Denne kirken ble satt under vann av diktatoren Franco. Nå har den dukket opp igjen og blitt et symbol på klimakrisen
«Tørketurisme» er blitt et nytt begrep i Spania.
Ved Sau-reservoaret hundre kilometer nord for Barcelona har vannet falt til 18 prosent av kapasiteten. Tørken i Spania er den verste siden offisielle målinger startet i 1961, skriver Euronews.
Katastrofen er synlig på mange måter, blant annet ved at en gammel kirke plutselig er blitt synlig.
San Pau-kirken fra 1000-tallet ble satt under vann i 1962. Det skjedde på ordre fra den spanske diktatoren Francisco Franco. Kirken sto nemlig i veien for bygging av et stort vannreservoar for det folkerike området i Catalonia.
Selfie-turister
Kajakk- og kanopadling har vært en populær aktivitet i vassdraget. Nå kommer helgebesøkende fra Barcelona for å ta selfies utenfor kirken.
Sebastian Parés driver utleie av kajakker. Den butikken er stengt.
– Folk kommer nå bare hit for å ta bilder, sier han til avisen.
– Det har vært et dårlig år. Selv om det det regner neste år, vil det neppe bli bedre, sier kajakkutleieren.
De har overlevd med å finne nye forretningsideer, blant annet utleie av elsykler.
Tørken i Spania er den mest dramatiske på lang tid, og katalanske myndigheter satte fredag i verk strenge tiltak:
Dusjing er begrenset til fem minutter, mange kommunale fontener er slått av, bilvask er forbudt, og hager kan vannes bare to ganger i uken. Badebassenger kan ikke fylles på nytt.
Private selskaper har fått i oppdrag å følge med på forbruket og varsle myndighetene dersom husholdninger bruker for mye vann.
47 varmegrader
Et populær turistattraksjon i Barcelona, Den magiske fontenen, er stengt. Torsdag kveld sto bileiere i kø for å vaske doningene sine før forbudet trådte i kraft.
Foreløpig er det fritt fram for drikkevann, men også på dette kan det bli restriksjoner i Barcelona og 500 byer og tettsteder i den nordøstlige regionen.
Dette er det andre området i Spania som innfører vannrestriksjoner. Sevilla innførte tiltak i september etter en glohet sommer da temperaturene nådde 47 grader i Cordoba sør i landet.
Klimaforskere mener området rundt Middelhavet er en av regionene i verden som vil lide mest under økende temperaturer på grunn av klimaendringer.
En analyse basert på ulike vitenskapelige scenarioer antyder at 17 prosent av Europas innbyggere kan bli berørt av vannmangel i 2050. Sør-Spania, Hellas og Tyrkia vil bli hardest rammet, advarte Verdens naturfond (WWF) under sommerens tørkeperiode.
Trenger mye vann
Flere av de mest utsatte landene har økonomier som er avhengig av landbruk og turisme, noe som gjør dem ekstra sårbare ved vannmangel.
Analysen er basert på data fra organisasjonens Water Risk Filter, som er kombinert med fremtidige klima- og sosioøkonomiske scenarioer fra FNs klimapanel IPCC og IIASA, International Institute for Applied Systems Analysis i Wien, meldte NTB i august.