Derfor bærer partilederen både Jesu kors opp ned og Tors hammer rundt halsen
– Jeg ser på meg selv som kulturkristen, sier leder for Demokratene, Geir Ugland Jacobsen, til Dagen.
– Jeg har alltid hatt en god kjemi med kristne. Særlig de ordentlige kristne, forteller Jacobsen til Dagen.
Lederen for Demokratene har hatt en sterk vekst på meningsmålingene de siste månedene.
Stadig flere velgere har begynt å snuse på partiet, også kristne velgere.
– Vi er kristne med rak rygg
I helgen gikk den kristenkonservative profilen Lill May Vestly ut og oppfordret kristne til å stemme på partiet.
Jacobsen tror partiet har fått innpass i noen kristne miljøer.
– Hvilke saker er det dere har som appellerer til kristne?
– Jeg tror det handler om at vi er veldig tydelige på at vi vil hegne om det kristne verdigrunnlaget og på mange måter framstå som kristne med rak rygg, sier Jacobsen og legger til:
– I motsetning til Den norske kirke som er blitt kuppet av de venstreradikale.
Korset og Fenrisulven
Partilederen er tydelig på at han anser seg selv om kristen. Det vil si, han bruker ordet «kulturkristen».
– Jeg ser på kristendommen som bærebjelken i norsk kultur, forklarer han.
Jacobsen mener også at kristendommen er et viktig bolverk i samfunnet mot islam.
Selv bærer han et lite jernkors rundt halsen. Det har en ganske uvanlig utforming.
Tre av taggene på korset er formet som hammerhoder, som skal symbolisere den norrøne guden Tors hammer.
Den øverste taggen er utformet som hodet til det norrøne dyret Fenrisulven.
I tillegg er korset opp ned.
– Jeg kjøpte det på Vikingmuseet i Lofoten for en tid tilbake og har gått med det siden. For meg handler det om å ta med meg de nordiske røttene, forklarer Jacobsen.
– Vi har vår egen kristne identitet i Norge. Vi er ikke som katolikkene i Praha. Det er spor av gammelnorsk kultur i vår identitet, og det er ikke i konflikt med kristendommen.
– Odin er et viktig kulturelt element
– Så det er ikke slik at du tror på både Jesus og Odin?
– Nei. Jeg tror ikke på Odin, men jeg setter pris på ham som et kulturelt element og et spor av det gamle Norge. Det er kristendommen som gjelder.
– Er Åsatru en del av det du kaller «den norske kristendommen»?
– Nei, men vi må ikke fjerne alle kulturelle tradisjoner fordi vi er kristne. De er ikke i strid med kristendommen. Tvert imot gir den norske kristendommen en egen identitet, mener partilederen.
«Antisymbol» blant kristne
Jacobsens korssmykke har fått oppmerksomhet de siste dagene.
En som har fått med seg symbolbruken er førsteamanuensis ved Ansgar Høyskole, Cato Gulaker, som kaller det feilvendte korset «absurd».
– Det er selvsagt en teoretisk mulighet for at det skal symbolisere Peters kors, som ba om å bli korsfestet opp ned, men etter 1990-tallets kirkebrenninger, black metal og satanisme, så har et opp ned-kors blitt oppfattet som et «antisymbol» blant kristne, sier Gulaker til Dagen.
– Når det gjelder det nørrøne, så ønsker ikke jeg å dra Hitler inn i debatten, men det er vanskelig å ikke tenke på Nasjonal Samling som gjorde det samme som Jacobsen. De ville også favne både det kristne og det norrøne, mener forskeren.
Trend blant høyreradikale
Det var TV 2 som omtalte Jacobsens korssmykke først.
Forsker ved Senter for ekstremismeforskning, Cathrine Thorleifsson, uttalte til kanalen at det er en trend blant høyreradikale å blande kristne og norrøne symboler.
– De gjør det for å ekskludere borgere med muslimsk minoritetsbakgrunn i sin politikk, sa Thorleifsson til kanalen og la til:
– Når vi ser på dette med kulturarv og nasjonal identitet, så er Demokratene absolutt et populistisk høyreradikalt parti.
Også flere politikere har tatt avstand fra symbolbruken, blant andre Knut Arild Hareide (KrF) og Lan Marie Berg (MDG).
– Jeg opplever dette som et misbruk av det kristne korset. Her tar man inn budskap som har ingenting med den kristne troen å gjøre, og det liker jeg ikke, sa Hareide til Tv 2.
Ble kastet ut av Siv og Sylvi
Jacobsen er selv ferskt medlem av Demokratene. Frem til desember i fjor var han fylkesleder for Oslo Frp. Da valgte partiledelsen å ekskludere ham fra partiet, etter bare ti måneder i vervet.
Daværende nestleder Sylvi Listhaug uttalte at Jacobsen hadde kommet med politiske utspill som «skadet omdømmet til partiet».
– «Nasjonalkonservativ» er et begrep som jeg kjenner at jeg får litt frysninger av, for å være helt ærlig, sa Listhaug i en uttalelse til VG som hun senere beklaget.
Jacobsen slo seg raskt sammen med Demokratene, som Vidar Kleppe stiftet etter å selv ha blitt ekskludert fra Frp.
Siden har partiet vokst på målingene og har forlengst sett to-tallet på meningsmålingene. Nå er målet en stortingsplass.
På Nettavisens partimåling tidligere denne uken fikk partiet hele 2,8 prosentpoeng. På Dagbladets måling for juli fikk partiet hele 3,1 prosentpoeng og var større enn KrF.
Analytiker: – Umulig å spå
Tallknuser i Pollofpolls.no, Johan Giertsen, mener at Vest-Agder er det eneste valgdistriktet Demokratene har et realistisk håp om å kapre et direktemandat.
At partiet nå stiger på landsplan, betyr dermed ikke at partiet nødvendigvis er noe nærmere en stortingsplass.
– De gjør det mye bedre nasjonalt enn noen gang tidligere, men velgerne er ikke konsentrert i Vest-Agder. Dermed risikerer de å få mange velgere, men ingen mandat, konkluderer Giertsen som selv er Høyre-medlem.
– Per nå er det ingen målinger som tilsier at det skal gå for Demokratene, men vi husker hvor raskt Demokratene vokste i Kristiansand på slutten av kommunevalgkampen i 2019, minner analytikeren om.
Den gang fikk partiet 13,4 prosent av stemmene i sørlandsbyen.