Det amerikanske flagget vaier på nytt i Havanna
Det amerikanske flagget vaier igjen på Cuba, for første gang på 54 år. Under en følelsesladet seremoni ble flagget heist utenfor den amerikanske ambassaden i hovedstaden Havanna.
Flagget ble overlevert av tre pensjonerte amerikanske marinesoldater, de samme tre soldatene som firte flagget 4. januar 1961 da USA kuttet alle relasjoner til Cuba.
I strålende sol ble det holdt taler av både den amerikanske chargé d'affairs Jeffrey DeLaurentis og av utenriksminister John Kerry, mens den amerikanske poeten Richard Blanco leste dikt. Også den cubanske og amerikanske nasjonalsangen ble spilt.
– Dagen er kommet for å skyve gamle motsetninger til side, sa Kerry på amerikansk, før han fortsatte talen sin på spansk.
Demokrati
– Vi står her i dag fordi våre ledere Barack Obama og Raul Castro hadde mot nok til å ikke lenger være bundet av historien, sa Kerry.
Han ba samtidig Cuba om å innføre «ekte demokrati» og opprettholde sine forpliktelser når det gjelder menneskerettigheter. Han sa at det cubanske folk selv må få velge sine ledere, men at det er opp til Cuba selv å forme sin framtid.
Kerry var for øvrig den første amerikanske utenriksministeren som satte foten på cubansk jord på 70 år.
Normaliserer forholdet
Fredagens flaggseremoni markerte åpningen av den amerikanske ambassaden i Havanna, et resultat av at USA og Cuba er i ferd med å normalisere forholdet sitt.
Etter lengre tids forhandlinger kunngjorde USA og Cuba i desember i fjor at de ville arbeide for å normalisere forholdet, og i april i år møttes Obama og Castro til samtaler.
LES: Pastorer saksøker homofil borgermester
29. mai 2015 fjernet amerikanerne Cuba fra sin liste over stater som angivelig støtter terrorisme, og 1. juli kunngjorde Obama at de diplomatiske forbindelsene skulle gjenopprettes.
Fidel vil ha erstatning
Dagen før den historiske flaggheisingen hevdet imidlertid landets tidligere leder Fidel Castro at USA skylder Cuba millioner av dollar som følge av den over 50 år lange handelsblokaden.
Castro tok makten under revolusjonen i 1959 og styrte landet fram til han overlot makten til sin lillebror Raul i 2008.
– Cuba har rett på kompensasjon som tilsvarer det vi har tapt. Dette dreier seg om mange millioner dollar, noe vi i alle taler i FN har argumentert for og lagt fram dokumentasjon på, skriver Castro i et essay som står på trykk i flere cubanske aviser.
Fidel Castro går ikke i detalj på hva han mener USA skylder Cuba.
USA krever på sin side erstatning fra Cuba for amerikanskeide eiendommer og andre verdier som ble beslaglagt etter revolusjonen i 1959.