– Det blir ikke yrkesforbud for kvinneprest-motstandere

Bispemøtet skal neste uke avgjøre fremtiden til mannlige prester som ikke samarbeider med kvinnelige prester.

Publisert Sist oppdatert

En av sakene som preger samtalene på årets kirkemøte mest, står ikke på dagsorden og skal ikke stemmes over.

Det er det betente spørsmålet om prester som er kvinneprest-motstandere skal kunne reservere seg mot å samarbeide med sine kvinnelige kollegaer.

I høst har det foregått en debatt i Den norske kirke etter at domprost Stig Lægdene på Verdidebatt tok til orde for at kirken bør slutte å ordinere kvinneprest-motstandere. Sokneprest Mikael Bruun i Sogndal har fått mye oppmerksomhet etter at han ikke ønsker å ha gudstjeneste og nattverd sammen med kvinnelige prester.

Jobbes i kulissene

Bispemøtet skal ha saken på sitt bord neste uke, men biskopene hadde en første samtale torsdag. I kulissene blir det jobbet intenst fra både de som ønsker et rom for kvinneprest-motstandere og de som ikke ønsker reservasjon.

Olav Fykse Tveit opplyste at bispemøtet neste uke planlegger å komme med en felles uttalelse om samarbeid mellom mannlige og kvinnelige prester.

Ved kirkemøtets åpning kom preses Olav Fykse Tveit med tydelige beskjeder til kvinneprest-motstandere.

– Det finnes ingen gjeldende ordning i kirken for reservasjonsrett mot samarbeid mellom prestekollegaer i de oppgavene som tjenesteordningen fastsetter og det som er pålagt av overordnede, sa Fykse Tveit.

Han sa at det er godt mulig for prestene å ha forskjellige meninger.

– Men man kan ikke velge hvordan de skal komme til uttrykk i praksis når man står i en prestetjeneste, sa han.

– Blir ikke yrkesforbud

Når biskopene skal behandle saken, er det knyttet særlig spenning til hvordan biskopene i Agder, Bjørgvin, Møre og Nord-Hålogaland stiller seg i saken. Biskop Stein Reinertsen i Agder vil ikke kommentere saken.

Biskop Halvor Nordhaug i Bjørgvin gir andre signal enn preses og kirkerådsleder:

– Jeg kan allerede nå si at det ikke blir noe yrkesforbud for dem som mener at bare menn kan være prester.

Han understreker at det ikke finnes regelfestet reservasjonsrett mot å samarbeide med kvinnelige prester. Men han legger stor vekt på at det også i Bjørgvin har vært kvinner som har kjent seg tilsidesatt og uheldig behandlet av sine kollegaer.

– De har kanskje ikke protestert høyt, men uteblitt fra samlinger hvor kvinner har holdt andakt. Så har de kommet tuslende etterpå. Jeg har hørt at det har skapt en del frustrasjon hos både kvinner og menn. Det har også skapt delvis sinne, oppgitthet og skuldertrekk, mens andre synes at det må være greit.

– Vi må rydde opp

Nordhaug sier at de må se i øynene at motstanden mot kvinnelige prester har vært en belastning for arbeidsmiljøet.

– Dette må vi rydde opp i, sier han.

– Hvordan skal dere rydde opp?

– Når jeg går inn i bispemøtet neste uke, legger jeg til grunn at tjenesteordningen forutsetter at alle prester gjør de oppgaver som de blir pålagt. Det gir meg som biskop et visst styringsrom. Jeg kan velge å pålegge den enkelte prest å gjøre noe. Vi må innse at vi har en del prester som dette gjelder i vår tjeneste, og det er gode prester som vi ikke vil bli kvitt.

Biskopen sier at det ikke tjener noen å sette saker på spissen og at det kan håndteres fra sak til sak.

– Prinsippene må være klare: Vi har ingen reservasjonsordning, og ingen kan i utgangspunktet regne med handlingsrom. Så blir det opp til biskopen å håndtere arbeidsmiljøet på en måte som ivaretar alle, sier Nordhaug.

Kjersti Brakestad Boge er sokneprest i Kvinnherad i Bjørgvin og medlem av det avtroppende kirkerådet. Hun sier at saken handler om mer enn bare om man skal ha nattverdsfellesskap.

– Det handler om samarbeid og arbeidsmiljø i kollegafellesskap. Det handler om at kvinner ikke blir anerkjent som prester av sine kollegaer. Det er et dypere spørsmål enn å ikke kunne stå sammen foran alteret, sier hun.

Advarte mot prestemangel

Flere tok opp saken i generaldebatten etter leders tale torsdag kveld.

– Ingen bør kunne reservere seg mot kollegaen sin, sa Odin Adelsten Aunan Bohmann fra Agder og Telemark bispedømme.

Jostein Ådna fra Stavanger bispedømme advarte mot innstramming.

– I en tid med økende prestemangel vil det tvinge gode prester ut av tjenesten og stenge for unge menn kan bli ordinert. Vi må ikke snevre inn kirkens rom, sa Ådna, som er professor ved VID vitenskapelige høyskole, Misjonshøgskolen i Stavanger.

– Skal være plass til ulike teologiske oppfatninger

Tidsskriftet Luthersk Kirketidende, som utgis av MF vitenskapelig høyskole, kom fredag ut med et temanummer om reservasjon. Fem prester og ledere har skrevet innlegg om temaet.

Sokneprest Silje Kivle Andreassen i Holmlia kirke i Oslo skriver i siste utgave av Luthersk Kirketidende at det gjør inntrykk å høre kvinnelige presters vonde erfaringer.

– På den annen side brenner jeg for at det skal være plass til ulike teologiske oppfatninger.

– Bør ikke ansettes

Presteforeningens leder Martin Enstad tar til orde for at man ikke kan ansettes som prest eller i noen annen stilling i Den norske kirke hvis man ikke kan samarbeide med kvinnelige prester.

– Kvinner i vår kirke skal ikke lenger måtte bære byrden av å lure på om de får en kollega som ikke vil stå ved siden av dem ved alteret, skriver han.

Powered by Labrador CMS