DEBATT: VGs Gard Steiro i debatt med blant annet Vebjørn Selbekk.

Derfor følger VG pengene i kristne virksomheter

To evangelister har lagt ned sine teletorgtjenester etter VGs avslørende journalistikk. – Rimelig, mener avisen.

Publisert Sist oppdatert

De siste årene har VG i økende grad fulgt pengestrømmene i ideelle virksomheter. I fjor høst ble Stiftelsen Ordet, en kristen virksomhet som har til hensikt å hjelpe rusmisbrukere, utsatt for VGs gransking. Denne våren har Tom Roger Edvardsens stiftelse Misjonen Helse for Hele Mennesket­ og Svein-Magne Pedersens ­Misjonen Jesus Leger vært under ­avisens lupe.

Torsdag kveld stilte avisens sjefredaktør Gard Steiro opp for å forsvare VGs journalistikk under­ en konferanse på Bildøy bibel­skole i regi av den kristne avisen Norge IDAG.

Personlig livvakt

Dagen møtte Steiro like etter debatten.

– Det var interessant og kjekt å få høre Pedersen snakke. Det var verdt turen hit. Vi har ikke fått ham i tale så langt, sier Steiro.

Til tross for at redaktøren ikke fikk applaus en eneste gang under den timelange debatten, synes han publikum var «høflig».

– Fikk du en personlig prat med Pedersen?

– Nei, ikke annet enn at vi fikk en liten prat etter debatten.

Pedersen ble passet på av en personlig livvakt under oppholdet og var ikke tilgjengelig for pressen verken før eller etter debatten.

Håndtrykk: VGs sjef­redaktør Gard Steiro får en kort prat med helbredeslespredikanten Svein-Magne Pedersen før ­livvakten fører ham inn på et låst rom.

Medietrykk

For en uke siden publiserte VG en omfattende artikkel om Svein-Magne Pedersens virksomhet. Spesielt ble teletorgtjenesten, der predikanten tar 14 kroner i minuttet for forbønn over telefon, utsatt for kritisk journalistikk. Få dager senere meldte Tom Roger Edvardsen at han legger ned sin teletorgtjeneste. Torsdag kveld meldte Pedersen det samme.

– Hva tenker du om at de to predikantene nå legger ned disse tjenestene som konsekvens av VGs journalistikk?

– Personlig synes jeg det er rimelig og fornuftig. Denne saken inneholder flere elementer. Jeg synes det er bra at både Forbrukertilsynet og Helsemyndighetene vil se på virksomheten og vurdere den, sier Steiro.

VG trykket først gravesaken, så kom det en rekke oppfølgingssaker den påfølgende uken. I debatten uttrykte Pedersen at det hadde vært tøft for ham og familien.

– Jeg har ikke orket å lese alt, sa predikanten.

– Opplever du at medietrykket som Pedersen har vært utsatt for har vært rimelig?

– Denne saken skapte debatt. Da er det vår oppgave å følge opp debatten. Så er jo Pedersen en mann som har vært mye i mediene. Han har brukt mediene til å bygge sin virksomhet og er medievant. Jeg forstår at det har vært tøft for ham, men jeg mener at han må håndtere det.

– Beskytte mot overgrep

Det siste året har VG skrevet om økonomi i flere kristne organisasjoner. Det begynte med Stiftelsen Ordet, og denne våren har det vært evangelistene Pedersen og Edvardsen.

– Kan du fortelle litt om hvorfor dere gjør dette?

– Vi har de siste årene blitt mer opptatt av å følge økonomien til stiftelser som har til formål å hjelpe sårbare mennesker. Om de er kristne er ikke avgjørende for om vi undersøker dem. Vi har sett på inntektene og hvordan pengene forvaltes. Vi har også spurt om folk faktisk får hjelp. Noen slike stiftelser er drevet av private penger, andre er delvis offentlig finansiert. Jeg mener dette er en åpenbar oppgave for mediene. Pressens oppgave er blant annet å beskytte sårbare mennesker mot forsømmelser og overgrep. I denne saken mener jeg at Pedersen ikke er offeret, men heller noen av de menneskene som ringer til ham.

VG fikk ikke Pedersen i tale. Heller ikke da avisen skrev om Stiftelsen Ordet, fikk de daglig leder i tale. Pedersen fortalte i debatten at han ble anbefalt å ikke snakke med VG av sin advokat.

– Hvor stort problem er dette for journalistikken?

– Det er et problem. Heldigvis velger mange å snakke med oss, og det gjør journalistikken bedre. Da kan misforståelser oppklares. Vi tok kontakt med Pedersen allerede i mars og ønsket virkelig å få til en dialog. Det fikk vi ikke. Jeg mener at den beste mediestrategien er å være åpen med pressen, så sant man ikke har noe å skjule. Det hadde vært en fordel om han hadde møtt oss tidligere.

Kunne ha blitt annerledes

VGs redaktør mener dekningen kunne ha blitt annerledes hvis Pedersen hadde ønsket å møte avisen.

– Hvis vi hadde fått intervjuet ham, kunne vi ha stilt ham konkrete spørsmål som vi tar opp i saken vår. Da tror jeg ikke vi hadde vektlagt så mye om hvorvidt dette er i tråd med det kristne perspektivet, sier Steiro.

– Er det noe du tenker dere skulle ha gjort annerledes i dekningen deres etter å ha hørt Pedersen i denne debatten?

– Debatten brakte ikke noe nytt, med unntak av at Pedersen fortalte at han legger ned teletorg-tjenesten sin. Jeg kan ikke se at det er noe vi skulle ha gjort annerledes i dekningen vår basert på det Pedersen sa i debatten, sier Steiro.

Powered by Labrador CMS