Derfor støtter kristne kvinner Israel – én ting skiller seg ut
Kvinners støtte til Israel er basert på menneskerettigheter, mens flere menn enn kvinner legger Bibelen til grunn for sitt engasjement.
I anledning 8. mars ser vi på noe av det som skiller kvinner fra menn i Kristen-Norge.
I et drøyt år har Dagen kartlagt holdninger og verdier blant gudstjenesteaktive. Nå lanserer vi nettsiden #KristenNorge. Der finner du data og artikler om alt fra praktisering av tro til meninger om seksualitet, tro, innvandring, abort, alkohol.
I kategorien Midtøsten svarer fem av ti kvinner at de har lik grad av sympati med israelerne og palestinerne. Fire av ti menn svarer det samme.
Over 50 prosent av kvinnene begrunner sitt engasjement ut fra menneskerettigheter, drøyt 43 prosent av mennene har samme begrunnelse. 36 prosent av dem legger Bibelen til grunn, mens 30 prosent av kvinnene gjør det samme.
– Kvinner mer opptatt av religionsfrihet
Pål Ketil Botvar, forsker ved Universitetet i Agder, opplyser at tallene harmonerer godt med en undersøkelse av studie av religion og syn på menneskerettigheter blant unge. Den viser samme tendens; at jenter er mer opptatt av menneskerettigheter.
– Her kommer omsorgsperspektivet inn. Kvinner er mer opptatt av religionsfrihet, sosiale rettigheter og av å beskytte minoriteter, sier han.
Mener Israel er i en særstilling
Dagen har snakket med et kvinnepanel på tre personer: Randi Klingsheim Bø (49) fra Klepp stasjon på Jæren, Gunhild Hagesæther (83) fra Bergen og Carina Grelland Harsem (55) fra Asker.
Bø har sin tilhørighet på det lokale bedehuset, men har bakgrunn fra blant annet Indremisjonsforbundet og Norsk Luthersk Misjonssamband. De to andre har sin tilhørighet i Den norske kirke og i Pinsebevegelsen.
Også Bø, Hagesæther og Harsem er opptatt av menneskerettigheter, men utgangspunktet for deres engasjement for Israel er at Israel står i en særstilling på grunn av Bibelen og på grunn av Jesus.
– Overdrevet fokus
– Er dere selv opptatt av Israel?
– Det vil jeg si, men for meg er det viktigste at Israel er jødenes land. Jeg er ikke så opptatt at det som skjer politisk. Men jeg vil understreke at det går an å kjenne seg knyttet til jødene uten at man må akseptere alt som staten Israel gjør, sier Hagesæther.
Harsem synes på ingen måte det er feil å være opptatt av Israel, men hun opplever at det kan få et overdrevet fokus for noen.
– Som kristne er vi først og fremst kalt til å forkynne evangeliet. Jeg kan ikke se at det står noe sted at vi skal forkynne Israel, sier hun.