TRAKK SEG: – På scenen legger man veldig vekt på at vi er en familie og at vi må se andre. Men når man går ned fra scenen, blir det glemt, sier Rebecca Instebø.

Derfor forlot lovsangslederen Hillsong

Rebecca Instebø har vokst opp med Hillsong og var lovsangsleder i menigheten. Så gikk hun ut.

Publisert Sist oppdatert

Mange har pekt på lederskapet til Brit og Jostein Krogedal i Hillsong Norway som årsak til urolighetene menighetsnettverket.

Rebecca Instebø (23) fra Tønsberg er vokst opp med Intro og Hillsong. På ungdomsskolen begynte hun å dra til Drammen på Intro-møter. Hun har gått på Intro Academy, som var bibelskolen til Intro i Sandnes. Og hun har vært lovsangsleder i Sandnes, i Hillsong Tønsberg (som nå er nedlagt) og Hillsong Oslo.

Men i fjor forlot hun menigheten. For hennes del var det ikke ledelsen, men menighetskulturen, som gjorde at hun takket for seg.

Tirsdag kveld valgte årsmøtet i Hillsong Norway nytt styre som varsler full og uavhengig kartlegging av kulturen i menighetsnettverket.

Jostein Krogedal er ute av styret, og det skal være tette skott mellom kartleggingen og menighetslederen, ifølge nyvalgt styreleder David Reme. Han er åpen for at kartleggingen fører til at Krogedal må gå av.

Håper på forandring

Rebecca Instebø synes styrets tiltak høres sunne ut.

– Jeg tror det er bra at Krogedal blir satt på sidelinjen og at andre tar over saken. Da kan det kanskje virkelig skje en forandring og forhåpentligvis vil denne prosessen rydde opp litt, sier hun.

– Sier det han mener

Da Instebø i fjor kritiserte menigheten ansikt til ansikt med Jostein Krogedal, opplevde hun at det var rom for kritikk.

– Jeg ba ham om å praktisere det samme som de preker, sier Instebø og forteller at hun opplevde ikke at den gjestfriheten og omsorgen som ble prekt fra scenen ble praktisert.

THE VOICE: I fjor kom Rebecca Instebø langt i sangkonkurransen The Voice på TV2.

– Ble hysjet på

Instebø er lang mer betenkt over kulturen hun opplevde gjennom sine åtte år i Intro og Hillsong. Hun opplevde at man skulle gå litt på tå hev og ikke snakke høyt hvis man hadde spørsmål eller var uenig.

– Da jeg gikk bibelskole, tenkte jeg: Det er ikke plass til den jeg er med mine kritiske spørsmål og nysgjerrighet. Jeg ble hysjet på. Det ble sittende i meg fra jeg gikk der til i dag.

– Hvilke kritiske spørsmål var det ikke plass til?

– Flere av oss hadde reagert på en leder i menigheten og spurte «hvorfor sa han det?» Da husker jeg at i stedet for at lederen hørte på oss og stilte spørsmål om hvordan vi oppfattet det som skjedde, drepte hun samtalen med en holdning om at dette skulle vi ikke snakke om. Vi fikk ingen begrunnelse. Vi ble opplevd som negative, men vi var nysgjerrige.

– Lite rom for å være menneske

I Hillsong var hun lovsangsleder, en posisjon som henger høyt i miljøet og gir status. I fjor kom hun langt i sangkonkurransen The Voice på TV2.

Men samtidig slet hun psykisk og fikk vanskeligheter i ekteskapet. I menigheten opplevde hun at det var lite rom for å være menneske.

– På scenen legger man veldig vekt på at vi er en familie og at vi må se andre. Men når man går ned fra scenen, blir det glemt. Man er mer opptatt av at det skal komme folk i kirken, at det er full sal, kule folk på scenen og at man skal henge med de rette folkene.

Instebø opplevde at det ble for mye fasade.

– Jeg kunne ofte bli usikker på om folk var seg selv med meg, eller om de bare sa det de trodde jeg ville høre.

Forlot menigheten

Jula 2018 var den siste der hun hadde oppgave som frivillig i Hillsong Oslo. Gradvis glei hun ut av menigheten.

– Hillsong var min kirke og mitt hjem. Jeg føler at jeg har mistet, men også lagt fra meg, en stor del av meg selv. Jeg ville være ærlig, men ble sliten av å føle at det ikke var rom for det.

– Tror du Hillsong skiller seg fra andre menigheter?

– I pinsemenigheter er man ekstremt opptatt av engasjement. Det er så fokus på å bygge kirke. I Den norske kirke er man opptatt av å kollektiv tro. Man kommer og tror sammen. Mens i Hillsong var vi med kirkefolk nesten hver dag, og da blir man sittende litt fast i den bobla. Når man så opplever svikt og å blir såret, er det alt man har.

Det siste året har Instebø besøkt andre menigheter i Oslo, både pinsemenighetene Filadelfia og United og Kraftverket i Frikirken.

– Jeg opplever at de er flinkere å møte folk, snakker mer ut fra Bibelen og er ikke så opptatt av å være hippe og kule. Filla (Filadelfia, red.anm.) er mer nysgjerrig på hva folk tenker og mener og tør å ta opp ukomfortable temaer.

Kartlegging

I helgen varslet Hillsong Norway at det vil bli en kartlegging av kulturen i ledelsen og i menighetene. De skal også få hjelp av Pinsebevegelsen ved leder Øystein Gjerme. Instebø er positiv til at han kommer inn.

– Gjerme er ikke en del av Hillsong. Vi trenger noen som ser miljøet fra utsiden og ikke er redd for å trakke noen på tærne. Men jeg håper at kartleggingen ikke blir gjort for intern, sier hun.

Hillsong

13. august ble det kjent at pastorparet Jenny og David Hasseløy i Hillsong Drammen hadde sagt opp. Fire dager senere ble det kjent at de allerede hadde sluttet.

2. september offentliggjorde også pastorparet Kamilla og Alexander Botn i Hillsong Drammen at de hadde sagt opp. De begrunnet oppsigelsen med mangel på tillit til måten Hillsong Norway ledes på.

Også et lederskap på ni i Hillsong Drammen trakk seg fordi de opplever liten påvirkning på hvordan menigheten drives og at det var vanskelig å ha eierskap.

Rett før helgen meldte de såkalte servicepastorene Heidi og David Haddeland i Hillsong Oslo at de slutter. «Kultur, struktur og manglende tillit til hvordan kirken ledes i dag, gjør at vi dessverre har kommet frem til denne avgjørelsen», skrev paret på sosiale medier.

Hillsong Norway har åtte menigheter. Uroen er først og fremst knyttet til menighetene i Oslo og Drammen.

Powered by Labrador CMS