Derfor går nestlederne til høyre
Ropstad og Bollestad reiser land og strand rundt for å tale KrF-lederen midt imot.
Hele KrF er splittet i samarbeidsspørsmålet. Helt fra toppledelse til grasrota. Nå gjør nestlederne sitt for å minne KrF-erne på hva de har fått gjennomslag for de siste fem årene.
– Vi kastet ikke den rødgrønne regjeringen i 2013 fordi vi var fornøyd. Hva har endret seg på venstresiden i disse årene? Støre har fått en annen retorikk, men de har ikke endret ideologi, sier Olaug Bollestad, nestleder i KrF.
Både hun og nestleder-kollega Kjell Ingolf Ropstad er helt uenig med partileder Knut Arild Hareide. For snart to uker siden anbefalte han partiet å gjøre et historisk skifte, nemlig å søke regjeringssamarbeid med Ap og Sp.
– Ingen blankofullmakt
Nå reiser nestlederne og partilederen rundt og snakker varmt for hvert sitt ståsted. Ropstad og Bollestad er ikke i tvil. KrF bør forhandle med høyresiden først.
– Jeg gir ikke en blankofullmakt til de blåblå, men vil forhandle med dem først. Får ikke KrF satt sitt fotavtrykk på politikken hos dem, er det legitimt å se hva vi får den andre veien. Men vi må virkelig ikke lukke døren til høyresiden uten å prøve den veien først, sier hun.
Det har imidlertid ikke vært bare enkelt å ta et valg. Nestlederen forteller at hun «svelger ting med hud og hår».
– Jeg kan ærlig si at det har vært et forferdelig vanskelig valg. Utfordringen vår har vært Frp. Men hvis vi forhandler med de blåblå, vil vi trekke politikken mot sentrum. Forhandler vi med Sp og Ap er vi avhengig av støtte fra SV, og da drar vi ikke politikken mot sentrum, men mot venstre.
Kristen kulturarv
Bollestad har flere grunner for at hun landet der hun gjorde. Blant dem er synet på mennesket, synet på familien og hvordan samfunnet skal bygges.
– KrF kjemper for et velferdssamfunn, ikke en velferdsstat. Vi vil bygge samfunnet nedenfra og legge godt til rette for bedrifter, frivillige organisasjoner og familien. Vi tror på enkeltmenneskets frihet og vi tror at familier kan ta valg som er best for dem.
Nestlederen fra sentrum av bibelbeltet er også opptatt av den kristne kulturarven.
– Vi lever i en tid der livssynsnøytralitet er det store. Alt er like gyldig. Det lyder tilforlatelig og behagelig, men vi må ikke bli likegyldige. Vi må være tydelige på våre verdier. Vår kristne kulturarv er en viktig verdiforankring i en tid preget av mangfold og normoppløsning, sier Bollestad og legger til:
– Da kjenner jeg at det er et problem å gå over til Ap og SV, som har en annen ideologi. Hvis vi danner regjering på venstresiden blir vi avhengig av SV, som vil fjerne kristendommens plass i barnehage og skole. De vil fjerne K-en i KRLE og ha et livssynsnøytralt samfunn.
Samvittighetsfrihet
Bollestad er også redd for en svekket samvittighetsfrihet hvis venstresiden får mer makt.
– I reservasjonssaken viste både Ap og SV at de ikke forstod hva samvittighetsfrihet er. De brydde seg ikke om samvittighetsfrihet, men gjorde saken til en abortsak. Regjeringen, derimot, stod sammen med KrF, sier hun.
– Ikke-sosialistisk
Nestleder-kollega Kjell Ingolf Ropstad er enig med Bollestads argumenter. Selv trekker han frem tre hovedgrunner for å fortsette samarbeidet med høyresiden.
– Ideologien, alle gjennomslagene vi har fått de siste fem årene og situasjonen i Stortinget, sier Ropstad, når han oppsummerer sine viktigste argumenter.
Han slår fast at KrF er et ikke-sosialistisk parti som er opptatt av enkeltmennesket, størst mulig valgfrihet og å bygge samfunnet nedenfra.
Når det gjelder situasjonen i Stortinget understreker Ropstad at KrF vil bli en del av en flertallsregjering hvis de samarbeider mot høyre. Går de til venstre, derimot, havner SV på vippen.
– Hvis de går inn i forhandlinger med dagens regjering kan vi vinne saken om eggdonasjon. Går vi derimot motsatt vei, og skulle klare å overtale Ap, så er situasjonen slik i Stortinget at SV kan danne flertall mot regjeringen.
– Vi kan risikere at SV får en sterk vippemakt, forsetter han.
Uenig med «tredje vei»
Tidligere denne uken lanserte stortingsrepresentantene Hans Fredrik Grøvan og Steinar Reiten en «tredje vei» for KrF. I et brev til sentralstyret, omtalt i VG, foreslår de at KrF «fortsetter å være et konstruktivt opposisjonsparti som søker samarbeid fra sak til sak».
Dette alternativet støtter ikke Ropstad.
– Jeg er veldig uenig med dem. Det blir ikke lettere før valget i 2021 å peke på enten Erna eller Jonas. Å peke på Ap rett før valget i 2021 tror jeg ikke er mulig.
– Betyr det at du mener partiet havner under sperregrensen hvis de følger Hareide?
– Nei, men da har en regjering med KrF, Ap og Sp fått tre år på seg til å bevise for velgerne at dette gikk bra. Hvis det ikke går bra fortjener vi ikke velgernes tillitt i 2021, sier Ropstad.
På kollisjonskurs: Partledelsen i KrF, nestleder Kjell Ingolf Ropstad (t.v), partileder Knut Arild Hareide og nestleder Olaug Bollestad er helt uenige om KrF skal regjere med høyre- eller venstresiden.