Denne kirken har et rom som kan bli forbudt
Kirkerådet foreslår å forby bygg som både skal huse kultur, kirke og livssynsnøytrale seremonirom.
«Livssynsnøytrale rom skal ikke inngå som deler av kirkerommet i en vigslet kirke» heter det i forslaget til vedtak som Kirkerådet behandler i dag. Etter en lang høring om prinsipper for kirkebygg, sender rådet nå saken til Kirkemøtet for det endelige vedtaket.
Det er behov for en klargjøring av reglene, ifølge seniorrådgiver Ove Morten Berge i Kirkerådets seksjon for gudstjeneste og kultur.
– Det er komplisert at en kirke skal ha mulighet for livssynsnøytrale rom. Spesielt sammen med kirkerommet, som jo er et livssynsladet rom.
Det har vært en del søknader om å få godkjent livssynsnøytralt/livssynsåpent rom i noen kirker, men departementet har ikke godkjent det med henvisning til kirkeloven, opplyser Berge.
– Vi ser at i tiden vi nå er inne i, med økt sekularisering og skillet mellom stat og kirke, er det viktig å presisere hva et kirkebygg er.
Viglset - ikke vigslet
På Geilo har de i flere år hatt en kulturkirke som brukes av flere livssyn enn den luthersk-kristne. Egentlig ville Arbeiderpartiet i kommunen at hele bygget skulle være livssynsnøytralt, men det var umulig for kirkelig fellesråd å godta. Forslaget kom som et benkeforslag da finansieringsplanen for kirken ble diskutert. Dermed ble kompromisset skyvbare vegger, hvor deler av den religiøse utsmykking må fjernes fra rommet etter bruk. Kirkerådet trekker frem denne kirken som eksempel i sin bakgrunnsinfo for behovet for skjerpingen av regelverket.
Kirkeverge Astri Tingstad synes kirken er fin og bygget anvendelig. Hun tror også at det vil bli flere slike bygg i fremtiden. Men det oppleves ikke som helt optimal løsning for kirken.
– Det er ikke noen veldig god løsning. Det bør være enten eller. Jeg tror Kirkerådet gjør lurt i å gå opp noen linjer her, sier hun til Dagen.
På Geilo er det forståelsen av hva som er vigslet og ikke som skaper litt hodebry. Kirkerommet er vigslet, men når det livssynsnøytrale siderommet åpnes opp sammen med hovedsalen, er det ikke vigslet lenger.
Geilo kulturkirke har et stort kirkerom med en tydelig sakral karakter ved et fast plassert alter, en Kristusfigur som alterbilde, døpefont med mer. Det finnes også en egen inngang for dem som ikke ønsker å gå gjennom de kirkelige lokalene for å komme til det livssynsnøytrale rommet. Denne adgangen fører ut til gravlunden, noe som var et viktig hensyn ved innføringen av det livssynsnøytrale rommet i Geilo kulturkirke.
Ikke brukt
Tingstad anbefaler Røyken kommune (se egen sak) å ha klare skiller. Der planlegges det nå livssynsnøytrale rom inn i et nytt kirke- og kuturhus.
– Kirkerommet må få lov til å stå til den bruken det skal. Så får man heller ha felles tekniske rom og slikt, som tar mye plass.
På de tre første årene etter at det livssynsnøytrale rommet på Geilo stod ferdig, har det ikke vært én ikke-kristen seremoni i rommet. Undervisningen for borgerlig konfirmasjon skjer fortsatt i nabokommunen Ål, og ikke-kristne gravferdsseremonier finner sted i andre lokaler enn i kirkens livssynsnøytrale rom. Derimot leier menigheten ut rommet til ikke-kirkelige arrangementer, som årsmøter for handelslaget og lignende.
«For mye kirke»
Ove Morten Berge mener begrepet vigsling er klart. Etter kirkeloven kan ikke et vigslet rom brukes til andre ritualer enn kristne.
– Et vigslet rom er vigslet uansett. Om man lukker opp ei dør gjør det ingen forskjell.
Også andre som skal bruke et fellesbygg kan reagere på at det blir «for mye kirke».
– Skal man bygge et livssynsnøytralt bygg bør man gjøre som de gjorde i Drøbak. Der er bygget for alle og man tar med seg det man trenger til sine seremonier. Men da er det ikke en kirke etter kirkeloven. Det blir et bygg vigslet til kirkelig bruk, forklarer han.
Bred støtte
I høringen som er bakgrunnen for Kirkerådets forslag er det stor støtte til at kirkerommet skal vernes. I bakgrunnsinformasjonen til saken heter det at «et stort flertall (av de som har levert høringssvar) gir et entydig svar som støtter Kirkerådets innstilling, at kirkerommet ikke skal leies ut til andre enn kristne, noe som også samsvarer med kirkemøtesaken om forslag til Regler for bruk av kirkene. På helt spesielle vilkår kan det åpnes for unntak, men uten at kirkerommets karakter forsvinner eller at alteret dekkes til. Det er også bred enighet om at et livssynsnøytralt/livssynsåpent rom ikke bør være en del av kirkerommet i en vigslet kirke. Kirkerådet slutter seg til dette.»