NEI: En kvinne deler ut flyers i forkant av valget i Irland. Nei-siden frykter at grunnloven endres og abort blir tillatt i landet.

Dette bør du vite om valget

Irland kan få en mer liberal abortlov enn Norge.

Publisert Sist oppdatert

Her er noen av de vanligste spørsmålene om grunnlovsendringen og abortloven i Irland.

– Hva skjer hvis irene stemmer for å endre grunnloven?

– Da vil artikkel 40.3.3 bli fjernet og erstattet med en ny tekst som sikrer lovfestet rett til abort. Den gamle loven gjelder helt til en ny lov er på plass.

– Hvordan vil den nye abortloven se ut, hvis folket stemmer for grunnlovsendring?

– Regjeringen har foreslått ved lov å utvide adgangen til fri abort opp til 12. uke og opp til 24. uke ved alvorlige helsemessige grunner.

– Vil det være mulig å utføre abort etter 24. uke?

– Utover 24. uke vil abort ikke bli tillatt med unntak av alvorlige fosteravvik eller om mors liv står i fare.

– Hvordan vil Irlands abortlov i så tilfelle se ut sammenlignet med andre europeiske land?

– Irland, Nord Irland, Polen og Malta har de strengeste abortlovene i Europa. Hvis den nye loven blir innført, vil Irland på lik linje med 20 andre europeiske land, gi tilgang til abort opp til 12. uke. Romania, Spania og Island tillater abort opp til 14. uke, mens Sverige tillater abort opp til 18. uke. Storbritannia og Nederland tillater abort opp til 24. uke.

– Hvor strengt er Irlands forslag til ny lov sammenlignet med Norges abortlov?

– I Irland foreslås det å tillate abort opp til 24. uker ved alvorlige helsemessige grunner. Denne grensen er 21. uker og 6 dager i Norge. Norges abortlov er altså noe mer restriktiv enn forslaget til ny lov i Irland.

– Hvor stor påvirkning har Den katolske kirke på hva folk stemmer?

– Den katolske kirke har mindre innflytelse på folkemeningen i dag enn tidligere. I 2015 stemte over 60 prosent av befolkning for å legalisere likekjønnet ekteskap. Dessuten har en rekke overgrepssaker i Den katolske kirke svekket dens autoritet, mener mange.

Powered by Labrador CMS