Det hvite hus bekymret over nye ebola-regler
Mener karantenereglene for helsearbeidere som har vært i ebolarammede land, kan få uheldige konsekvenser. Samtidig varsler en helsearbeider i USA at hun vil gå rettens vei etter at hun ble rammet av reglene.
De omstridte reglene, som delstatene New Jersey, New York og Illinois nylig har innført, innebærer at helsearbeidere og andre «høyrisikopersoner» som har hatt kontakt med ebolasyke i Liberia, Guinea og Sierra Leone, skal settes i karantene i 21 dager, som er virusets inkubasjonstid.
– Vi har gjort guvernørene i New York og New Jersey oppmerksomme på at vi er bekymret. Ordningene er ikke vitenskapelig begrunnet og kan føre utilsiktede konsekvenser i bekjempelsen av ebola i Vest-Afrika, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.
Høytstående tjenestemenn har vært i samtaler med guvernørene for å be dem om å oppheve ordningen, skriver New York Times.
Obama-administrasjonen frykter blant annet at de nye karantenereglene kan avskrekke dem som vil reise for å hjelpe til mot epidemien.
Saksøker
Den første helsearbeideren som fikk merke de nye reglene, var Kaci Hickox, som fredag ble satt i karantene da hun ankom Newark-flyplassen i New Jersey fra Vest-Afrika fredag. Hun testet negativt for viruset dagen etter.
Ifølge hennes advokat Norman Siegel bryter behandlingen Hickox fikk i karantene etter at hun kom tilbake fra Vest-Afrika med hennes borgerrettigheter.
Hickox mener behandlingen hun fikk var en overreaksjon og vil ta saken til retten, ifølge advokaten.
New York letter på kravene
Som følge av presset har New Yorks guvernør Andrew Cuomo åpnet opp for at «høyrisikopersoner» kan holdes isolert hjemme med daglig oppfølging av helsepersonell.
Cuomo sier han støtter helsearbeidere som reiser til ebolarammede land og kaller dem «ekstraordinære mennesker».
– Vi vil gjøre alt vi kan for å oppmuntre dem, sier han.
New Jersey har også en lignende ordning, men delstatens guvernør Chris Christie uttalte søndag at reglene fortsatt gjelder.
Søndag innførte også Florida nye regler, til tross for at delstaten ikke har flyplasser som tar imot reisende fra de verst rammede landene Guinea, Liberia og Sierra Leone. Personer som har vært i ebolarammede land i Vest-Afrika må gjennom en helsesjekk to ganger daglig i 21 dager etter at de har kommet tilbake til delstaten.