Desperat situasjon på Filippinene
Sandefjord-mannen Kurt Lydersen har ikke fått livstegn fra datteren og kona som befant seg i Tacloban da tyfonen traff området. Samtidig vurderer filippinske myndigheter unntakstilstand. 12.000 mennesker fryktes omkommet.
President Benigno Aquino kunngjorde søndag han vurderer å innføre unntakstilstand for å stanse plyndringen i de tyfonrammede områdene. Han har allerede sendt inn 300 soldater og politifolk til Tacloban.
Fortvilet
Tyfonen Haiyan har lagt store deler av Tacloban og andre byer i grus, og så mange som 12.000 mennesker fryktes omkommet. Kurt Lydersen er fortvilet over at hans kone og datter fremdeles ikke har gitt livstegn fra seg. Lisa Emilie (19) og Nina (53) skulle etter planen jobbe som hjelpearbeidere på et barnehjem for foreldreløse barn gjennom organisasjonen Atlantis Utveksling i tre uker.
- Jeg sendte SMS med Nina klokken 23 torsdag kveld norsk tid da stormen hadde startet. Da skulle de være hos en vertskapsfamilie. Etter det har jeg ikke hørt noe mer, sier Lydersen til NTB.
- Utsatt
Han har sjekket kart og funnet ut at huset kona og datteren befant seg i, bare ligger noen hundre meter fra havna.
- Så de var nok veldig utsatt. Vertsfamilien mente huset var det beste i området og at de burde oppholde seg der istedenfor å evakuere, sier Lydersen, som har vært i kontakt med den norske ambassaden i Manila, Utenriksdepartementet og Atlantis.
- Jeg er på alle medier, Facebook, Twitter og ambassader for å sjekke. Det er utrolig tøft, men jeg er heldig som har familien rundt meg nå, sier Lydersen.
Desperasjon
Samtidig stiger desperasjonen blant de overlevende i Tacloban.
- Alt er borte. Folk går som zombier på jakt etter mat, sier medisinstudenten Jenny Chu.
- Folk blir voldelige. De plyndrer forretninger, kjøpesentre bare for å finne mat, ris og melk. Jeg frykter folk vil drepe hverandre på grunn av sult i løpet av uka, sier læreren Andre Pomeda.
Det bor om lag 220.00 innbyggere i byen, som er provinshovedstaden i Leyte. Det fryktes at 10.000 mennesker er omkommet i provinsen som helhet.
Jevnet med jorden
Også fra andre områder kommer det foruroligende rapporter.
- Våre team i de rammede områdene rapporterer om enorme ødeleggelser. Hele lokalsamfunn er jevnet med jorden. Store deler av Leyte, Sør-Leyte, Samar og Øst-Samar er fremdeles avskåret og uten tilgang på mat, vann og husly, opplyser generalsekretær Torild Skogsholm i hjelpeorganisasjonen CARE.
FNs matvareprogram (WFP) anslår at 2 millioner mennesker trenger akutt mathjelp. Men hjelpearbeidet er vanskelig fordi mange av veiene er ødelagt, opplyser fungerende utenlandssjef i Røde Kors, Mattis Raustøl.
- Det vil ta dager å få ryddet veiene, sier han.
Til sammen er rundt 4,5 millioner mennesker rammet av stormens herjinger. Det anslås at 1,7 millioner barn bor i de hardest rammede områdene.
Gir hjelp
Utenriksdepartementet vedtok søndag å gi 20 millioner kroner i akutt nødhjelp til Filippinene. Norge vil gi mer når man får oversikt over behovene, sier utenriksminister Børge Brende (H).
- Vi har en moralsk forpliktelse til å hjelpe, sier Brende til NTB.
Utenriksdepartementet har fortsatt ikke full oversikt over hvor mange nordmenn som kan være rammet.
- Ambassaden jobber for fullt med å sjekke alle bekymringsmeldingene. Men det kan ta tid fordi deler av telefonnettet ligger nede, sier kommunikasjonsrådgiver Kristin Enstad til NTB.
Mot Vietnam
Haiyan fortsatte søndag sin ferd over Sør-Kina-havet og var ventet å nå kysten av Vietnam søndag kveld. Men tyfonen kommer til å treffe lenger nord enn man trodde, opplyser Redd Barnas landdirektør i Vietnam, Gunnar Andersen, til NTB.
- Disse områdene er ikke blitt evakuert i samme grad som kystområdene lenger sør, opplyser han.
Rundt 600.000 er evakuert i Vietnam i påvente av tyfonen.
(©NTB)