kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen torsdag der han oppfordrer rikskringkasteren til å presisere at de beklager antisemittiske uttrykk i programmet.
I brevet skriver Fykse Tveit blant annet at: «Det trengs meir enn ein generell beklagelse i dette tilfellet, og det håpar eg at du som ansvarleg redaktør tar eksplisitt tak i. Det gjeld det klart anti-semittiske i det som vart framført. (…) I dette innslaget er det noko anna som skjer: Det er som jødar dei vert kritiserte her, og måten det skjer på har klare trekk av klassisk anti-semittisme. Det er i dette innslaget referert til menneske ut frå si sjølvforståing som jødar, i og med uttrykket «Det utvalgte folk», og det vert kombinert med svært stigmatiserande omtale og hatefulle uttrykk, endå til eit slags ønskje om at sjukdom og død må ramme dei ved at vaksinen ikkje skulle virke.»
«Denne form for anti-semittiske uttrykk overfor jødar har ei farleg verknadshistorie, og vi må ta spesielt tak i dette når det førekjem for at det ikkje skal normaliserast og aksepterast.»