FORELDRE: Justin og Caroline Welby fotografert i 2013.

– Det ble forventet at vi ba om abort

Erkebiskopen av Canterbury delte personlig historie i debatt om funksjonshemmede barn.

Publisert Sist oppdatert

Justin Welby (67) talte av egen erfaring da generalsynoden i Church of England debatterte samfunnets forhold til det å bære fram et barn med nedsatte funksjonsevner.

Han fortalte at kona Caroline følte seg presset til å ta abort da hun var gravid med deres datter Ellie.

Ble minnet om prisen

I debatten sa Welby at sykehuspersonalet «forventet» at hans kone Caroline skulle be om abort hvis barnet deres skulle være funksjonshemmet.

Han hevdet videre at sykehuspersonalet minnet dem om hvor kostnadskrevende det er å følge opp et funksjonshemmet barn.

Datteren Ellie er nå i 30-årene. Hun har fysisk nedsatte funksjonsevner og har problemer med å koordinere sine bevegelser.

– Under svangerskapet var det en viss bekymring, og en test ble tilbudt. Men det ble gjort veldig, veldig klart for min kone at hvis testen ble tatt og viste seg positiv, ville det forventes at vi ba om abort, sa Welby.

– Ellie er usedvanlig verdifull. Hun er verdifull fordi hun er fantastisk, hun er snill, hun er en som blir sur og er glad og trist, fortsatte biskopen, ifølge en rekke større britiske aviser.

Forslag til uttalelse

Erkebiskopen fortalte sin historie under debatten om et forslag til til en uttalelse om funksjonshemmede barn. Forslaget ble fremsatt av Pete Spires, erkediakon i Liverpool, som selv har nedsatte funksjonsevner.

FORSLAGSSTILLEREN: Pete Spiers fikk et samlet kirkemøte med på uttalelsen.

Han ville ha kirkemøtet med på en uttalelse som går i rette med «forestillingen om at det å sette et funksjonshemmet barn til verden er en tragedie som må unngås.»

Erkebiskopen la til:

–Jeg håper at dette forslaget går gjennom, ikke bare på grunn av Ellie, men på grunn av vår tro på menneskeverdet.

Utfordrer helsepersonell og menigheter

I forslaget til uttalelse utfordres myndigheter og helsepersonell til å sikre at mødre som finner ut at deres ufødte barn kan være funksjonshemmet, får «omfattende og objektiv informasjon» om tilstanden og tilgjengelig støtte.

Forslaget oppfordret også helsepersonell og andre offentlige organer til å forbedre støtten de gir til foreldre og familier til barn født med nedsatt funksjonsevne.

Også menighetene blir utfordret til å bevisstgjøre seg på sin rolle i forhold til denne gruppen.

Forslaget ble emstemmig vedtatt av synoden, som ble holdt i York 5. til 9. juli.

På bakerste benk

Welbys datter Ellie lider av dyspraksi, en hjerneskade som gir nedsatt bevegelse. En annen datter, Katherine Welby-Roberts, har vært åpen om sin depresjon og angstlidelse.

Selv har Welby fortalt at han har gått i terapi for depresjon og angst.

I BBC-podkasten Ouch sier Ellie at hun har sin faste plass i kirken, men at hun kjenner seg mest komfortabel på bakerste benk.

Erkebiskopen har sagt at han ikke ber om helbredelse for Ellie – «hun er dyrebar som hun er», men at Katherines helse er et daglig bønneemne.

På synodemøtet fortalte Welby at familien en helg hadde hatt en samtale om guddommelig helbredelse, «slik man noen ganger har i prestefamilier».

Spørsmålet var: «Hva ville skje hvis Ellie ble helbredet? Hvordan ville det se ut?»

– Og et av de andre barna sa: «Hun ville ikke være Ellie.»

– Plagsomme spørsmål

Parets tredje datter, Joanna, mistet livet i en bilulykke som barn. Welby har tidligere fortalt at han har slitt med skyldfølelse forhold til hennes død.

– Jeg kjenner på et behov for å lage en liste med plagsomme spørsmål til Gud når jeg treffer ham, har Welby sagt.

Powered by Labrador CMS