Denne mannen skaper håp i Etiopia

Den nye statsministeren som i helgen ble utsatt for attentatforsøk setter fanger fri og vil bekjempe korrupsjon. Han får støtte fra kristenledere i landet.

Publisert Sist oppdatert

Et folkemøte med Etiopias nye statsminister Abiy Ahmed ble lørdag avbrutt av et attentatforsøk. Fire ble drept og over 150 såret i angrepet på Mesqel Squere i Addis Abeba, ifølge Evening Standard. En kvinne og to menn er pågrepet etter attentatet.

Den reformvennlige statsministeren kom uskadd fra angrepet.

– Å drepe andre er et nederlag. Til dem som prøver å splitte oss, vil jeg si: Dere har ikke lyktes, sa Abey Ahmed, som representerer Peoples' Democratic Organization, i et tv-intervju etter attentatet.

Etter at Abey Ahmed ble innsatt som statsminister 2. april, har han iverksatt en rekke tiltak som bærer bud om en ny og mer åpen politisk linje i landet som har vært kjent for sin brutale håndtering av sine kritikere, store etniske konflikter og enorme korrupsjonsproblemer.

Forventinger

Generalsekretær i det etiopiske bibelselskapet, Yilma Gatahun, var blant de flere hundretusener som var møtt fram for å vise sin støtte til den nye statsministeren.

– Bibelselskapet og kirkene i Etiopia driver ikke politikk, men vi er alle enige om at vi må vise vår støtte til en statsminister som så aktivt bekjemper korrupsjon og forsvarer menneskerettighetene, sier han. Han forteller at det er knyttet store forventninger til Abey Ahmed i hele befolkningen.

Samler landet

De siste dagene har Dagens journalist reist rundt i deler av det østafrikanske landet. Overalt har vi møtt mennesker som har tro på en ny, politisk vår. Da den nye statsministeren talte til nasjonalforsamlingen onsdag i forrige uke, overførte både nasjonale radio og tv-stasjoner både talen og debatten etterpå. Overalt har vi møtt den samme forventingen; nå ser vi fram til en statsminister som kan få landet på rett kurs.

Omfattende reformer

Ahmed har iverksatt en rekke tiltak som for bare få måneder siden var helt utenkelige:

* Politiske fanger er løslatt. Ifølge kilder vi snakket med, kan det dreie seg om flere tusen personer.

* Statsministeren har innledet en politikk som tar sikte på å komme korrupsjonen til livs.

* Han har erklært at heretter skal ikke etnisk tilhørighet avgjøre hvem som får politiske posisjoner og økonomiske fordeler. Han tilhører selv den største folkegruppen, oromo, men understreker at ingen fra denne gruppen kan forvente noen særbehandling så lenge han er statsminister.

* Den langvarige grensetvisten med nabolandet – og erkefienden – Eritrea avblåses. Abey Ahmed her erklært av Etiopia går med på Eritreas grensekrav. Det gikk noen dager før det lukkede regimet i Eritrea svarte på dette, men da en diplomatisk delegasjon fra Eritrea dukket opp i Addis Abeba, ble dette tolket som et tegn på at det nærmer seg fredelige tider.

* Nettsider som myndighetene tidligere har sperret, er nå blitt tilgjengelig i hele landet.

– Jeg er imponert over hvor mye han har gjort i løpet av den korte tiden han har sittet som statsminister. Det vitner om at landet vårt nå har fått en politisk ledelse som virkelig ønsker en rask endring i politikken, sier Yilma Gatahun, som spesielt har store forventninger knyttet til Abey Ahmeds løfter om at det etnisk tilhørighet ikke lenger tillegges betydning.

Trosfrihet

Som leder for det største nasjonale kirkefellesskapet i Etiopia, har generalsekretæren i det etiopiske bibelselskapet et stort kontaktnett innenfor landets kirker.

– Mitt helt klare inntrykk er at i spørsmålet om trosfrihet, har også det foregående regimet stått for en politikk som kirkene og de andre religiøse samfunnene har vært fornøyd med. Men som en kristen kirke er vi opptatt av alle menneskerettighetene. Derfor er det fantastisk å høre at det nå skal bli slutt på vilkårlige fengslinger, internering av politiske motstandere og etniske rensinger, sier Yilma Gatahun.

– Hva vet dere om Abey Ahmed trosmessige tilhørighet?

– Han er født inn i en familie med en muslimsk far og kristen mor. Han ble derfor regnet som muslim i sine første leveår, men har siden konvertert til kristendommen. Han er medlem av en evangelikal kirke. Han har også vært kristen forkynner ved en rekke anledninger, sier Yilma Gatahun, som understreker at det er et strengt skille mellom religion og politikk i Etiopia. Derfor forventer han ikke at den nye statsministeren vil engasjere seg i kristne sammenhenger så lenge han har dette vervet.

– Har Abey Ahmed noen farlige fiender?

– Selvsagt har han det. Den nye politikken er en stor trussel for dem som har hatt fordeler av sin etniske tilhørighet og den omfattende korrupsjonen. Derfor er det folk både innenfor politikk og næringsliv som er vil bekjempe ham med alle midler, sier generalsekretær Yilma Gatahun i Bible Society of Ethiopia.

Powered by Labrador CMS