– Dere må tørre å være kirke

Kirkeminister Trine Skei Grande ber kirken ta til seg autoritet og være forkynnere.

Publisert Sist oppdatert

Dagen møter kulturministeren, som også har tros- og livssynspolitikk i sitt departement, utenfor Nidarosdomen rett før Kirkemøtets åpningsgudstjeneste onsdag.

Rett over veien ligger den nye, katolske domkirken i Trondheim.

Det er første gangen Skei Grande er på Kirkemøtets åpning som kirkeminister. Onsdag ettermiddag skal hun tale til kirkens storting. Det er alltid knyttet spenning til statsrådens tale, og spesielt når hun er ny.

– Hvilket budskap har du til Kirkemøtet?

– Jeg har behov for å bli mer kjent med Kirkemøtet. Jeg vil forklare hvorfor vil samler lov og melding i ett, sier hun etter at hun nylig varslet Stortinget at hun vil legge frem en lov om finansiering av tros- og livssynssamfunn samtidig som en mer generell melding om hvilken plass religion skal ha i samfunnet.

Kulturministeren på Kirkemøtet 2018 For første gang skal Trine Skei Grande (Venstre) møte Kirkemøtet som kulturminister. Dagen møter henne på vei inn i Nidarosdomen på åpningsgudstjeneste.Posted by Dagen on Wednesday, April 11, 2018

Utfordrer kirken

I den nye regjeringsplattformen står det lite som Den norske kirke og tros- og livssynssamfunn. I Venstres program, derimot, er det en rekke punkt som utfordrer Den norske kirke: De vil frata kirken vigselsrett og la dem bare ha velsignelsesdelen av seremonien og de vil vurdere medlemsskatt for kirkens medlemmer.

Så kommer hun med en rekke utfordringer til Den norske kirke, som har lagt frem en årsmelding med en rekke tall som peker nedover. Ikke minst vekker det bekymring at dåpstallene synker kraftig og nærmer seg 50 prosent.

– Hva er det vi ikke lykkes med i kirken? Det viktigste er at kirken må være noe i seg selv. Til nå har den vært en tjenestemannsorganisasjon med statlig oppdrag. Det har tatt bort drivkreftene i kirken vår, sier Skei Grande og viser til den katolske kirke.

– Ta autoriteten tilbake

– Se hvordan Den katolske kirke vokser. De trenger ikke en juridisk pakke fra staten for å ha autoritet i ekteskapsvelsignelsen sin. Da er vi ved kjernen av utfordringen kirken står ovenfor: De må ta til seg autoriteten og rollen de skal ha i samfunnet. De må tørre å være en tilstedeværende kirke. De må ikke krampeholde på presters embetsmannsforvaltning i stedet for å være forkynnere.

– Du ber prester og biskoper konsentrere seg om å være forkynnere?

– Jeg ber dem konsentrere seg å være kirke og ikke embetsmenn. Jeg har vært for å skille kirke og stat hele livet. Jeg håper at vi tidsnok får til dette, for å redde kirken.

– Svekket kirken

– Har det svekket kirken å være statskirke?

– Ja.

– Mange vil mene at det er du og Venstre som svekker kirken, blant annet gjennom programpunktet om å innføre medlemskapsavgift?

– Jeg regner med at jeg ikke har flertall for dette. Jeg skal være hele regjeringens kirkeminister, sier Skei Grande og sier at «det kommer ingen overraskelser» i lovforslaget og stortingsmeldinga hun skal legge frem for Stortinget.

– Jeg vil at kirken skal være kirke, aktiv og tilstedeværende. At den skal ta rommet en kirke skal ha i samfunnet, sier Venstre-statsråden.

– Må gi kirken tid

KrFs kirkepolitiske talsperson Geir Bekkevold var også i Trondheim under kirkemøtets åpning i går. Bekkevold, som selv er prest, mener statsråden har ett veldig godt poeng.

– Kirken skal være forkynnende. Jeg håper kirken tar imot den utfordringen. Men jeg synes ikke noe om at man kritiserer kirken for å være opptatt av arbeidernes rettigheter. Det er profesjoner her som må høres.

– Har kirken forlatt sitt oppdrag når man har vært statskirke?

– Nei, men man har kanskje lent seg for mye til staten. Kirken må nå ta ansvar for sitt eget indre liv. Vi må gi kirken tid til å finne ut av rollen sin som folkekirke og ikke statskirke, sier Bekkevold.

Vil ha en politisk kirke

Tidligere Frp-statsråd Sylvi Listhaug kritiserte kirken for å være «gjennomsyret sosialistisk». Kulturminister Skei Grande ber derimot kirken engasjere seg i politiske saker.

– Kirken må ha masse meninger og må ha rom for å ha helt forskjellige meninger, sier hun til Dagen.

– I asyl- og miljøsaker er kirken helt på linje med Venstre?

– Det er hyggelig, men vi skal også tåle de gangene kirken ikke er enig med oss. Jeg vil ha en politisk og tilstedeværende kirke, som også har mange meninger og stor bredde.

– Kan ikke mange politiske meninger virke splittende innad i kirken?

– Også andre trossamfunn har mange meninger. Et politisk parti viser styrke når vi er uenige, sier Skei Grande.

Powered by Labrador CMS