– Det blir umulig med samarbeid
Uroen i KRIK om samlivsetiske spørsmål bekymrer norske misjonsledere.
Kan samboere og homofilt samlevende ha lederverv i organisasjonen? Saken skal opp på generalforsamlingen i Hemsedal 8. september. Kritiske røster mener at organisasjonen har strammet inn på hvem som kan utøve lederskap i KRIK, mens generalsekretær Erling Ekroll avviser at det har skjedd en endring.
I går ble det kjent at han går av som leder og kommer heller ikke til å delta på generalforsamlingen. Avgangen begrunnes med at organisasjonen nå går over i en ny fase og at det kan være tjenlig for KRIK å få en leder med andre egenskaper.
Gjør et unntak
Øyvind Åsland, generalsekretær i Norsk Luthersk Misjonssamband, pleier vanligvis ikke å kommentere det som skjer i andre organisasjoner, men gjør et unntak for denne saken.
– Det er ufattelig trist dersom KRIK skulle gjøre et vedtak der de forlater det klassiske synet på ekteskap og åpner opp for to syn. Det sier jeg fordi jeg er glad i organisasjonen og ser på den som en positiv kraft i norsk kristenliv.
Bibelskolen Fjellhaug har egen KRIK-linje. På bedehuset der han gikk tidligere, hadde de lag som var dobbelt innmeldt i KRIK og i NLM.
– Det fins en god del samarbeid av denne typen rundt omkring, sier Åsland.
– Hvilke konsekvenser vil en endring i KRIKs spilleregler få for det videre samarbeidet med NLM?
– Det blir umulig. Vi kan ikke ha en KRIK-linje på Fjellhaug dersom organisasjonen åpner for at to av samme kjønn kan ha lederstillinger i organisasjonen. Det er de fakto kirkesplittende, slik jeg ser det. Det er utrolig viktig at unge mennesker får en sunn og sann veiledning i disse spørsmålene.
En positiv bevegelse
Åsland ser på KRIK som en viktig og positiv bevegelse. Det samme gjør generalsekretær Erik Furnes i ImF. Begge understreker at kjennskapen til det som skjer i KRIK har de i all hovedsak fra media.
– Det som skjer nå vekker en sorg hos oss. Jeg registrerer at det blir tatt initiativ til forbønn for situasjonen i våre sammenhenger. KRIK flettes inn i arbeidet vårt mange steder. Jeg kjenner på at det er veldig utfordrende, sier Furnes.
– Hva ber dere om i ImF?
– Vi ber om at KRIK skal holde fast på en klassisk, kristen lære knyttet til ekteskap og samliv. Selv om vi vet at det i våre lag er ulike holdninger, er Bibelen veldig tydelig på krav til hvilken livsførsel ledere skal ha.
– Får det konsekvenser for samarbeidet om KRIK går vekk fra det klassiske synet på ekteskapet?
– Det tror jeg, men jeg vil ikke foregripe situasjonen. Det kan ikke gå upåaktet hen.
Furnes trekker en parallell til samarbeidet de har med Den norske kirke. Selv om det sentralt fattes et vedtak som ImF ikke kan stå inne for, så kan de ha lokalt samarbeid med folk de har tillit til.
Ser positivt på debatten
I Normisjon samarbeider de med KRIK på flere av skolene og på leirer.
– Hvilke konsekvenser får det for samarbeidet hvis KRIK endrer sitt syn på ekteskapet?
– Det må vi ta når det eventuelt kommer, sier generalsekretær Anne Birgitta Langmoen Kvelland.
– Hva tenker du om det som skjer i KRIK nå?
– Jeg registrerer at Erling Ekroll går av som generalsekretær, men at verken han eller styret sier noe annet enn at det vil være det beste for begge parter, fordi det vil være tjenlig for organisasjonen med en annen leder.
Det Norske Misjonsselskap har ikke noe formelt samarbeid med KRIK, men samarbeider med Den norske kirke og andre kirkesamfunn som rommer begge syn på likekjønnet ekteskap.
– NMS har et klassisk syn på likekjønnet ekteskap, og det tenker jeg at KRIK også bør holde på, sier generalsekretær Jeffrey Huseby.
Han ser likevel positivt på at begge syn i saken får komme fram og at det ikke legges lokk på det er interne uenigheter.
Forkynnelse
Andreas Norli, leder for Ungdom i Oppdrag, ønsker ikke å kommentere uroen i KRIK, men på generelt grunnlag synes han det er viktig at unge mennesker får riktig undervisning og veiledning i spørsmålet om ekteskapet.
– Hvis et kirkesamfunn, organisasjon eller kirke åpner opp for det som ikke har vært kirkens lære tradisjonelt, så vil forkynnelsen bli deretter. Det er viktig at vi kan formidle det som har vært kirkens lære i 2.000 år og som er kirkens lære stort sett i den globale kirke. Det er likekjønnet ekteskap som er unntaket, presiserer han.