– Det skal være trygt for folk å komme til kirken i julen
Selv med ekstra gudstjenester mange steder julaften i år, blir kapasiteten kraftig redusert. Kapellan Arnfinn Eng synes det er trist at det ikke kommer til å være plass til alle som vil delta.
– Gudstjenestene julaften er en god og viktig tradisjon for nordmenn. I tillegg er det den store dagen i løpet av året kirken kommer i kontakt med bredden av den norske befolkningen. Det er leit at kapasiteten blir så kraftig redusert, sier Eng.
Han er kapellan i Ris menighet i Oslo som har Ris kirke og Holmenkollen kapell innlemmet i sitt sokn. Dette er et av de største soknene i hovedstaden, og tradisjonelt er de to kirkene fylt helt til randen på julaften. Men i år blir det veldig annerledes med god plass i benkeradene.
Kraftig redusert
Ris kirke har vanligvis 650 personer innom på hver av gudstjenestene den dagen, mens Holmenkollen fyller kapellet med 300 mennesker. Med dagens koronarestriksjoner er det lagt opp til 120 i Ris og 60 i Holmenkollen kapell.
Eng opplyser at det blir totalt fem gudstjenester de to stedene. Det blir en gudstjeneste mer enn vanlig i både Ris kirke og Holmenkollen kapell, men fortsatt vil man ikke være i nærheten av å dekke behovet.
– Vi er nede i 20 prosent av normal kapasitet, og det er helt klart at det ikke vil være plass til alle som vil delta på gudstjeneste julaften. Antall gudstjenester vi legger opp til i de to kirkene er maksimalt av hva vi klarer å få til. Kirkene skal også smittevaskes mellom hver gudstjeneste, understreker Eng.
Menigheten vil legge til rette for et påmeldingssystem for deltakelse julaften.
Gudstjeneste i kinosal
Leder Kristin Gunleiksrud Raaum i Kirkerådet forteller til Dagen at kreativiteten er stor ute i menighetene med tanke på planleggingen og gjennomføringen av julegudstjenester.
Hun er innforstått med at det mange steder ikke vil la seg gjøre å få plass til alle som ønsker å gå fysisk i kirken julaften, men kirkelederen lover at det arbeides intenst i både by og bygd for at så mange som mulig skal ha gode alternativer.
– Jeg vet det jobbes knallhardt over hele landet for å finne løsninger som kan nå flest mulig. Noen steder legges det opp til flere gudstjenester enn man pleier å ha. Det har også kommet forslag om å strømme gudstjenestene fra kirker til lokale kinosaler innfor gjeldende smittevernregler, mens andre ser på digitale alternativ som folk kan følge hjemmefra, forklarer Gunleiksrud Raaum.
– Alt som planlegges vil selvsagt skje innenfor de anbefalte smittevernrådene, og kirken forholder seg respektfullt og lojalt til det. Vi skal gjøre det trygt for alle å være i kirken i julen, fastslår kirketoppen.
Oppfordring fra biskopen
Mye er uforutsigbart og kan endre seg på kort varsel, men de fleste forbereder seg ut fra det som er dagens krav og restriksjoner med tanke på smittevern.
I Bjørgvin bispedømme sendte biskop Halvor Nordhaug nylig skriv til prestene hvor han peker på at alt tyder på at det fortsatt vil være restriksjoner og krav til smittevern når vi nærmer oss julehøytiden. Biskopen ber derfor prestene vurdere å legge til rette for flere gudstjenester dersom ressurssituasjonen tillater det.
– Vår ambisjon må være at gudstjenestene gjennomføres som normalt. Vi må regne med at det fortsatt vil være restriksjoner på antall tilstedeværende i kirkerommet. Der det er praktisk og ressursmessig mulig, vil det derfor være ønskelig med flere gudstjenester enn vanlig på julaften, skriver biskopen.
For at flest mulig skal kunne være sikre på å få plass denne dagen, ber Nordhaug om at det blir en form for forhåndsregistrering på nettet av deltakerne. Han legger til at den reduserte kapasiteten julaften også kan være en mulighet til å løfte fram gudstjenesten 1. juledag.
– Da pleier det å være bedre plass, og det er jo 25. desember som er selve dagen, fremholder han.
Kapasiteten halvvert
Åsane menighet i Bergen som også er blant landets største sokn, har tatt oppfordringen fra biskopen og legger opp til en gudstjeneste mer enn vanlig. Normalt pleier rundt 2.000 personer i soknets kirker og sykehjem å delta på julegudstjenesten.
Når det gjelder skolegudstjenestene i førjulstiden, forteller Mulen at det er enklere å gjennomføre disse enn de ordinære julegudstjenestene.
– Vi kommer til å kjøre skolegudstjenester som vi pleier. Det er mye enklere å gjennomføre med hensyn til smittevern da elevene til vanlig er i de samme kohortene ellers i skolehverdagen, tilføyer sognepresten.