STUDERER: Eline Mjelstad Rosberg, Marie Husby Valland, Bjørn Ove Meland Tjelta og Sander Elias Høyland studerer alle i Trondheim.

Derfor ønsker de at kirken skal snakke mer om sex

Sander (22) mener Bibelen taler klart om sex før ekteskapet. Det er Marie (22) uenig i.

Publisert Sist oppdatert

I en ny podkast-serie snakker Dagen med unge mennesker om sex. Hvor setter de grensene for sex før ekteskapet? Hvilken undervisning har de fått?

Og er det mulig å snakke om avholdenhet uten å påføre mennesker skam?

Vi møtte fire kristne studenter i Trondheim, én gift, en som har kjæreste og to som er single. Samtalen avslører at både meninger og erfaringer er delte.

Men de fire er skjønt enige om en ting: Kirken må våge å snakke om sex.

Vente eller ikke vente?

Gjennom en rekke podkaster og artikler belyser Dagen sex og samliv i lys av kristen etikk og samtid.

Avstanden mellom klassisk kristen samlivsetikk og holdninger i samtiden blir stadig større når det kommer til synet på sex.

Forskning tyder på at få kristne klarer å vente med sex til ekteskapet og at langt fra alle mener at det er viktig.

En undersøkelse fra Pew Research viser at motstanden mot sex utenfor ekteskapet er størst blant aktive kirkegjengere og evangelikale kristne. Undersøkelsen gjelder amerikanske kristne.

Flere stemmer har hevdet at det er galt av kirken å forkynne avholdenhet i en tid der få klarer å leve avholdende, da dette kan føre til skam og fremmedgjøring.

I serien «Vente eller ikke vente» møter Dagen unge kristne og erfarne forkynnere, og stiller dem en rekke spørsmål om sex og kristen samlivsetikk.

Kilder: Barna Research (2016), Pew Research (2020)

Eline Mjelstad Rosberg (24) og Bjørn Ove Meland Tjelta går begge i Betania, som er en menighet tilknyttet Norsk Luthersk Misjonssamband.

Sander Høyland er medlem i Misjonskirken og Marie Husby Valland (22) går i Salem, som er en del av Normisjon.

MØTTES: Bjørn Olav Meland Tjelta, Sander Elias Høyland, Marie Husby Valland og Eline Mjelstad Rosberg har møttes for å snakke om sex.

Vi møtes på NTNU, ved trappen til bygget som har fått kallenavnet «Galtvort», kjent fra Harry Potter-bøkene. Studentene har møttes før, men ingen av dem er nære venner.

– Jeg tror at kristne generelt er redde for å snakke om sex. Det gjør ikke saken lettere om man har hatt sex før ekteskapet. Det er ganske skambelagt, innleder Bjørn Ove (22).

Hva sier forskningen?

Tidligere forskning har tydet på at flertallet av kristne ikke venter med sex til ekteskapet.

Mest kjent er studien som sosiolog Willy Pedersen gjorde av 2.600 ungdommer fra de var i tenårene og frem til de var i begynnelsen av 30-årene. Forskningen ble offentliggjort i 2012.

Om lag halvparten av de spurte hadde et kristent engasjement, men bare en forholdsvis liten gruppe regnet seg som aktive kristne.

Studien til Pedersen viste at sex før ekteskapet er noe nesten alle har. Samlet sett i studien hadde 98 prosent av ungdommene hatt sex før de etablerte seg i ekteskap eller samboerskap.

Forskning tyder på at de færreste venter med sex til ekteskapet, dette gjelder også kristne.

Bjørn Ove, som er vokst opp i et kristent hjem og har bakgrunn fra Bildøy bibelskole, antok lenge at de aller fleste venter med sex til ekteskapet.

Han forteller at de to vanligste spørsmålene han får fra ikke kristne er om man må vente med sex til ekteskapet og om homofile kan gifte seg.

REDDE: Bjørn Ove Meland Tjelta (22) tenker at kristne generelt er redde for å snakke om sex

Kristne forbilder

De fire har satt seg rundt et bord inne på NTNU, og samtalen er godt i gang.

Sander sier at det er viktig å skille mellom dem som ikke har et mål om å vente med sex og de som har et mål om å vente, men som ikke får det til.

Han tror veldig mange kristne lever seksuelt sammen før de gifter seg.

– Selv kjenner jeg kristne som er store forbilder, men som har vært ærlige med at de ikke greide å leve avholdende. I ettertid sier de at «det skulle vi ikke gjort, men vi er fortsatt gift og det er ikke verdens undergang».

PÅ NETT: Sander Elias Høyland (23) har funnet mye god undervisning om sex og samliv på nett.

Han mener det er viktig å dele slike historier.

– De gjør at folk ikke trenger å føle på at de sitter med en historie som de ikke kan fortelle, i frykt for å bli dømt av andre, sier han.

Jeg kjenner kristne som er store forbilder, men som har vært ærlige med at de ikke greide å leve avholdende.

Sander Høyland

Ærlige samtaler

Samtalen kommer inn på et tema som har vært drøftet flittig i høst: kristen undervisning. Seksuell avholdenhet før ekteskapet er et klassisk kristent ideal. Samtidig er det åpenbart at mange kristne enten ikke vil eller ikke klarer å leve det ut.

– Er det mulig å undervise om sex og samliv i kristne miljø uten å påføre mennesker skam?

– Absolutt. Jeg tror ikke skammen blir mindre av at man får undervisning, svarer Bjørn Ove.

Han trekker fram at Jesus er veldig klar og tydelig på hva som er rett og galt, men at han alltid var rask til å tilgi.

– Som kristen tenker du gjerne at de andre lever perfekte liv, og at du ikke er kristen nok om du ikke får det til. Jeg tror det er vanskelig å gå i en menighet der du føler på skammen ved å ikke leve avholdende. Åpenhet er viktig, sier han.

– Jeg er nok i mindretall

Samtalen flyter lett. Sex og samliv er ikke det enkleste temaet å snakke om, men det er tydelig at disse fire har snakket mye med andre om det. Både kristne og ikke-kristne.

– Jeg mener at sex hører til innenfor rammen av ekteskapet og har møtt få kristne som synes det er merkelig, sier Sander.

Til og med blant folk som ikke deler hans tro, møter han enkelte som synes det er litt kult at han ønsker å vente med sex.

– Noen gir til og med uttrykk for at de skulle ønske de hadde anledning til å gjøre det selv. Men det er vanskelig når man ikke er kristen, tror han.

VENTE OG IKKE VENTE: Marie Husby Valland (22) skulle gjerne hørt undervisning fra kristne som mener det er viktig å vente og fra kristne som ikke synes det er fullt så viktig.

Tre av dem har et konservativt syn og mener at sex hører til innenfor ekteskapets rammer.

Marie er den som skiller seg ut, og hun setter ord på det:

– Jeg er nok i mindretall her når jeg har kommet fram til en annen konklusjon, slår hun fast.

– Må skje i kjærlighet

Marie opplever ikke at Bibelen taler veldig tydelig om sex og samliv og mener at det som står der også må leses i et historisk perspektiv.

– Men sex mellom to mennesker må skje i kjærlighet, understreker hun.

– Mener du at det er ok å ha sex så lenge man har bestemt seg for at det skal være «oss to» resten av livet?

Sex er ikke noe man skal dele med hvem som helst.

Marie Husby Valland

– Jeg vil nok ikke sette en så fast ramme rundt forholdet. Samtidig er ikke sex noe man skal dele med hvem som helst. Det er noe som er mellom meg og partneren min og Gud, sier hun.

I samtaler med kristne venner erfarer hun at meningene er delte. Noen mener at man skal leve avholdende før ekteskapet, andre mener at det ikke er like viktig.

– Enige om å vente

Inntil for noen måneder siden var Sander i et forhold som tok slutt etter to år.

– Både jeg og ekskjæresten min var enige om å vente med sex, opplyser han.

I motsetning til Marie, mener han at Bibelen er ganske tydelig i spørsmål som har med sex og samliv å gjøre.

Det tydeligste enkeltverset om Bibelens syn på sex finner han i Hebreerne 13,4: «La ekteskapet holdes i ære av alle, og la ektesengen bevares ren. For Gud vil dømme dem som driver hor eller bryter ekteskapet»

Han viser også til 2. Mosebok 2,24, hvor det står at «Derfor skal mannen forlate sin far og sin mor og holde fast ved sin kvinne, og de to skal være én kropp.»

– Verset får fram at ekteskapet er rammen for å bo sammen som partnere, mener han.

– Ikke akkurat «rocket science»

– På Bibelens tid var det jo vanlig at man giftet seg når man var en del yngre. I dag vil mange være over 30 år når de gifter seg. Tenker du likevel at det skal være mulig å leve avholdende før ekteskapet?

– Jeg vil si ja, men det betyr likevel ikke at det er enkelt. Jeg tenker at hvis du stoler på Bibelen, så spiller det liten rolle når i livet du finner en partner, sier Sander.

VEILEDER: En er gift, en har kjæreste og to er single. Studentene ved NTNU er ikke helt enige i at Bibelen taler tydelig om sex og samliv.

Eline er den eneste av de fire som er gift. Hun møtte sin utkårede ved Bildøy bibelskole vest for Bergen og har vært gift i et år.

Hun etterlyser mer undervisning om det å være kjærester. Selv skulle hun gjerne hørt erfaringer fra par som har valgt å leve avholdende og fra par som valgte å ikke vente.

Hun får støtte fra Marie, som har kjæreste. Også hun tror det er viktig å få belyst de synspunktene som finnes for å kunne få reell kunnskap å gå ut i fra.

– Om det blir presentert ulike sider, er det lettere å ta et valg som man selv mener er riktig. Det er også viktig at man har med Gud i beslutningen, sier hun.

Tydelige grenser

Før Eline møtte sin fremtidige ektemann hadde hun bestemt seg for å ikke ha sex før ekteskapet.

– Det standpunktet tok jeg veldig tidlig, sier Eline.

TIDLIG: Eline Mjelstad Rosberg giftet seg da hun var 23 år gammel. Hun råder kjærestepar til å ta sex-praten tidlig.

Hennes råd til kristne som blir kjærester er å ta sex-praten så fort som mulig.

– Det er viktig å ha tydelige grenser og stoppe før det er for sent.Vi har jo alle veldig ulike grenser for hva som er pirrende. Da er det viktig at begge er enige om å gå så langt, men ikke lenger. Men det krever åpenhet og ærlighet, mener Eline.

Hun tror at synet på sex før ekteskapet påvirkes mye av dem man omgås med.

– Om foreldrene dine har ett syn og vennene dine et annet, er det lettere å følge vennene dine. Når så pastoren sier noe helt annet, kan det oppleves konfliktfylt.

«Den samtalen»

Selv tror hun at mer undervisning på et tidligere tidspunkt kan gjøre det enklere å stå for avholdenhet med begrunnelse i Bibelen. Og det trenger ikke bli med «den samtalen».

– Det burde heller vært normalen å snakke sammen om sex hjemme. Da kan det hende at man slipper å møte på så mange konflikter i ungdomstiden, sier Eline.

Både hun og Bjørn Ove har gått på bibelskole og fikk god undervisning der.

Dumt å overlate til samfunnet

Marie har hørt lite undervisning i menigheten, men har lest mye om hva ulike kristne mener om sex før ekteskapet.

– Jeg ser at det er delte meninger om man bør vente eller ikke vente. Fra menigheten jeg går i, sitter jeg igjen med at man bør vente med sex til ekteskapet, sier hun.

FORTSETTER: Intervjuet er over, men samtalen fortsetter.

– Hva skjer hvis kirken slutter å undervise om sex og samliv og overlater det til samfunnet rundt?

– I utgangspunktet tror jeg det er dumt. Samtidig tror jeg at det er mange som klarer å finne informasjon på egen hånd. Som Eline sa, så har familien et ansvar. I tillegg vil jeg påstå at hvis du er kristen og leser i Bibelen, så kan du finne ut av det selv. Det er ikke akkurat «rocket science», mener Sander.

Han forteller at han har funnet mye god undervisning på nett.

– Studiekamerater ble sjokkerte

Ett år er gått siden Eline giftet seg. Hun og ektemannen var begge 23 år gamle og hadde vært kjærester i fire år.

– Studiekamerater ble sjokkert over at vi valgte å gifte oss. De syntes jeg var veldig ung. Det er tydelig at det ikke er «normalen» i Norge. Samtidig blir ikke kristne overrasket når jeg forteller at jeg er gift.

Studiekamerater ble sjokkert over at vi valgte å gifte oss.

Eline Mjelstad Rosberg

Eline og mannen valgte å vente med sex til ekteskapet. I dag tenker hun at det å satse fullt og helt på hverandre i ekteskapet gav gode og trygge rammer.

– Innenfor de rammene oppleves det trygt å ha sex. Da vet du at dere er sammen om det - til døden skiller dere ad, sier hun.

Vi er interessert i din tilbakemelding. Og kanskje har du en historie å dele? Ta kontakt med journalist Birgit Opheim på e-post: birgit@dagen.no eller journalist Johanna Hundvin Almelid på johanna@dagen.no

Powered by Labrador CMS