Derfor går de over til Visjon Norges lillebror
Ekstrem-teologi gjør at flere aktører forlater Visjon Norge. Leder for Tro og Medier mener det er mulig å forebygge at ting går galt på direkten.
Dagen skrev tirsdag om Kanal 10 som vokser. Flere støttespillere har den siste tiden forlatt Visjon Norge og valgt lillebroren i stedet.
Eier og daglig leder i Kanal 10, Øyvind Rygg, sier til Dagen at de driver aktiv rekruttering, men fisker aldri i andres dammer.
– Jeg går ikke til Visjon Norges kunder og ber dem komme til oss. Det gjør heller ikke de overfor oss, sier han.
Respekt
Rygg kjenner godt til Visjon Norge. Han var selv med og startet kanalen i sin tid og hadde stillingen som tv-sjef i Visjon Norge mellom 2007 og 2009. Han sier at han er imponert over at Jan Hanvold har nådd så langt.
– Jeg har respekt for det han gjør og har gjort, og jeg heier på ham. Han har gått foran oss tv-operatører.
Større nedslagsfelt
I landskapet for kristen-tv troner Visjon Norge på topp med driftsinntekter på 86 millioner (2018) og 58 ansatte. Deretter følger Kanal 10 med driftsinntekter på 11 millioner (2018) og seks ansatte.
– Visjon Norge har et større nedslagsfelt. De er på kabel, satellitt og internett, selv om jeg ser at Kanal 10 nå kommer på Altiboks, sier Jarle Haugland, daglig leder i Tro og Medier.
Han sier at Visjon Norge også har hatt høyere teknisk kvalitet på produksjonen, men at Kanal 10 nå følger etter også der.
Covid-19
Før aktørene begynte å trekke seg, samarbeidet Visjon Norge med en betydelig bredde av Kristen-Norge.
Blant dem som nylig har meldt overgang til Kanal 10 er Per Birkeli i Norea Mediemisjon, Trond Palmegren Eriksen i Evangeliesenteret og Wiggo Skagestad i Filadelfia Kristiansand.
Det vakte sterke reaksjoner da gjestepredikant Dionny Baez fra Venezuela i februar lovet barn beskyttelse mot Covid-19 mot at foreldrene ga 2020 kroner til tv Visjon Norge.
– Savnet et oppgjør
For Norea Mediemisjon, som hadde samarbeidet med kanalen i tre år, ble det dråpen som fikk begeret til å renne over. I slutten av mars besluttet styret å flytte Noreas program over på Kanal 10.
– Vi savnet et tydeligere oppgjør med den type teologi, sa daglig leder Per Birkeli til Dagen.
Filadelfia Kristiansand hadde også sluttet hos Visjon Norge da de kom til Kanal 10.
– Vi har god dialog med Visjon Norge om det. Vi er tydelige på at sendepartneren må ta initiativ eller være ute av Visjon Norge, presiserer Rygg.
«Som ei kule»
Tro og Medier har anbefalt folk om ikke å støtte opp om Visjon Norge. «Skal enda en kamel fra Visjon Norge svelges? Inntil Visjon Norge har endret teologi og profil, vil jeg dessverre anbefale å ikke støtte opp om kanalen», skrev daglig leder, Jarle Haugland på debattplass i Dagen i april i år.
Utløsende faktor var David Aukes angrep på Kong Harald da han var gjest i Studio Direkte. Auke er leder av Åpen himmel tv:
«Så har vi en som kaller seg konge som holder en tale som han blir hyllet for den dag i dag, hvor han hyller islam og propaganderer homofili for barn. (…) Og nå har de fått det tilbake som ei kule i sitt eget hus, med selvmord av svigersønn, og en heksemann henger med hu Märtha, som er ei moderne heks. Det er ikke mye velsignelse som kom av at han gikk ut og herja som han gjorde», sa Auke.
– Må ansvarliggjøres
I debattinnlegget tok Haugland et oppgjør med teologien hans.
«Auke formidler her et ubibelsk gudsbilde, der logikken er at Gud tar bort sin velsignelse fra kongehuset på grunn av kongens nyttårstale», skrev han.
Til Dagen sier Haugland at det er en sorg å komme til et punkt der han må advare mot en norsk tv-kanal.
– Det var ikke lett. En står i fare for å stille seg som dommer overfor andre troende.
Haugland hevder at «så og høste»-teologien i Visjon Norge er så ytterliggående at den formidler et helt annet buskap enn det som er sunt, frigjørende og bibelsk.
– Kanalen må ansvarliggjøres, sier han.
– Ta klarere ansvar
– Kanal 10 har også satt seg som mål å dekke hele spekteret av Kristen-Norge fra Den norske kirke og til trosbevegelsen. Kan man egentlig beskytte seg mot at slike ting skjer på direkten?
– En kan aldri sikre seg 100 prosent mot alt som blir sagt og gjort på direkte-tv, men det er mulig å forebygge betydelig og ta et klarere ansvar etterpå når det går galt, sier Haugland.
Han mener en kan være bevisst i research-fasen forut for et program, og spørre seg hvem som skal få tillit til å være gjest, delta i innsamlingsprogram eller forkynne.
– Kanal 10 sier at de vil være teologisk sunne og har forpliktet seg på Den apostoliske trosbekjennelsen. I hvilken grad er det mulig for en kanal å være både sunn og bred?
– Det skal være mulig. Tilslutning til Lausannepakten, der en har noen kjernesannheter som en står sammen om, kan være en rettesnor for å finne tydelig og bred forankring, sier Haugland.
Må være bevisste
Lars Dahle er opptatt av kvalitetssikring. Han sier til Dagen at både Visjon Norge og Kanal 10 må være bevisste på sin prinsipielle plattform og dermed hvor de teologiske og redaksjonelle grensene går. Dahle er lærer og forsker ved NLA Mediehøgskolen Gimlekollen og er tillitsvalgt innenfor mediefeltet i Lausannebevegelsen.
– I Visjon Norge har det ikke vært et redaksjonelt forhåndsarbeid som har luket ut problematiske ting. Når dette skjer på en live-sending blir det ubalansert og noen ganger totalt galt sett fra et klassisk kristent perspektiv.
– På linje
Arvid Bentsen har i mange år reist rundt i Norge og forkynt om Israel og var tilknyttet den Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem i 20 år. Nå har han hatt flere programmer på Kanal 10, en kanal som han ikke hadde et forhold til før han ble bedt om å lage programmer i studio.
– Jeg har et godt forhold til Kanal 10. De har skjønt hva jeg holder på med, og vi er på linje teologisk. Jeg heier på dem, sier Bentsen.
Jan Hanvold har ikke besvart Dagens henvendelser.