Derfor valgte Selma og Mathea «drop-in-dåp»
14 personer ble døpt da Stavanger domkirke inviterte til dåp og gratis dåpsfest under gladmatfestivalen.
Hver sommer holdes gladmatfestivalen midt i hjertet av Stavanger. Festivalen, som i år ble arrangert for 21. gang forrige uke, kunne da by på «den glade dåpsdag» med Stavanger domkirke. Torsdag formiddag var domkirken forvandlet til dåpskatedral med hele 14 påmeldte til dåp.
Synkende dåpstall
Silje Trym Mathiassen er dialogprest i Stavanger domkirke. Hun åpnet andakten for dåpsgudstjenesten torsdag ettermiddag, mens hun holdt en såpebobleflaske i hendene. Det er feststemning og bunadskledde gjester som sitter i den store kirkesalen.
– Dåpen er en synliggjøring av at vi er villige til å være Guds barn, sa Mathiassen til de fremmøtte.
Ville døpe seg
Blant dem som døpte seg var de to unge søstrene, Selma og Mathea. Selma ville døpe seg blant annet fordi hun ønsker å konfirmere seg i kirken når hun blir eldre.
– Dette er noe jentene har valgt helt selv på eget initiativ uten noe påvirkning fra oss, forteller mor, Lise Nygård.
Familien hadde med seg oldemor på 89 år som hadde reist langt for den store anledningen. Jentene forteller at det var en fin opplevelse å døpe seg.
– De ble ikke døpt da de var barn fordi vi som foreldre rett og slett ønsket at de skulle få velge selv. Nå har de valgt det selv, og vi er både stolt og rørt, forteller Lise Nygård videre.
Selma og Mathea forteller at de syntes det var fint å ha dåpsfesten sin i kirken.
– Jeg syntes det var veldig greit, sier Selma.
Drop-in
Dialogpesten mener det er viktig at kirken er åpen og inviterende under festivalen, og i år var første gang de åpnet kirkedørene for drop-in-dåp. Her kunne alle som ønsket det komme for å bli døpt.
– For oss er det viktig å reflektere over hvordan vi best kan være en relevant og tilstedeværende kirke, sier Mathiassen til Dagen i forkant av begivenheten.
Hun opplever at det er mange som ikke er klar over at det finnes egne gudstjenester for dåp.
– Dåpstallene i Den norske kirke er av ulike grunner synkende. I forbindelse med gladmatfestivalen ønsker vi å løfte fram tilbudene som finnes når det gjelder dåpen og vise at vi er her.
Ingen kleskode
I løpet av dåpsdagen kunne man enten velge å bli døpt under en gudstjeneste som ble holdt på tradisjonelt vis. Eller på en kortere, høytidelig seremoni i en roligere setting. Alt var gratis og uten kleskode.
– Ikke alle er komfortable med å stå foran en stor forsamling. Noen ønsker ikke så mye oppmerksomhet som det blir i en vanlig gudstjeneste. Det kan også oppleves som press med høy bunadsfaktor i en tradisjonell gudstjeneste. Vi stilte også med dåpskjoler til de som ønsket det, sier dialogprest Mathiassen.
– Hvor spontant er det for de som kom for å døpe seg?
– Jeg opplever at det ikke er så spontant som det kanskje kan høres ut som. Dette kan være noe som mange har tenkt lenge og grundig på, men som av ulike grunner har vært forhindret til å gjennomføre. De forteller at de er svært takknemlige for denne muligheten, sier hun.
De som ønsket en mer tradisjonell gudstjeneste for dåpen deltok på hovedgudstjenesten.
Gratis dåpsfest
I samarbeid med gladmatfestivalen stelte domkirken i stand dåpsfest for alle som kom og døpte seg. Her var et langbord dekket med kyllingspyd, smoothies og mer.
– Vi opplever at mange synes at dåpsfesten kan by på store forventninger og mye stress. Og særlig synes jeg det er dumt hvis det er det som gjør at mange utsetter eller lar være å ha dåp, sier Mathiassen og fortsetter:
– Derfor inviterer vi til dåpsfest i kirken rett etter gudstjenesten. Alle dåpsfamiliene fikk komme til dekket bord og slapp å tenke på dåpsfest i det hele tatt. Og alt er gratis.
Frivillig
Ellinor Bryne var frivillig på gudstjenesten. Hun tente hun lys for dåpsbarna og bar korset i preludiumsmarsjen. Bryne synes det er fint med åpen kirke under gladmatfestivalen.
– Jeg synes at kirken ikke må være redd for å gå nye veier for å vise at vi er her, sier hun.
Hun mener at oppmøte på torsdag viser at det er et behov for et lavterskel dåpstilbud.