NRK SNUR: Filmplakaten til «Supernova: The Music Festival Massacre» viser Vlada Patapov (25) som flyktet og overlevde massakren.

Derfor snudde NRK om dokumentar som viser Hamas-massakre

NRK forklarer hvorfor de har valgt å snu i saken om dokumentarfilmen «Supernova: The Music Festival Massacre».

Publisert Sist oppdatert

Etter terrorangrepet mot Israel i fjor høst fikk NRK tilbud om å kjøpe inn en dokumentarfilm om Hamas-angrepet. Den fokuserer på de 360 ungdommene som deltok på musikkfestivalen SuperNova og som ble drept av terroristene.

Før jul konkluderte innkjøpsavdelingen i NRK med at det ville bli for drøy kost uten redaksjonell bearbeiding eller kontekst.

– Filmen inneholder svært brutale og støtende bilder, den går mye lenger enn NRKs nyheter i å vise henrettelse, lemlestelse og døde kropper, sa Carina Bordewich, programinnkjøper i NRK til Verdinytt.

Nå har kanalen snudd, og vil likevel sende dokumentaren. Det bekrefter redaksjonssjef for NRKs innkjøpsredaksjon, Fredrik Luihn.

Redaksjonssjef for NRKs innkjøpsredaksjon, Fredrik Luihn.

– Dokumentar med gode kilder

Tonen er også annerledes når Luihn skal beskrive innholdet i dokumentaren.

– Det en dokumentar med gode førstehåndskilder om de forferdelige hendelsene på musikkfestivalen. Den gir et tett innblikk i hvordan dette opplevdes av festivaldeltakerne. Den viser også hvor kaotiske det var på israelsk side da dette skjedde, og hvor alene ungdommene var. Dokumentaren gir et perspektiv som er viktig for å forstå utviklingen i Israel videre, skriver han i en e-post til Dagen.

Samtidig er han tydelig på at de brutale scenene som vises fra Hamas-angrepet krever en annen innpakning og bearbeiding enn den NRK vanligvis har på innkjøpte dokumentarer.

Inn i URIX

Rikskanalen har derfor bestemt å ikke sende den som en enkeltstående dokumentar uten kontekst, men som en del av nyhetsprogrammet URIX fra NRKs utenriksredaksjon.

Derfor sender vi den ikke som en enkeltstående dokumentar uten kontekst, men som en del av Urix i løpet av våren.

– Hva ligger bak den nye vurderingen fra NRK?

– Det er ikke uvanlig at vi gjør avtaler med programselgere om programmer som vi i første omgang ikke kjøpte inn. Vi har jobbet med å finne ut hvordan vi på best måte kan fortelle denne historien til publikum. Sammen med utenriksredaksjonen i NRK har vi landet på at vi skal sende den som en del av utenriksmagasinet Urix, med blant annet en samtale og diskusjon i bakkant, sier Luihn.

Dagen har fulgt opp e-post-utvekslingen med spørsmål om hvorfor ikke det å plassere dokumentaren i kontekst av et nyhetsprogram ble vurdert før jul, men har foreløpig ikke fått ytterligere begrunnelse.

Eksakt sendedato er ikke bestemt, men URIX vil sende dokumentaren i løpet av våren. Også MIFF har vist filmen flere steder i landet de siste månedene.

Etterlyser mer NRK-kritikk av Israel

Leder for Palestinakomiteen, Line Khateeb, støtter NRKs beslutning om å ikke la dokumentaren stå alene eller uten kontekst.

– Filmen viser det som skjedde 7. oktober. Det er viktig at NRK også viser Israels okkupasjon, apartheidpolitikk og folkemord som nå skjer i Gaza, sier Khateeb til Dagen.

– Mener du at NRK ikke gjør det?

– De kan gjøre det i mye større grad. NRK må selvfølgelig gjøre egne vurderinger, slik de har gjort. Så er det viktig å vise alt som har skjedd og gi kontekst slik at folk forstår hvorfor palestinere gjør opprør og motstand som konsekvens av Israels okkupasjon, sier hun.

Powered by Labrador CMS