HVILE: Familien Kjøde prioriterer å hvile sammen. – Barna trenger det, sier Karl-Johan Kjøde. På bildet er han sammen med kona Katrine og sønnene Sigmund og Samuel på Sjøsanden i Mandal.

Derfor tvinger kristenlederen barna til å kjede seg

– For meg er hvile helt avgjørende, og jeg hadde krepert om jeg aldri fikk det, sier generalsekretæren i Laget.

Publisert Sist oppdatert

Sommerferien er snart over og for mange betyr det skolestart og en tilbakevending til hverdagen. For mange har hverdagen alt kommet, men for andre er det litt sommerferie igjen. Hvordan har ferien egentlig vært? Og hvordan har folk hvilt i ferien?

Dagen har snakket med ulike personer i forskjellige aldre om hvordan de hviler. Vi har også spurt om hva de tenker om hvile i sommerferien.

Flyttet til Mandal

Karl-Johan Kjøde (36) er generalsekretær i Laget og bor til vanlig i Oslo, men før sommeren 2021 flyttet han og familien til Mandal.

Sammen med sin kone Katrine Kjøde (37) og deres to sønner, Sigmund (4) og Samuel (7), har de i sommer jobbet som vertskap på Hald sommerhotell.

– Konen min er den av oss som har drevet hotell, og jeg har vært litt slaven hennes. Altså vært alt-mulig mann, forklarer han.

Han sier at det å være vertskap koster sitt fordi det er en jobb som gjør at man alltid må være på.

– Da må man aktivt velge å hvile. Hvile kommer ikke av seg selv når man bor på stedet man jobber, sier han.

Kjeder seg

– For meg handler hvile om det å forflytte seg fysisk til et sted jeg vet kan jeg fysisk kan slappe av, sier Kjøde.

– Selv om det bare blir en time midt på dagen med hvile, så har det stor betydning i intense perioder.

For familien Kjøde har hvile blitt en rytme de gjør sammen.

URANIENBORG: Sønnene Sigmund og Samuel Kjøde hviler på en benk på Uranienborg med utsikt over Mandal.

– Det er ikke bare vi voksne som trenger å hvile. Barna trenger det også, sier familiefaren.

– Vi pleier vi å nærmest tvinge dem gjennom en runde med kjedsomhet. De vil jo gjerne at noe skjer hele tiden. Vi som familie pålegger barna våre sakte leking, særlig i hektisk perioder, som det å pusle puslespill, sier han.

Mobilfri helg

For familien Kjøde er en hviledag i uken med en pause fra digitale impulser et selvfølge.

– Vi er jo digitalt dopede mennesker og trenger å hvile fra alle impulsene, sier han.

Derfor velger han i helgene å legge helt vekk mobiltelefonen.

– Jeg tenker at andre ikke har rett til det overskuddet det koster meg å være påkoblet hele tiden, sier han.

– Stillhet er noe jeg aktivt må velge. Derfor er det å legge bort mobiltelefonen en disiplin jeg har blitt god på. Det er et privilegium jeg gir meg selv, sier familiefaren.

– Opplever du det som forholdsvis lett eller utfordrende å hvile i dagens samfunn hvor det er høyt tempo i hverdagen?

– Jeg synes det kan være skikkelig vanskelig å hvile ordentlig. For min del personlig og som familie så krever det at vi er bevisste og bestemmer oss for å gjøre det. Vi merker hvor godt det gjør oss, sier han.

Ferie uten planer

I sommer har Karl-Johan Kjøde møtt mange ulike familier på sommerhotellet. Noen har flere planer en andre.

Selv setter han mest pris på de feriedagene med ingen planer, hvor ting skjer litt av seg selv.

– De dagene jeg føler at jeg virkelig har fri, er de dagene hvor det ikke er noen planer. De jeg kan fylle de med akkurat det jeg vil. Det er digg, sier han.

Skrev bok om hvile

Forfatter og småbarnsmor Kathrine Vigdel (36) forteller om viktigheten av både mental og fysisk hvile.

Opprinnelig er hun fra Stavanger, men hun er bosatt i Sandnes sammen med mannen Hans Eskil Vigdel (41) og deres to barn Emil (snart 2) og Rose (3).

FORFATTER: Katrine Vigdel jobber som forlagsredaktør i Lunde Forlag.

For åtte år siden opplevde Vigdel å bli utbrent. Dette førte til at hun måtte gjøre endringer i livsstilen, og løsningen ble å velge å leve livet i et saktere tempo.

Med utgangspunkt i egne erfaringer har hun skrevet en bok.

I boken «Radikal Ro» deler hun erfaringer om hvordan man kan finne en bærekraftig rytme mer rom for «hvile, tilstedeværelse og sjelefred».

– Jeg sier ofte at jeg har skrevet den boka jeg selv savnet da jeg begynte å komme til hektene igjen og trengte hjelp til å finne en annen slags rytme, sier hun.

Prioriterer alenetid – og bading

– En høneblund kan gjøre underverker, og mental hvile er vel så viktig som fysisk hvile, for eksempel ved å legge fra seg mobilen og oppsøke naturen, sier hun.

Hun forteller at hun selv lader batteriene når hun får alenetid.

– Alenetid og å dyrke hobbyer er noe vi prioriterer, selv i en travel småbarnshverdag.

FERIE: – Hele poenget med ferie er å koble av, roe ned, droppe tidsfrister, og zoome inn på de små øyeblikkene, sier Vigdel.

Mange opplever at feriene blir travle med store planer og ambisjoner. Vigdel sier at hun og mannen legger opp til rolige ferier uten for mange planer.

– Hele poenget med ferie er å koble av, roe ned, droppe tidsfrister, zoome inn på de små øyeblikkene. Det viktigste for meg er uansett å finne det som gir energi og overskudd og gjøre mer av det. For meg er det blant annet å bade, sier hun.

Digital faste

I boken «Radikal Ro» skriver Vigdel om digital faste.

– Det handler egentlig om å ta pause fra digital ytre stimuli, roe ned mentalt og koble seg på de umiddelbare omgivelsene. Digital faste handler om å tvinge seg ut av et mønster der man i for stor grad blir en passiv konsument av digitalt innhold, samtidig som en klager på at en ikke har tid til å gjøre i hverdagen, sier hun.

Vigdel mener at det er vanskelig å hvile i dagens samfunn fordi vi sidestiller vår verdi med grad av produktivitet

– Vi har et generelt høyt tempo på hverdagen, som for mange er blitt normalen, og hvilen er noe vi aldri tar oss tid til. Men hvilen er tross alt det som gir oss overskudd og krefter som gjør at vi kan være produktive, sier Kathrine Vigdel.

Ferie og Fritid

I 2020 reiste 81,1 prosent av nordmenn på ferie i løpet av året, ifølge ssb.no.

Oslo-Met forsker Christina Nerstad sier at forskningen viser at det er bra med ferie. – Det gir deg muligheten til nødvendig hvile og restitusjon. Ferie gir deg også mer positive følelser og reduserer opplevelsen av å være utbrent, i tillegg til å gi høyere energinivå og tiltakslyst.

Forskningen viser at hvile og restitusjon forlenger den gode virkningen av ferie og at en gradvis opptrapping med arbeidsoppgaver etter ferie er nødvendig for at ferien skal ha en positiv effekt.

En SSB -studie fra 2017 viste at nordmenn bruker i gjennomsnitt 202 minutter på internett daglig og at personer over 16 år har i gjennomsnitt 6 timer og 19 minutter fritid per døgn.

Studien viser at 51 prosent er svært fornøyd med tiden man har til rådighet til å gjøre det man liker.

I samme studien svarer nordmenn mer positivt i undersøkelser om livskvalitet en personer i Europa generelt, hvor 36 prosent sa at de var tilfreds ned livet. Når man hviler aktiveres det motsatte av «fight-or-flight» responsen, ifølge forbes.com.

Powered by Labrador CMS