UTSOLGT: Det var utsolgt på begge byvandringene som Sjøfartsmuseet arrangerte om jødisk historie i Bergen denne uken.

– Det mørkeste kapitlet i Bergens historie

Tar turister med på omvisning for at historien om jødene ikke skal bli glemt.

Publisert Sist oppdatert

– Her bodde Carl Scheer, forteller historiker Per Kristian Sebak.

Han leder gruppen opp til en av bygårdene på Møhlenpris i Bergen, Wolffs gate 5.

– Carl arbeidet i farens forretning i Strandgaten. Sammen med sine tre brødre og far ble han deportert til nazistenes dødsleir Auschwitz. Ingen av dem overlevde. Moren og søstrene klarte å flykte til Sverige, fortsetter han.

MINNESMERKE: Slike snublesteiner ligger på adressene til jøder som ble myrdet av nazistene. Disse er til minne om brødrene Carl og Harry Hirsch Scheer.

Utenfor døren ligger to små, kvadratiske messingplater nedfelt i asfalten. Det er snublesteiner, minnesmerker for nazistenes ofre. På den ene står Carls navn, fødsels- og dødsdato.

Over hele Europa er snublesteiner plassert for jøder som ble drept. Steinene ligger på adressen de bodde. Bare i Norge er det over 600 av dem, hvorav 17 ligger i bergensområdet.

Stor interesse for jødisk historie

Carl Scheers skjebne er ikke unik. I 1942 og 1943 ble 773 jøder deportert fra Norge. Noen av dem kom fra Bergen. I sentrumsområdet Møhlenpris bodde de fleste av jødene i Bergen rett før krigen. Veldig få av de deporterte overlevde.

Arrangementet er i regi av Sjøfartsmuseet i Bergen, som Sebak er avdelingsdirektør for. Museet er en del av Museum Vest.

LOKALHISTORIE: Per Kristian Sebak (i blå skjorte) leder byvandringer om Bergens jødiske historie i sommer.

Sjøfartsmuseet arrangerer seks byvandringer om jødenes historie på Møhlenpris i sommerferien. De to første byvandringene var utsolgt. Det var 20 tilhørere, som av smittevernhensyn er maksgrensen.

– Vi setter pris på at det er så stor interesse for dette, sier Sebak.

– Det mørkeste kapitlet i Bergens historie

Vi kommer til Heinrich Glogaus trapp, rett ved Møhlenpris busstopp. Her ligger det fem snublesteiner. Sebak forteller at de opprinnelige bygningene ikke finnes lenger akkurat her, så steinene ligger åpent midt på plassen. Han peker opp på et veggmaleri av to gutter som dekker den ene siden av et fireetasjers hus.

LOKALHISTORIE: Per Kristian Sebak er historiker og avdelingsdirektør ved Sjøfartsmuseet. Han er glad for den positive responsen de har fått på byvandringene om Bergens jødiske historie.

Jødiske Oscar Müller kom til Norge med sin familie i 1939 og bodde på Møhlenpris. Sammen med moren og lillesøsteren ble han arrestert den 25. november 1942 og deportert til Auschwitz, der alle tre ble drept.

Den andre gutten på bildet har også vokst opp på Møhlenpris, men i en annen tid.

På Møhlenpris minnes man sine arresterte jødiske naboer med et fakkeltog hvert år den 26. november. Det er datoen da skipet Donau forlot Akershuskaien i Oslo. Dette var den største deportasjonen av jøder fra Norge under krigen, med 532 mennesker ombord.

– Det er vanligvis godt oppmøte på fakkeltoget, sier Sebak.

Han er historiker og har jobbet mye med sjøfartshistorie og migrasjonshistorie, men er også den fremste eksperten på jødisk historie i Bergen. I 2008 ga han ut en bok om temaet: Vi blir neppe nogensinne mange her: jøder i Bergen 1851-1945.

– Hvorfor er det viktig å fortsette å fortelle denne historien?

– Det som skjedde med jødene her er det mørkeste kapitlet i Bergens historie. Denne historien må ikke glemmes.

Måte å lære historien

Etter hans erfaring er det generelt stor interesse for byvandringer i Bergen, og jødisk historie er også mange interessert i. Resten av sommeren er det en byvandring om maritim historie hver tirsdag og torsdag i regi av Sjøfartsmuseet.

Historikeren forteller at man ofte hører om Holocaust som noe som skjedde andre steder. For å forstå historien mener han det er viktig å lære om det som noe som også skjedde i lokalmiljøet.

– Det er noe med at bygningene fortsatt står, at gatene fremdeles er her. Ved å se det får man en nærhet til historien.

Sebak mener byvandringer er en av de beste måtene å lære historie på.

Mennesker er mennesker

Rita Krokås og Hans-Erik Johansson bor i Bergen og deltok på byvandringen i forrige uke. De er fornøyde med Sjøfartsmuseets initiativ og Sebaks formidling.

– Han gjør historien veldig levende, sier Krokås.

– Vi var nylig på det jødiske museet i Trondheim, og vi kjenner igjen mye av historien derfra, sier Johansson.

De er begge lærere, og mener det er viktig ikke å glemme det som skjedde med jødene under andre verdenskrig.

VIKTIG: Hans-Erik Johansson og Rita Krokås deltok på torsdagens byvandring. – Det er viktig å ikke glemme, sier de.

– Det er synd å sette folk i bås. Mennesker er mennesker, sier Krokås.

Jødene i Bergen

Det var flere jødiske familier i Bergen før andre verdenskrig.

De fleste bodde på Møhlenpris.

I dag er 17 snublesteiner lagt ned i bergensområdet til minne om jøder som ble drept under Holocaust.

Powered by Labrador CMS