– Denis Mukwege har vært i stuen min på bønnemøte
– Denis Mukwege har vært i stuen min på bønnemøte. Han er en frukt av norsk misjon, sier pinsevennen Rigmor Karlsen.
Fredag ble den kongolesiske legen Denis Mukwege og irakiske Nadia Murad tildelt Nobels fredspris for sin kamp mot seksualisert vold i krig.
En av dem som satt klistret til tv-skjermen da offentliggjøringen kom klokken elleve var Rigmor Karlsen. I 25 år har hun arbeidet som misjonær i Kongo utsendt fra pinsemenigheten Tabernakelet i Bergen.
– Jeg begynte å se på nyhetene klokken ti i dag, det var fryktelig spennende, sier hun og ønsker oss velkommen inn i leiligheten.
På TV-en sendes siste nytt fra nobelpris-kunngjøringen.
– Mukwege er jo en frukt av norsk misjon. Faren hans ble kristen og vokste opp på PYM (red.anm. de norske pinsemenigheters ytremisjon) sin første misjonsstasjon i Kongo, forteller hun.
– Akkurat slik kan fremstilles
Misjonsstasjonen ble startet i 1921 og var et samarbeid mellom svensk og norsk pinsemisjon.
– Panzi-sykehuset i Bukavu, hvor Mukwege jobber, ble startet av svensk pinsemisjon.
Karlsen har møtt Mukwege flere ganger og sett ham på sykehuset der han arbeider.
– Han er akkurat slik kan fremstilles. En jovial, rolig og sindig mann. I tillegg til å være lege er han også pinsepastor, sier Karlsen.
Møtte kvinnene
Legen Mukwege har viet sitt liv for å hjelpe kvinner som er utsatt for seksualisert vold i krig. Kirurgen har spesialisert seg i å behandle kvinner som er blitt voldtatt. Mukwege er en av verdens ledende eksperter på hvordan man skal helbrede indre fysisk skade forårsaket av gruppevoldtekt.
– Hva har han betydd for kvinnene?
– Han har løftet kvinnene i Kongo. Jeg har møtt mange av dem. Du kan ikke ta dem inn i huset på grunn av lukt fra lekkasjer. De som voldtar disse kvinnen stikker stokker og gevær inn i vagina slik at de hverken kan holde på urin og avføring.
Skamfull
Etter at kvinnene er operert får de også opplæring i arbeid. De får symaskin og lærer å bruke den. På denne måten får de hjelp til å klare seg selv.
– Hva sier kvinnene du har møtt?
– De gråter og er fryktelig skamfulle over sin situasjon. Ofte blir de utstøtt av familiene, og ektemannen vil ikke ha noe med dem på gjøre.
Krigsvåpen
Karlsen forteller at volden mot kvinner er et veldig stekt krigsvåpen.
– Det er en krigstaktikk som undertrykker mennesker på det sterkeste. Dette er et verktøy for å knekke et folk. Det er tusener av kvinner som er utsatt for slik vold i området hvor vi bodde, sier hun.
En episode som har gjort sterkt inntrykk på Karlsen var da en pinsepastor forkynte for folk i Kongo.
– Han fortalte om Jesus på korset der hans kropp ble ødelagt for at vi skulle bli friske og frelst. Wow! Sa en kvinne og reiste seg opp, sier Karlsen og fortsetter:
– Det ble så stort for denne kvinnen som også utbrøt:
– Og i tillegg har jeg lært å sy.