FLAGGET SYMPATI: Ole Asbjørn Ness la inn Israel-flagget i logoen sin på Facebook etter 7. oktober.

Derfor kaller han Palestinakomiteen for «klissgale Hamas-tilhengere»

Redaktøren tror at Palestinakomiteen snart vil miste sympati.

Publisert Sist oppdatert

Ole Asbjørn Ness er merittert forfatter. Han er også komiker og journalist. Nylig ble han ansatt i Helge Lurås` avis, iNyheter.

Lurås var ansvarlig redaktør i Resett, som ofte ble omtalt som et «alternativt medium». Da Resett ble lagt ned, kjøpte Lurås dødsboet, etablerte iNyheter i 2022 og har nå Ness på lønningslisten som featureredaktør.

– Det var de som tilbød mest penger, så da får jeg bedre råd til det andre jeg holder på med, sier 50-åringen.

«Klissgale Hamas-tilhengere»

På X/Twitter, en av verdens største sosiale medieplattformer, omtaler Ness seg selv som «empatisk, snill og følsom».

Han tvitrer slik om Palestinakomiteen:

«Nynazister feirer 9. april, rasister heier på 22. juli og drittsekkene i @PalKom har valgt 7. oktober som sin dag. Vi må tørre å kalle Palkom for det de er: Klissgale Hamas-tilhengere.»

Innlegget kommer vi tilbake til.

Palestinakomiteen har fått se alle påstander som Ness kommer med i denne saken. Les deres svar i slutten av saken.

Ole Asbjørn Ness

Ole Asbjørn Ness, født 1974 i Oslo

Han debuterte i 2004 med romanen Det er natt, som han mottok Tarjei Vesaas' debutantpris for.

Ness er utdannet siviløkonom, og har i tillegg studert filosofi.

Han har gått på forfatterstudiet ved Høgskolen i Telemark - Bø og har yrkeserfaring som stuer, journalist, redaksjonssjef, IT-gründer og kraftanalytiker.

Er nå featureredaktør i iNyheter og podkast-vert for «Ness»

Kilde: Wikipedia/Ness

La inn Israel-flagget i logoen

Han har alltid tenkt at Midtøsten-debatten er så hissig, at den skulle han holde seg unna, og at «Midtøsten-galskap» og jødehat ikke er et problem i Norge.

7. oktober i fjor endret alt seg. Ness var alene hjemme på Justøya i Agder, og fulgte med på nyhetene.

– Det var interessant å se hvordan sosiale medier vant nyhetsdekningen, mens vanlige norske medier var bakpå. De nektet å ta inn over seg det som skjedde.

INGEN JØDEHATERE: – Alle er enige om at vi har sett en oppblomstring i antisemittisme, men ingen har møtt en jødehater eller antisemitt, sier Ole Asbjørn Ness.

Ness fikk behov for å markere ståsted:

– Det var første gang jeg la inn Israel-flagget i logoen min på Facebook. En slags sympatierklæring etter et forferdelig angrep som Norge ikke ville anerkjenne som terror.

– Besatt av antisemittisme

Etter Hamas brøt gjennom sikkerhetsgjerdet 7. oktober og utførte terrorangrepene i Israel, er det antisemittisme som har opptatt Ness mest. Han sier at en av «de store tankene» han har fått, er hvor viktig antisemittismen er for politisk islam, slik det var det også for nazismen.

– Det ene er at dette er ødeleggende for jøder, men det er også ødeleggende for kulturnasjonen Iran og ikke minst for palestinerne. Dødskulten Hamas er besatt av antisemittisme.

– Vil ha frihet til å oppføre seg som IS

Han siterer slagordet «From the river to the sea, Palestine will be free» og avviser at det er snakk om en frihetskamp.

– Hamas vil ha frihet til å oppføre seg som IS. Det er ikke snakk om å innføre et vestlig demokrati. Det er blod og død som preger frihetskampen deres. Den parer seg med en offermentalitet som tilsier at du er skyldfri siden du er elendig.

Ole Asbjørn Ness

– Når de forsvarer seg, hater vi dem

Ness mener å se at det er noe provoserende med jøder.

– Vi nordmenn likte dem så lenge de var hjelpeløse. Når de forsvarer seg, hater vi dem.

Redaktøren presiserer at han sier det han mener så lenge han får dårlige motargumenter. Alle hans e-poster er undertegnet med samme formulering: «When the facts change, I change my mind. What do you do, sir?», et sitat av den britiske økonomen, J.M. Keynes.

– Hvis det hadde kommet klare bevis på at pressefriheten var opphørt i Israel, så ville jeg tenkt at dette gidder jeg ikke. Skulle jeg være religiøs på noe, så må det være pressefriheten, sier han.

– Åpent samfunn under press

Det gjorde inntrykk på ham at den israelske venstreavisen, Haaretz, krevde Netanyahus avgang like etter 7. oktober i fjor.

– Det er problematiske ting i Israel, særlig som et land i krig, men jeg blir fascinert av at det er et åpent samfunn under press.

Støtter konsekvent demokratiet

Ness sier han fikk en oppvåkning 11. september 2001 da Vesten erfarte terror som minner om det Israel står i til daglig. Hvis et demokrati er i strid med et ikke-demokrati, støtter han konsekvent demokratiet:

– Jeg vil ha stor respekt for måten demokratiet velger å svare på.

Norsk arroganse

Han er oppgitt over det han kaller «ekstrem norsk arroganse».

– Vi klarer ikke å løse signalfeil på jernbanen, men Midtøsten er nordmenn eksperter på.

Ole Asbjørn Ness er siviløkonom, forfatter og journalist.

Selv er Ness overgitt over at han før 7. oktober i fjor kunne undervurdere den sterke antisemittiske strømningen i Norge. Erkjennelsen er vanskelig å kommunisere.

– Vi tenker at dette betyr at vi går rundt og misliker hver jøde, men antisemittisme her er mye mer en slags snikende oppfatning om at jødene har noe skummelt på gang og utgjør en negativ innflytelse som må stanses.

«Endelig en jøde som snakker sant»

Han har lagt merke til at jøder som kritiserer Israel blir holdt frem, og spør seg i hvilken annen debatt det vil være gyldig å vise til en talers etnisitet.

– Det er der jeg mener en viser det antisemittiske: «Endelig en jøde som bryter ut og snakker sant om hva de holder på med». «En slags avhopper som gir oss et blikk inn i det mørke renkespillet» som Israel angivelig skal stå for. Det fascinerer meg, sier han.

– Eldste antisemittiske strofen

En stund etter 7. oktober gikk Ness forbi en demonstrasjon mot Israel.

– De ropte: «La barna leve, la barna leve, la barna leve». Med andre ord er jeg som sionist en barnemorder. Dette er bare en variant av den eldste antisemittiske strofen vi har: «Jødene dreper barn».

Nordmenn skygger banen

Ole Asbjørn Ness mener Norge nå har falt i samme fella som han selv før 7. oktober, og skygger banen fordi debatten er voldsom.

– Vi er jo litt konfliktsky i Norge, så hvis det kommer noen og sier: «Jeg har familie i Gaza», og du blir møtt med argumenter om barnegraver, så sier du at det ikke er din debatt.

Ole Asbjørn Ness

– Har aldri tatt avstand fra Hamas

Selv har altså Ness kalt Palestinakomiteen for «klissgale Hamas-tilhengere».

– Jeg ble rett og slett forbannet da jeg så at de skulle ha sin markering 7. oktober. Line Khateeb i Palestinakomiteen har aldri tatt avstand fra Hamas. Hamas har sagt at de vil ha 7. oktober igjen og igjen og igjen til Israel er utslettet.

– Fremstiller Israel som Nazi-Tyskland

Ness hisser seg også opp over språkbruken etter 7. oktober.

– Palestinakomiteen bruker systematisk og bevisst et språk som skal fremstille Israel som minst like ille som Nazi-Tyskland. Det holder ikke å si at dette er en krig eller at Israel bryter folkeretten eller går for langt. Det er folkemord. Det er ikke okkupasjon, det er apartheid.

Kunne ha blitt med i dansen

Redaktøren er oppgitt over at ingen diskuterer hva palestinerne skal gjøre, bare hva Israel gjør og skal gjøre.

– Hvis de hadde hatt vett da de brøt gjennom sikkerhetsgjerdet, hadde de delt ut blomster og blitt med i dansen på Novafestivalen. Det hadde vært et problem for Israel. Men de sloss for retten til at de, og alle andre, skal være islamister i et totalitært samfunn.

Bare Israel kan eliminere Hamas

Det er fascinerende for redaktøren å se at Israel siden 7. oktober kontinuerlig har diskutert lederskapet og skjebnen til Netanyahu.

– Det eneste som kan erstatte lederne i Hamas er at Israel eliminerer dem. Det er ingen palestinsk debatt om strategien deres. De håper at verdenssamfunnet skal presse fram en tostatsløsning slik at de får enda flere steder å sende raketter fra.

– Ligger foran trenden

Ness tror likevel at Israel har mer støtte i Norge enn det som fremkommer i mediene.

– Jeg tror jeg ligger foran trenden når jeg sier at Palestinakomiteen er drittsekker. Om ett år vil mange si det.

LEDER: Line Khateeb er leder i Palestinakomitéen.

– Må snakke med sine israelske venner

Line Khaateeb, leder i Palestinakomitéen, har fått sitatene fra Ness. Hun opplever dem som drøye. Til Dagen sier hun:

– Hvis Ness har et problem med å akseptere at FN gransker Israel for folkemord og at Den internasjonale domstolen (ICJ) har stadfestet at okkupasjonen er ulovlig, og at Israel bryter rasediskrimineringsloven, så må han snakke med sine israelske venner og få dem til å stoppe. Han kan ikke klage på at Palestinakomiteen stadfester faktaopplysninger og ber om at folkeretten skal følges.

Hun fortsetter:

– Palestinakomiteen er tydelig på at alle krigsforbrytelser må granskes og straffes, om det er Israel som står bak eller Hamas. Akkurat nå pågår det et folkemord i Gaza hvor både sykehus og FN-skoler blir bombet. Vi vil fortsette å kreve våpenhvile og stans på okkupasjonen så lenge det er nødvendig.

Powered by Labrador CMS