– Det franske samfunnets verdier er truet
Debatten om islam i Frankrike hardner til.
Fredag skapte terror nok en gang overskrifter i Frankrike, da en væpnet gjerningsmann i byen Trèbes tok gisler på et kjøpesenter. Dette var det første store angrepet med islamistisk gjerningsmann i Frankrike siden Emmanuel Macron overtok som president.
Samtidig hardner islamdebatten til i landet. 100 intellektuelle har skrevet under på et opprop mot «islamsk separasjonisme» på fransk jord.
– Vi er uenige om det meste, men vi er enige om å uttrykke vår bekymring over den økende islamismen, skriver hundre ledende franske intellektuelle i et felles opprop publisert i avisen Figaro.
– Vi har meget forskjellige synspunkter, men vi deler frykten for at det franske samfunnets universelle verdier og fellesskap er truet når en del av innbyggerne trekker seg ut av fellesskapet for å leve etter deres egne regler i bestemte bydeler, heter det i oppropet.
Blant dem som har skrevet under teksten er filosofene Alain Finkielkraut og Pascal Bruckner, grunnlegger av Leger uten grenser Bernard Kouchner, journalisten Ivan Rioufol, og forfatterne Yann Queffelec, Fawzia Zouari og Boualem Sansal.
– Vi har meget forskjellige synspunkter, men vi deler frykten for, at det franske samfunnets universelle verdier og fellesskap er truet, når en del av innbyggerne trekker seg ut av fellesskapet for å leve etter sine egne regler, i bestemte nabolag, sier en av initiativtagerne til oppropet, Stéphane Breton, fra det franske Instiututt for Socialforskning, EHESS, ifølge Kristeligt Dagblad.
Publisert av Dagen 28. mars 2018
Uakseptabelt
De som har skrevet under er spesielt bekymret for at det skal vokse frem ghettoer der fransk lov kun gjelder på papiret.
– Det er uakseptabelt at det rundt omkring Paris finnes kafeer hvor kvinner ikke har adgang, uten at politiet griper inn, sier en av underskriverne, forfatteren Yann Queffelec, til tv-stationen BFMTV.
Flere muslimer
Flere personligheter med muslimsk bakgrunn har skrevet under på oppropet, blant annet den tunisiske journalisten og forfatteren Fawzia Zouari og den algeriske forfatter Boualem Sansal, som i 2015 vakte oppsikt med romanen 2084 om et islamsk diktatur i Europa.
– Muslimene er selv de første ofre for islamismen, sier Catherine Kintzler, professor emeritus og en hyppig deltager i den franske debatten om religion og spesielt islams plass i samfunnet.
– Der er noe som har skjedd i det franske samfunnet, når personer på både høyre- og venstrefløyen kan samles om en felles uttalelse om islamismen. Det er uten tvil et resultat av angrepsbølgen mot Frankrike, sier Kinzler.
– Hun unnslapp antisemittisme til nazistene, men til slutt ble hun forfulgt av skjebnen fordi hun ble drept nettopp på...Publisert av Dagen 27. mars 2018
– Stigmatiserende
Samtidig har flere reagert på den harde tonen i oppropet. En talsperson for Frankrikes sentrumsorienterte regjering har kalt oppropet «stigmatiserende» og mener de franske intellektuelle skiller for dårlig mellom hvem som er i en sterk og svak posisjon i det franske samfunnet.
Den samme talspersonen for myndighetene erkjente imidlertid at det finnes områder i landet hvor salafaister og ultrakonservative islamister, dominerer. Men han peker på at et slikt opprop ikke er måten man løser slike problemer på.
Flere politikere på høyresiden har imidlertid støttet oppropet, skriver avisen Le Figaro. Også Marine Le Pens Front National, et høyrepopulistisk parti har uttalt at oppropet bør spres til det franske folket.
Konstant trussel
Franck Orban forsker på fransk politikk ved Høgskolen i Østfold sier til Dagen at det er vanskelig å si om det siste terrorangrepet vil føre til endringer i den franske islamdebatten.
– Landet har vært under konstant trussel de siste årene. Det kommer kanskje som et sjokk at selv om IS som stat/trussel er borte, så kan angrep fortsatt begås.
Viktig
Han mener imidlertid det nye oppropet er en viktig begivenhet.
– Franskmenn pleier å lytte til sine intellektuelle i slike tilfeller. Denne typen opprop bruker å sette i gang brede debatter i samfunnet. Det er ikke hvem som helst som har undertegnet denne gangen.
Han mener det er en økende erkjennelse i det franske samfunnet av at islamisme er et samfunnsproblem. Samtidig understreker han at det er «islamsk separatisme» som kritiseres.
– Det viser at det ikke er religionen islam som angripes her, men heller den politiske dimensjonen i islamismen som en trussel mot den franske republikken.