ISRAEL: Dina Aweida har selv tjenestegjort i det israelske forsvaret. Bildet er fra 2010 da hun var sanitetssoldat i IDF.

Derfor velger flere arabere å tjenestegjøre i IDF

Norsk-arabiske Dina Aweida har selv tjenestegjort i det israelske forsvaret (IDF). Hun mener det blir mer og mer populært blant landets arabere.

Publisert Sist oppdatert

Denne uken skrev Dagen om Norsk Telegrambyrå (NTB) som i en faktaboks hevdet at arabere ikke får lov til å tjenestegjøre i det israelske forsvaret og heller ikke har tilgang på samme sosiale goder som landets jøder. Etter at Dagen påpekte at dette var uriktig har NTB både rettet og beklaget feilen.

For selv om det ikke er vanlig at arabere i Israel gjennomfører militærtjeneste, har alle en lovfestet rett til å gjøre det, om de ønsker det selv. Denne retten har de hatt siden det moderne Israel ble opprettet.

Kan velge selv

– Militærtjeneste i Israel er obligatorisk for alle israelere som har fylt 18 år, ifølge Sikkerhetsloven fra 1949, sier Dina Aweida til Dagen.

Hun er norsk-araber bosatt i Israel, og har selv tjenestegjort i IDF. Militærtjenesten er på minst to år for kvinner og tre år for menn i Israel, men mange velger å tjenestegjøre lenger.

JERUSALEM: I Israel er det helt vanlig å se kvinnelige soldater.

Investerer i arabere

Aweida er ikke jødisk og måtte ikke tjenestegjøre i IDF, men gjorde det av egen, fri vilje. Hun forteller at det israelske forsvaret aktivt jobber med å rekruttere flere arabere til tjeneste.

– IDF investerer i at flere arabere skal delta i forsvaret. Arabiske soldater reiser til arabiske landsbyer over hele Israel for å oppfordre andre til å tjenestegjøre.

Og rekrutteringen fungerer. I fjor ble et rekordår for antall arabere i IDF. Ifølge israelske nettavisen Ynetnews deltok 1000 arabere i det israelske militæret i fjor. Dette er en dobling fra året før. I tillegg har 4000 meldt sin interesse til å gjøre det samme gjennom.

– Det er ingen tvil om at det blir med flere arabere i IDF nå enn noen gang før, sier Aweida.

Ulike holdninger til IDF

I Israel bor det om lag 20 prosent arabere. Aweida forteller at deres holdning til forsvaret er forskjellig, og går fra skeptisk til veldig positiv.

Hun forteller at mange arabere oppfordres av sine foreldre til å bli med i hæren for å forsvare landet sitt. Men i noen arabiske landsbyer er man fortsatt skeptiske til IDF.

– Noen arabiske soldater tar av seg uniformen før de reiser hjem på permisjon for å beskytte seg selv og familiene sine mot dem som er motstandere av at arabere skal være med i IDF, sier Aweida.

– Motstand mot IDF har vært vanlig blant arabiske grupper i Israel, men det ser nå ut til å endre seg. Synet på IDF forandres, både blant arabere, men også rundt om i verden.

Powered by Labrador CMS