Tempelhøyden i Jerusalem er et hellig sted for både jøder og muslimer. Nå vil Den norske kirke ha pilegrimsturer til Israel som i større grad gir en innføring i palestinernes livssituasjon.

Den norske kirke vil ha en ny type Israel-turer

Pilegrimsreiser til Det hellige land bør ikke nøye seg med besøk til historiske steder. De «bør gi innsikt i levekårene under okkupasjonen i de palestinske områdene», mener Mellomkirkelig råd.

Publisert Sist oppdatert

Mange kristne nordmenn reiser til Israel og Palestina for å se og oppleve stedene der bibelfortellingene utspilte seg. Slike reiser har vært særlig populære i de mest Israel-vennlige delene av det norske kristenfolket.

Nå tar Mellomkirkelig råd for Den norske kirke - populært kalt kirkens utenriksdepartement - til orde for at reiser til dette området får et litt annet innhold enn det som har vært mest vanlig til nå.

Møter med kristne

«Å oppsøke de stedene Jesus vandret, er et møte med vår egen tros røtter, og kan for mange være en viktig opplevelse også for utvikling av egen tro og identitet. Men slike pilegrimsreiser til Det hellige land bør ikke kun forholde seg til historiske hendelser og steder, men må også innebære et møte med dem som har båret den kristne tradisjonen videre, og med den situasjonen de lever i.»

Sitatet er hentet fra et strategidokument som blir lagt fram som referatsak på møtet i Kirkerådet denne uken. I dokumentet pekes det på måter Den norske kirke kan bidra til fredelig sameksistens i Midtøsten-konflikten. Stikkordet er styrket relasjon med kristne i Palestina og Israel.

Innsikt i palestinernes levekår

Av dokumentet går det tydelig fram at Mellomkirkelig råd mener mye av Israel-turismen ikke tar høyde for at deltakerne setter seg inn i palestinernes sak.

«Reisen bør gi innsikt i levekårene under okkupasjonen i de palestinske områder og den utsatte posisjonen kristne – særlig de Kristustroende jødene – har i Israel. Og ikke minst må en pilegrimsreise munne ut i forsterket engasjement for fred og rettferdighet,» heter det i dokumentet.

– Kontakt med søsterkirke

Følgende prinsipper blir anbefalt for reiser til Palestina og Israel:

Vær oppmerksom på når du befinner deg i staten Israel, og når du befinner deg i det okkuperte Palestina. Skaff deg grunnleggende kunnskap om konflikten og vær bevisst på språk og terminologi.

• Bli gjerne kjent med religionene i området, særlig jødedom, kristendom og islam. Vær oppmerksom på at Jerusalem er en by med en spesiell betydning for de tre religionene, og respekter dette.

• Kristne studiereiser må inneholde møter med dagens kristne palestinere.

• Reiser i regi av Den norske kirke bør innebære kontakt med vår søsterkirke Den evangelisk lutherske kirken i Jordan og Det hellige land.

• Støtt opp om palestinsk turistøkonomi når du er i Palestina, og støtt lokale aktører der det er naturlig og mulig.

• Unngå så langt det er mulig å støtte økonomien rundt israelske bosetninger i det okkuperte Palestina, som er definert som ulovlige i henhold til internasjonal lov.

Digitale pilegrimer

Mellomkirkelig råd har utarbeidet en veileder for det som blir kalt pastoral- og solidaritetsbesøk. Under pandemien er veiledningen justert, og rådet undersøker nå muligheten for «digitalepilegrimsreiser» og andre møtepunkt som ikke krever fysiske reiser.

Powered by Labrador CMS