GUDSTJENESTE: Mens kristne kirker i nabolandene fører en lavmælt, hviskende tilværelse, er de kristne i Algerie nå så mange at de føler de kan synge ut – bokstavelig talt. Lyden av elektriske gitarer, trommer og lovsang strømmer ut de åpne dørene.

Der kirkeveksten gjør myndighetene nervøse

– 5000 nye kristne døpes hvert år, men på grunn av vekkelsen opplever vi forfølgelse, sier pastor.

Publisert Sist oppdatert

I Algerie bes det mye i disse dager. Den unge, algierske kirken står sammen i faste og bønn. De har hatt et tøft år. Myndighetene har stengt en rekke kirker. Kristne som har vitnet om troen sin er blitt trakassert og bøtelagt.

– Tusener blir kristne i Algerie hvert år. Det gjør vår egen og andre muslimske regjeringer bekymret, sier den algierske pastoren Youssef Ourahmane som forklaring på den økende forfølgelsen som de nå opplever.

Det har aldri vært lett å være kristen konvertitt i Algerie, men likevel noe mindre problematisk enn i mange andre muslimske land. Muslimer med bakgrunn fra urbefolkningen kabylene har ofte møtt få problemer når de er blitt kristne. For muslimer med arabisk bakgrunn har utfordringene vært større.

– Men nå er det tid for å snakke åpent om at vi opplever forfølgelse og mobilisere kristne i Norge til å be for oss, sier Ourahmane i en e-post til Dagen.

Stenger kirker

Når nøkkelringer med kors på er nok til å bli bøtelagt, sier det mye om hvor anspent det er i Algerie for tiden. Det var dette som skjedde med Idir Hamdad (29).

I fjor høst ble han anmeldt for å være i besittelse av en bibel og «andre kristne gjenstander», inkludert et par titalls billige nøkkelringer, der noen av dem hadde korsmotiv. For dette må han betale en bot på 175 dollar, ifølge nyhetsbyrået World Watch Monitor.

Nyhetsbyrået bekrefter meldingene om økt forfølgelse. Den kristne menneskerettighetsgruppen Middle East Concern sier det samme. Mange er redd for at myndighetene har startet en koordinert kampanje mot kirkene i Algerie.

En av hendelsene som virkelig smerter, er stengingen av kirken House of Hope som ligger nær byen Oran på den algierske middelhavskysten. Kirken ble grunnlagt av Youssef Ourahmane for 20 år siden, og har vært et viktig senter for nasjonale kristne.

I november ble denne og to andre kirker i området plumbert av politiet, og menigheten anklaget for ulovlig trykking av kristent materiell. Politiet hevdet også at kirken manglet statlig godkjenning.

Ourahmane avviser det hele som falske anklager.

– Gud har gjort fantastiske ting gjennom denne kirken. Vi tror at Gud fortsatt har kontroll, sier han i en video som er publisert av World Watch Monitor.

Startet i fjellene

Algerie har en gammel, kristen historie. I Nord-Afrika var det mer enn 40.000 kristne kirker før araberne kom på 600-tallet. Tradisjonelt har landet likevel blitt regnet som et tungt misjonsland, men for drøyt 30 år siden begynte ting å skje.

Vekkelsen startet i avsidesliggende kabyle-landsbyer oppe i fjellene. Så spredte det seg ut over landet. I dag antar man at det er godt over 100.000 kristne i landet.

Noen har møtt Jesus i drømmer og syner, andre gjennom satelittsendte TV-programmer, men de fleste får høre evangeliet fra folk de kjenner. For helt siden vekkelsen begynte, har kirken i Algerie vært en vitnende kirke.

– Dette er Guds suverene verk, sa Kerim, en pastor i byen Tizi Ouzo, til Dagen da vi besøkte Algerie i 2011.

På hver eneste gudstjeneste så han at Gud berørte folk.

– Vi kan ikke snakke om evangeliet uten mirakler. Og mirakler ser vi over alt her, sier han.

Powered by Labrador CMS