TROENDE: Claudia Fox Reppen var sterkt troende fram til 2005. Da startet en gradvis prosess der hun til slutt måtte erkjenne at hun ikke lenger trodde.

Derfor er hun ikke lenger mormoner

Hun er eks-mormoner, men har fortsatt ikke meldt seg ut av kirken. Claudia Fox Reppen tror mange er i samme situasjon.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg var sterkt troende fram til 2005. Da startet en gradvis prosess der jeg til slutt måtte erkjenne at jeg ikke lenger trodde, forteller hun.

De siste årene har hun vært aktiv i et nettverk blant eks-mormoner på internett. Ifølge Claudia er det ganske stort i USA og har vokst en god del i Sverige.

– Norge ligger etter, først og fremst fordi det er så få medlemmer her, forteller hun.

Nylig ble det utgitt en bok i Sverige med tittelen «Sökte sanning, fann tvivel». Boken er skrevet av Hans Mattsson, som tidligere var en av kirkens øverste ledere i Europa.

Han driver i dag en lukket Facebookgruppe for mormonere som har begynt å tvile på troen og mener at internett, med all informasjonen man kan finne der, har blitt en utfordring for Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige.

Gift med 30 kvinner

Også Claudia Fox Reppen er administrator for en lukket gruppe på Facebook. Den har fått navnet «Mormon Transitions Norway». Gruppen har som mål å støtte personer som befinner seg i en «trosovergang».

– Vi var svært få i begynnelsen, men i dag er vi 28 medlemmer. Gruppen består stort sett av mennesker som har forlatt kirken.

Også Reppen peker på internett som en viktig årsak til at hun gikk fra tro til tvil. Der kunne hun blant annet lese at kirkens grunnlegger og profet, Joseph Smith, giftet seg med over 30 kvinner og jenter helt ned i 14-årsalderen.

«Antimormon-propaganda»

– Noen av hustruene var allerede gift med andre menn. Kirken har selvfølgelig sin forklaring på hvorfor dette var greit, men jeg opplever at det blir stadig vanskeligere for medlemmer av kirken å godta det. Det ser jeg blant annet i min egen familie, som har fått større forståelse for mitt brudd med kirken.

Ifølge Claudia har kirken de siste årene begynt å bekrefte deler av kirkens historie som tidligere ble avfeid som «antimormon-propaganda».

– En serie med essayer om vanskelige tema i kirkens historie ble diskret lagt ut på kirkens offisielle side for noen år siden. Det førte til at en bølge av medlemmer forlot Kirken, opplyser hun.

Sammensatte årsaker

Dag Aanensen, leder for Informasjons- og Samfunnskontakt i Mormonkirken i Norge, bekrefter at kirken har lagt ut essayer om kirkens historie på den offisielle hjemmesiden.

– Formålet med disse essayene er å samle nøyaktig informasjon fra flere kilder og gjøre disse tilgjengelig for allmennheten. Det er opp til den enkelte å vurdere og tolke dem.

– Har tilgangen på informasjon om kirkens historie ført til at flere melder seg ut?

– Det er vanskelig å si hva som er den egentlige årsaken til at noen ønsker å melde seg ut av Kirken. En slik avgjørelse er ofte sammensatt og kan bestå av flere faktorer. For min del er essayene basert på fakta og er historisk oppklarende, sier han.

Aanensen understreker at kritiske spørsmål er velkommen.

– Vi stiller opp i debatter og andre diskusjoner. Det er viktig å ha toleranse ovenfor andre selv om man holder fast på sin egen tro, er i tvil eller ikke har noen tro i det hele tatt, sier han.

Stort nettverk

Claudia kommer opprinnelige fra Canada, men flyttet til Norge i 2002, etter at hun giftet seg med en som ikke delte hennes tro. Hun tror at over halvparten av medlemmene i Norge ikke er aktive, men det vil Dag Aanensen verken bekrefte eller avkrefte.

– Som i alle andre trossamfunn har vi en gruppe medlemmer som kommer regelmessig til Kirken og en gruppe som av forskjellige årsaker ikke kommer, men som allikevel har Kristus som sin ledetråd i livet. Vi er en åpen kirke, alle er velkommen til oss, sier han.

Verste og beste

For Claudia opplevdes det å miste troen som både det verste og det beste hun har opplevd.

– Først og fremst var jeg redd for hvordan det ville påvirke mitt forhold til familien. Mormonene er stort sett flotte, solide mennesker som kommer godt overens med andre som har en annen tro eller oppfatning. Men de kan være ganske brutale mot sine egne som forlater troen. Mange jeg kjenner har mistet både ektefelle, barn, venner og til og med jobb.

Hun forteller at troen ga trygghet, samtidig som hun slet med angst og usikkerhet.

– Livet opplevdes som en ond sirkel. Troen ga meg en lang liste med farer og problemer som bare den kunne redde meg fra. Den både skapte problemene og var eneste løsning på det jeg opplevde som vanskelig.

Ingen garanti

Da hun først greide å innrømme for seg selv at hun ikke trodde lenger, kjente hun også en stor lettelse ved å kunne slippe problemene som hun opplevde at kirken hadde skapt.

– Mange mormoner tror fullt og fast på at livet deres vil rase sammen om de forlater kirken. De tror ikke det er mulig å være lykkelig utenfor. Men sannheten er at livet er vanskelig både innenfor og utenfor kirken. Å tro på Gud og det evige liv er ingen garanti for et lykkelig liv. Tvert i mot kan det å ikke tro være utrolig befriende og beroligende. Universet blir et mer spennende sted, og man blir nødt til å tenke på nuet. Det er bare positivt, tenker jeg. Nå går jeg dit hvor empiriske bevis fører meg, ikke urgamle bøker eller såkalte profeter.

– Var det aldri et alternativ for deg å bli kristen?

– Da jeg var i ferd med å miste troen på mormonkirken, følte jeg en stund at jeg fortsatt var kristen. Jeg besøkte Den norske kirke og leste mye om andre trossamfunn. Jeg har bedre forståelse nå for den kulturelle delen av kristendommen her i Norge, hvor de fleste verken tror bokstavelig eller går i kirken regelmessig. Dette var noe som var fremmed for meg som vokste opp med en bokstavelig tro og gikk i kirken tre timer hver eneste søndag. Jeg forstår også at mange finner trøst i sin tro på Kristus, men det nyttet ikke for meg. Jomfrufødselen og historiene om mirakler som finnes i Bibelen er ikke unike. Mennesker har tilbedt tusenvis av guder i tusenvis av år. I nesten 30 år trodde jeg at jeg var en av svært få som hadde svar på livets store spørsmål. Nå innser jeg at jeg bare er en av milliarder som har levd på jorda. Religionens svar på livets store spørsmål er for meg utilfredsstillende.

Hele familier

Hjelpekilden Norge er en frivillig organisasjon som yter hjelp og støtte til mennesker i problematiske religiøse bruddprosesser. Daglig leder, Hilde Langvann, opplyser til Dagen at blant dem som tar kontakt kommer svært mange fra Jehovas Vitner og Jesu Kristi Kirke Av Siste Dagers Hellige. Et kjennetegn ved den siste gruppen er at det som oftest er hele familier som trekker seg ut, ifølge Langvall.

Reppen tror det kan være tilfellet for flere, men hun tror ikke det gjelder flertallet.

Flere årsaker

– Det jeg har sett mange ganger blant venner i Nord-Amerika er at en av ektefellene gjennomgår det vi kaller en troskrise. Dette er en prosess som ofte tar mange år og som er svært vanskelig for den andre. Ekteskapet og familiebånd skal være evig i Mormonkirken, så lenge alle i familien holder ut til enden. Noen ektepar lever greit med situasjonen.

Hun peker på flere årsaker til at folk melder seg ut: tilgjengelig informasjon om kirkens historie via internett, podcast og bøker, samt kirkens kamp mot homofilt ekteskap og likestilling.

– Som et resultat av det ser vi at begge ektefeller og hele familier melder seg ut, forteller hun.

Powered by Labrador CMS