SPENNING: – Det ligger spenning i luften, sier Knut Oldeide (midten). Her er han i samtale med Solveig og Oddbjørn Pedersen, som er leder i kontrollkomiteen.

– Det viktigste møtet siden 1880

Nestor Knut Oldeide (91) i Den indre Sjømannsmisjon (DISM) har en klar oppfordring til landsmøtet som skal avgjøre kystmisjonens framtid.

Publisert Sist oppdatert

– Vi er kommet til sannhetens øyeblikk i DISM. Vi klarer ikke å komme ut av dette med egen hjelp. Derfor ser jeg på fusjon med Indremisjonsforbundet som eneste løsning, sier Knut Oldeide fra Ålesund til Dagen.

Han har vært ansatt i DISM i omkring 45 år som blant annet landsungdomssekretær, forkynner og hotelldirektør. Den tidligere arbeideren har også skrevet flere leserinnlegg i Dagen om utviklingen i DISM de siste årene.

– Spenning i luften

Vi treffer Oldeide på landsmøtet i Bodø, der han er en av delegatene som er samlet for å stake ut kursen videre for kystmisjonen, som ble startet så langt tilbake som i 1880.

– Det ligger spenning i luften. Dette blir et viktig møte - jeg vil si det viktigste som har vært siden organisasjonen ble startet, sier Knut Oldeide.

– Rystende underskudd

DISM er i en vanskelig økonomisk situasjon. I løpet av de to siste årene har organisasjonen brukt 10,5 millioner kroner mer enn de har fått inn i inntekter.

Gaveinntektene til DISM i fjor – inkludert dødsbo – var bare 9,4 millioner, og resultatet før skatt ble minus 4,2 millioner kroner.

Den vanskelige økonomiske situasjonen i DISM fortsetter i 2018. Regnskapet for første kvartal viser et driftsunderskudd på over 4 millioner kroner.

– Dette er rystende tall, selv om mye av underskuddet så langt i år skyldes reparasjoner på Elieser 6. Men det er likevel et stort rødt tall også i år, sier Knut Oldeide.

Flengende kritikk

Kontrollkomiteen i DISM kommer i sin rapport med flengende kritikk av landsstyrets håndtering av den økonomiske situasjonen.

– Vi reagerer mest på at landsstyret ikke har tatt tak i dette. Vi har i to rapporter påpekt situasjonen, men kan ikke i sakspapirene se at landsstyret har tatt saken på alvor, sa Oddbjørn Pedersen til Dagen på mandag. Han er leder i kontrollkomiteen.

Rapporten er sendt ut til delegatene uten noen merknader fra landsstyret. Etter det Dagen har grunn til å tro vil den svært kritiske rapporten skape stor debatt. Den er satt opp som et eget punkt i sakslisten. Landsstyreleder Ingolf Solsvik vil blant annet komme med sin respons.

Tre alternativer

Den viktigste saken på landsmøtet blir en drøfting av veien videre ut fra tre alternativer:

• Oppløse Den indre Sjømannsmisjon.

• Inngå forhandlinger om fusjon med en annen misjonsorganisasjon - og her er både Indremisjonsforbundet og Norges Samemisjon inne i bildet.

• Forslag til ny driftsmodell for organisasjonen.

Landsstyret tilrår at landsmøtet vedtar det siste forslaget og dermed fortsette på egen kjøl. En ny driftsmodell inneholder følgende momenter: Hovedkontoret bemannes som i dag. Endre fra 10 kretser til 5 regioner. Betelskipet Elieser 6 beholdes som en egen avdeling. Ansvaret for Seaman´s Mission, fiskerheimene og Sørheim leirsted legges til regionene.

Vil ikke hjelpe

Knut Oldeide har liten tro på at landsstyret forslag vil redde DISM.

– Dette forslaget vil ikke hjelpe oss til å få en bedret økonomi. Det virkelige problemet for vår misjon er at det er få igjen som støtter oss og færre gir til DISM. Inntektene vil dermed minke fra år til år. Landsstyret har ikke kommet med noen konkrete tiltak for å øke inntektene, for det er svært nødvendig. Samtidig ser vi at utgiftene stadig går oppover, og det begynner å se mørkt ut for misjonens fremtid, sier Knut Oldeide.

Han viser til at det største utgiftene er knyttet til betelskipet Elieser 6 og Seaman’s Mission, som når ut til ansatte på cruiseskip som ankommer flere norske havner.

– Misjonen har påtatt seg større oppgaver enn vi har midler til, mener Oldeide.

Født i indremisjonen

– Hvorfor vil du fusjonere med Indremisjonsforbundet?

– De er større enn oss og har ressurser både når det gjelder ungdom og økonomi. Indremisjonsforbundet ligger oss også nærmest teologisk. DISM ble egentlig født i Bergen Indremisjon der vugga stod i 1880. Derfor er det tale om et forhold som mellom mor og datter, svarer Knut Oldeide.

Powered by Labrador CMS