ISRAEL: Måten Israel begrenser palestineres rettigheter på kvalifiserer til apartheid-stempelet, mener Amnesty. Bilde fra et sammenstøt mellom israelske soldater og palestinere på Vestbredden.

Derfor mener Amnesty at Israel begår apartheid mot palestinere

Palestinere, både på Vestbredden og i Israel, utsettes for apartheid av Israel. Slik forklarer Amnesty Norge konklusjonen.

Publisert Sist oppdatert

I to år har Amnesty Internasjonal jobbet med en rapport om palestineres levekår i de palestinske områdene, i Israel og andre naboland. Konklusjonen på den 280 sider lange rapporten er klar: Israel begår apartheid mot palestinere.

– Vi håper at rapporten skaper en debatt innad i Israel, sier Gerald Folkvord, politisk rådgiver i Amnesty Norge.

Israels ambassade i Norge reagerer kraftig på fremstillingen av Israel i rapporten.

– Israel er et demokrati som garanterer fulle rettigheter til sine innbyggere uavhengig av religion, etnisitet, kjønn eller legning, sier viseambassadør Hagar Spiro-Tal.

Du kan lese hele hennes kommentar til rapporten lenger ned i saken.

Amnestys rapport om palestineres kår i Israel og de palestinske områdene

Rapporten har fått navnet: «Israel's Apartheid against Palestinians: Cruel System of Domination and Crime against Humanity».

Den er 280 sider lang og Amnesty har brukt to år med å utarbeide den.

«Israelske myndigheter er ansvarlige for omfattende og systematiske menneskerettighetsbrudd og brudd på internasjonal humanitær rett overfor palestinere.», skriver Amnesty i rapporten.

Dette gjelder både palestinere på Vestbredden, Gaza og i Israel.

Konklusjonen på rapporten: Israel begår apartheid mot palestinere og det internasjonale samfunnet må gripe inn.

Kilde: Amnesty.no

– Palestinere diskrimineres

Rapporten har fått navnet «Israel's Apartheid against Palestinians: Cruel System of Domination and Crime against Humanity».

Ifølge rapporten blir palestinere «behandlet som en mindreverdig etnisk gruppe og systematisk fratatt rettighetene sine. Dette inkluderer palestinere som bor i Israel».

– Hva er det Israel konkret gjør som dere mener fortjener stempelet apartheid?

– Vi ser at palestinere i Israel og de okkuperte områdene blir utsatt for veldig mange former for diskriminering som er aller verst i de okkuperte områdene. På Vestbredden blir palestinere systematisk fratatt land og ressurser til fordel for israelske bosettinger, og de utsettes for ulovlige drap og vilkårlig fengsling, sier Folkvord.

Gerald Folkvord er politisk rådgiver i Amnesty Norge.

Mener Israel forskjellsbehandler statsborgere

Det bor om lag 20 prosent arabere i Israel. De har de ifølge Israels uavhengighetserklæring de samme juridiske rettighetene som jødiske israelere, med unntak av at de ikke har verneplikt, men kan selv velge om de vil tjenestegjøre i forsvaret eller ikke.

Likevel mener Amnesty at også arabere med israelsk statsborgerskap diskrimineres.

– Kan du utdype hvordan palestinere i Israel systematisk blir fratatt rettighetene sine?

– Det er rundt 20 prosent arabere i Israel, men i Israels budsjett for lokalstyre går bare 1.7 prosent til arabiske landsbyer/byer. Vi ser også at det er svært vanskelig for palestinere å få byggetillatelse i Israel og det er vanskelig å få familiegjenforening, sier Folkvord.

Han presiserer at det Amnesty mener er de verste menneskerettighetsbruddene mot palestinere, foregår på Vestbredden og i Gaza.

I den 280-sider lange rapporten begrunner Amnesty hvorfor de mener Israel begår apartheid mot palestinere.

Blandet mottakelse

Rapporten har allerede rukket å få stor oppmerksomhet.

Israel, Storbritannia, Tyskland og USA avviser konklusjonen i rapporten og bruken av apartheid-begrepet.

– Vi avviser bruk av begreper som apartheid eller annen ensidig kritikk av Israel. Dette bidrar ikke til å løse Midtøsten-konflikten, uttalte talsperson for Tysklands utenriksdepartement, Christopher Burge til Reuters.

Den arabiske liga har derimot ønsket rapporten velkommen og omtaler den som et viktig dokument som viser hvordan forholdene i Midtøsten er.

Norge ser svært alvorlig på Israels behandling av palestinerne, men har ikke tatt stilling til om det faller innenfor apartheid-begrepet, opplyser UD.

Tyskland er blant landene som tar avstand fra apartheid-stempelet Amnesty nå gir Israel. Bildet viser Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Israels statsminister Naftali Bennett.

Israel og Myanmar

Fra før av har Amnesty brukt apartheid-stempelet på Myanmars behandling av rohingyaene. De har foreløpig ikke tatt stilling til om det foregår apartheid i andre konfliktområder, som eksempelvis Marokkos behandling av saharawier eller Kinas behandling av uigurer.

– Vi sier på ingen måte at Israels behandling av palestinerne er noe verre enn Kinas behandling av uigurer, men vi har ikke foretatt analysen om Kina begår apartheid ennå, sier Folkvord.

– Har Amnesty et overdrevet fokus på Israel?

– Vi tar opp situasjonen i svært mange land. Ofte føler landene vi kritiserer at vi kun kritiserer dem. Være seg Kina, Saudi-Arabia eller USA. Vi setter fokus på Israel-Palestina-konflikten fordi dette er en konflikt som har vedvart lenge, på bekostning av både palestinere og jødiske israelere.

Ønsker internasjonal oppmerksomhet

Amnesty har brukt store ressurser og over to år på å ferdigstille rapporten. Organisasjonen tror den kan være utgangspunkt til en debatt om menneskerettighetssituasjonen i Israel og de palestinske områdene.

– Vi håper det settes på internasjonal dagsorden og får både FNs sikkerhetsråd og Den internasjonale straffedomstol til å se på saken. Men viktigst av alt håper vi at det skaper en debatt innad i Israel, sier Folkvord.

– At man kommer seg vekk fra å snakke om å undertrykke palestinere for egen sikkerhets skyld. Undertrykkelse og segregering skaper ikke trygghet for noen.

Amnesty mener Israels sikkerhetstiltak ikke skaper trygghet. Bildet viser palestinere som klatrer over sikkerhetsmuren mellom Vestbredden og Jerusalem for å besøke Al Aqsa-moskeen.

– Bør stoppe våpensalg til Israel

Amnesty ønsker også at det internasjonale samfunnet nå gjør konkrete tiltak mot Israel.

– Israel begår forbrytelser mot menneskeheten, som andre land må gripe inn og stanse. Blant annet gjennom vedtak i Sikkerhetsrådet, sier Folkvord.

Han mener både Norge og Sikkerhetsrådet bør innføre et våpenembargo mot Israel, og nekte salg av militært utstyr til landet.

– Våpen og militært utstyr er en vesentlig betingelse som muliggjør undertrykkelsen. Ikke bare Norge, men FNs sikkerhetsråd bør vedta våpenembargo mot Israel.

Amnesty mener også at an bør «straffeforfølge personer som med rimelighet mistenkes for å ha begått apartheidforbrytelsen i henhold til folkeretten».

Men Gerald Folkvord er imot en generell Israel-boikott, slik blant annet Palestinakomiteen og KFUK-KFUM Global tar til orde for.

– Vi oppfordrer ikke til en generell boikott. Boikott rammer menneskene, men vi ønsker direkte sanksjoner mot styresmaktene, ikke et helt folk. Det er på ingen måte det israelske folket vi ønsker å kritisere, men myndighetene der.

Israels ambassade: Rapporten sprer feilinformasjon

Israels ambassade til Norge reagerer kraftig på rapporten. Vise-ambassadør Hagar Spiro-Tal skriver følgende om rapporten:

Israels ambassade i Norge mener sameksistenen mellom jøder og arabere i Israel motbeviser apartheid-påstanden fra Amnesty.

«Denne rapporten misbruker apartheiddefinisjonen slik den universelt defineres.

Israel er et demokrati som garanterer fulle rettigheter til sine innbyggere uavhengig av religion, etnisitet, kjønn eller legning. Staten Israel har fri presse, ytringsfrihet, et velutviklet politisk system og har et sterkt uavhengig rettssystem. Rapporten inneholder feilinformasjon og dobbeltmoral som demoniserer den jødiske staten – dette viser urimeligheten i de ovennevnte argumentene og anklagene.

Minoritetsgrupper i Israel er berettiget ulike incentiv- og støtteordninger for å kunne bidra maksimalt i samfunnet. Israel har velutviklede ordninger for inkludering på universiteter og tilrettelegging for arbeidsplasser. Det kan vises til at det finnes muslimske og kristne dommere, leger, akademikere, politikere, ministre og diplomater. Jøder, arabere og kristne lever, jobber og studerer side om side – er dette apartheid?

Minoriteter i Israel integreres, og vi vil fortsette arbeidet for fred og sameksistens, både i Israel og i regionen. Vi motsier derfor den forutinntatte rapporten fordi denne sprer feilinformasjon, tar ting ut av en selvinnlysende kontekst og dyrker hat.»

Powered by Labrador CMS