Derfor står Finland som opprinnelsesland på norsk spekeskinke
Stranda-skinke kan «bare lages på Stranda» står det på pakningen. Likevel kommer ikke alt kjøttet fra sunnmørskommunen.
På nettstedene til matbutikkene Oda og Meny står det at Stranda renskåret spekeskinke har Finland som opprinnelsesland.
Stranda-skinke lages på Stranda på Sunnmøre, og er eid av Grilstad som har hovedkontor i Trondheim.
– Dessverre har det nå blitt sånn i en periode at det ikke er mulig å oppdrive nok skinkeråvare i Norge, sier Ragnar Johansen, marketing- og innovasjonsdirektør i Grilstad, til Dagen.
Han forklarer at det er flere grunner til dette, blant annet koronapandemien og stengt svenskehandel.
– Vi har derfor sett oss nødt til å supplere med finsk import. Finland har råvarer av veldig høy kvalitet, som vi tar til Stranda for å foredle og speke. Dette er kun en liten andel – over 80 prosent av all Strandaskinke er fortsatt laget på norsk råvare, sier Johansen.
Burde vært merket «Norge»
Men selv om de bruker noe finsk kjøtt i spekeskinkeproduktet, skal det ifølge Grilstad fortsatt stå Norge som opprinnelsesland på pakken. I Norge merkes bearbeidede kjøttprodukter ut ifra hvor de er produsert, ikke hvor kjøttet kommer fra.
Dermed skal det stå Stranda, Norge siden produksjonen av spekeskinken har skjedd der. Grilstad har gjort Meny og Oda oppmerksomme på feilen, og dette vil ifølge selskapet snarlig rettes.
Tok vekk Nyt-Norge-merke
Stranda spekeskinke er i utgangspunktet merket med et «Nyt Norge»-merke.
Nyt Norge er det offisielle opprinnelsesmerket for norsk mat og drikke, og merkeordningen skal ifølge egne nettsider gjøre det enkelt for forbrukerne å velge norske matprodukter i butikken. Dette er nå fjernet i og med at noe av kjøttet er fra Finland.
– Vi har midlertidig tatt bort "Nyt Norge"-merket. Dette i samråd med stiftelsen Norsk Mat. Produksjonen av skinka skjer like fullt på Stranda i tråd med de lokale tradisjonene, sier Johansen og legger til:
– Forhåpentligvis er vi snart tilbake til kun norske råvarer i Strandaskinka.