– Det ble naturlig at vi ba for folk

Selv om båndene er svekket, ser Oasebevegelsen fortsatt muligheter for karismatikk i folkekirken.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg har lært mye om Gud i KFUM, mye om Jesus og enhet på retreat og mye om Den hellige ånd i Oase, sa den nyansatte Oase-medarbeideren Eivind Arnevåg fra Oslo på et seminar på Oase onsdag. Han bor på Oslo syd og har i mange år arbeidet i KFUM.

Oppdrag i folkekirken

I går skrev Dagen om at tidligere Oase-leder Trond Løberg og nåværende leder Asbjørn Simonnes nå slår fast at man ikke lykkes med å nå ut til menigheter i folkekirken. Oase be­gyn­te som en for­ny­el­ses­be­ve­gel­se in­nen­for Den nors­ke kirke, og mener frem­de­les å ha et spe­si­elt kall over­for folkekirken. Samtidig tiltrekker Oasestevnet i større grad folk fra frikirkelige menigheter.

Men selv om Oase ikke når ut på samme måte som før ser Arnevåg og flere andre likevel fortsatt optimistisk på mulighetene til å skape rom i folkekirken. Onsdag samlet rundt 50 seg til seminaret der man diskuterte hvordan man skulle ta med seg stemningen og inspirasjonen fra stevnet hjem til menighetene. Flere fortalte om vanskeligheter med å stå alene, mens andre kunne formidle positive erfaringer, også innenfor folkekirken.

Les også:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Annen stemning

Den nyansatte Oase-medarbeideren Eivind Arnevåg delte fra en menighet i Den norske kirke i Oslo der man har hatt et lokale med gudstjenester preget av lekfolk annenhver uke. Han understreket at det er vesentlig at slike initiativ skjer i samforståelse med prest og menighetsråd.

– Vi tok noen av verdiene vi har opplevd her, og begynte med lovsang, sa Arnevåg.

På gudstjenesten kom mange eldre og samtidig noen barnefamilier. Det gjorde at stemningen ble annerledes og de godt voksne hadde stort utbytte av at barn var til stede.

Etter gudstjenestene var det alltid kirkekaffe og de fleste ble igjen.

– Da ble det naturlig at vi ba for folk. Hver gang, sa Arnevåg, som opplevde gudstjenestene her som mer åndsfylte enn vanlige kirkegudstjenester. Han er ikke i tvil om at erfaringene fra Oase har vært nyttige i hans lokale arbeid i menighet og KFUM.

Kirkekritikk

I fjor kom det kraftig kritikk mot Oase fra biskop Atle Sommerfeldt i Borg. Han reagerte på at predikanten Surprise Sithole ble invitert til fjorårets Oase-stevne i Kongstenhallen i Fredrikstad. Sithole hevdet å kunne vekke folk opp fra de døde. I forbindelse med jubileumet for Hellig ånd-seminaret i Storsalen i 1977, som ble startskuddet for Oasebevegelsen, uttalte også preses for bispemøtet Helga H. Byfuglien seg kritisk til Vårt Land. Hun pekte på at Oase har vært gjennom ulike faser og hentet inn utenlandske predikanter det har vært grunn til å være kritisk til.

Hun signaliserte imidlertid en mer åpen holdning til bevegelsen enn Sommerfeldt.

– Gjennom 40 år har bevegelsen inspirert og motivert mennesker til tro og til fortsatt tjeneste i kirken. Uten tvil har det vært viktig for mange å komme sammen i et fellesskap som har gitt rom for en fromhet, trosutøvelse og forkynnelse av nådegavene som de har savnet i den lokale menigheten.

Les også:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Vanskelig overføring

Tidligere har også kirkedirektør Jens Petter Jørgensen som var aktiv i oppstarten av Oase pekt på at Oasebevegelsen ikke har lykkes i å forplante bevegelsens arbeid i lokale menigheter.

«Mange aktive og engasjerte kristne jeg møter på mine reiser, sier at det til tider har vært vanskelig å gjøre seg nytte av det som ble forkynt og praktisert på Oase-stevnene når man kommer hjem», skrev Jørgensen i et innlegg i Dagen tidligere i vinter.

Vil være ressurs

Jan Tore Anthonisen har nylig gått av med pensjon i Normisjon og arbeider nå ulønnet for Oasebevegelsen. Han er klar på at målet fortsatt er å være relevant for menigheter i Den norske kirke.

– Vi ønsker å være en ressurs i statskirkemenigheter, organisasjonsfellesskap, frikirker og husfellesskap, sa Anthonisen. Han pekte på Alphakursene som et konkret tiltak. Kursene henvender seg til alle som er nysgjerrige på kristen tro.

– Jeg vil slå et slag for Alpha. Det har betydd veldig mye for meg og min menighet i Aurskog hvor jeg kommer fra i Aurskog.

Han beskrev perioden med kursene som henvender seg til tvilende og nye kristne som en «glansperiode» i menigheten.

Trenger besøk

Mette Boye snakket om sin erfaring som prestedatter. Som ung vokste hun opp nokså alene som kristen i et sekulært miljø. Hun snakket om hvordan hun flyttet fra Nord-Norge til Jørpeland og havnet midt i bibelbeltet. På Jørpeland har hun vært ansatt som en tverrkirkelig koordinator og fortalte om arbeid for å få folk til å møtes på tvers av husgrupper og menigheter.

Samtidig understreket hun at det er mange steder man ikke har like aktive og levende kristne miljøer.

– Det er tøft mange plasser. Vi trenger å besøke hverandre, sa Boye.

Powered by Labrador CMS