GIR RÅD: Siri Abrahamsen er gründer og daglig leder av Gleding.

Dette er den største samlivsfeilen de fleste gjør i ferien

Sommeren en høysesong for samlivsbrudd. Slik kan du unngå fellene.

Publisert Sist oppdatert

Fellesferien nærmer seg. Det er ikke bare en tid for hyggelige øyeblikk, men også høysesong for samlivsbrudd.

– Ferien er full av forventninger. Da skal vi lime sammen den rufsete hverdagen og dele opplevelser av kjærlighet i solnedgang. Men så blir det ikke slik og man ender opp med å skylde på hverandre. Virkeligheten står ikke til forventningene, sier Siri Abrahamsen.

Hun er foredragsholder og gründer av selskapet Gleding, som jobber med relasjoner og oppvekstsektor i hele landet.

Den største feilen

Hun mener den største feilen mange ektepar gjør er at de har for høye forventninger.

– Vi forsøker kanskje å legge perfekte planer og kontrollere at alt skal bli hyggelig, men slik er jo ikke livet. Heller ikke i feriene, sier Abrahamsen.

Illustrasjon: ColoValley/Adobe Stock

Hun råder par og familier å senke skuldrene og oppdage de små tingene i hverdagen.

– Kanskje du får en skikkelig god samtale med tenåringene dine eller et øyeblikk av latter og tull. Da kan du huske på de minuttene, i stedet for å tenke så mye på de timene der det ikke var kontakt, sier hun.

– Gi deg selv 10 minutter

– Hva er det viktigste man kan oppnå i ferien?

– Å dele noen øyeblikk sammen. Det trenger ikke å være perfekte øyeblikk, men felles opplevelser. Noen ganger er det de tingene som gikk skeis, man får de morsomste minnene fra.

– Hvordan kan man oppnå det?

– Mitt råd er å prøve å legge bort skjermene og være til stede. Da legger man til rette for at man kan dele noen gode stunder sammen.

I tillegg hjelper det å tenke litt på seg selv.

Illustrasjon: ColorValley/Adobe Stock

– Kanskje du trenger å gå en liten tur eller bare prioritere å spise frokost. Gi deg selv i hvert fall 10 minutter til noe du trenger, så har du noe å gi til andre. Man lader mobilen hver dag, men man trenger også å lade sine egne batterier, sier hun.

Å leve godt sammen, er som å trene, mener Abrahamsen.

– Det er ikke alltid behagelig å si noe fint til partneren eller barna når du har en dårlig dag, men det er en god investering.

Samlivsekspertens seks tips:

∙ Senk forventningene. Livet er ikke perfekt, det kommer heller ikke ferien til å bli.

∙ Slutt å sammenligne. Du trenger ikke å sammenligne din virkelighet med bilder i sosiale medier.

∙ Skap minner. De gode minnene handler mest om tilstedeværelse og ikke så mye om penger.

Illustrasjon: ColorValley/AdobeStock

∙ Snakk sammen. Avklar forventningene dine med de andre du skal feriere sammen med. Snakk om hvordan man kan takle stressende situasjoner.

∙ Søk det positive. Ferier inneholder hele spekteret av følelser. Kanskje disse blir sterkere når vi er ute av rutinene og det trygge. Bruk ferien til å legge merke til det som er bra og forsøk å unngå de store kampene.

∙ Stress ned. Alle ferier inneholder noe stress. Men i alt kaos, kan det finnes sjarm og gode minner. Kanskje det nettopp er disse situasjonene du ler mest av i ettertid.

To strategier for par som sliter

Samlivsekspert Frode Thuen mener det er to strategier man kan følge hvis man har problemer.

– Ofte er det jo de parene som allerede sliter, som får det verst når ferien kommer. Når man får mer tid sammen, blir man minnet om utfordringene sine. Hvis man har erfaringer med dette fra tidligere, kan det være lurt å legge en strategi, sier Thuen.

Illustrasjon: ColorValley/Adobe Stock

Han mener man først og fremst bør ta tak i problemene sine på en konstruktiv måte.

– Avstem forventninger til ferien, snakk om hvordan man kan unngå fallgruvene.

– Hvilke fallgruver snakker vi om?

– At man spiller hverandre dårlig ved å enten trekke seg unna og ikke ønske å prate, eller at man bebreider den andre og ikke er villig til å ta inn over seg den andres virkelighet, sier Thuen.

Par som sliter trenger kanskje bare et dytt i riktig retning, litt inspirasjon, mener samlivseksperten.

– Inngå våpenhvile

Den andre strategien er rett og slett å utsette «krigen» til etter sommeren.

– Hvis man vet at man ikke er i stand til å snakke om oppdragelse, sex og samliv, er det kanskje bedre å bli enige om en «våpenhvile». Kanskje man da er i stand til å ta tak i problemene på en konstruktiv når ferien er over, sier han.

Thuen vil anbefale par å ta tak i problemene sine så raskt som mulig.

Fikk hjelp av app

Selv om mobilen kan bli en sosial tyv i sommer, kan den brukes til å styrke forholdet også. Det mener i hvert fall Rachel og Kristian Elgen som er gründerne og ekteparet bak VI-appen.

Appen har til hensikt å forebygge samlivsutfordringer og komme nærmere partneren gjennom å svare på spørsmål.

Da ekteparet fikk barn, erfarte de hvordan kjærlighetsforholdet druknet i rollene som småbarnsforeldre og i hverdagens mange gjøremål. Det inspirerte dem til å lage app som skal hjelpe par å bevare gnisten i travle tider.

– For oss ble nøkkelen å snakke ordentlig sammen sånn at begge parter vet hva som foregår i den andre. Det handler om å være bevisst på hverandres ulike behov og forsøke å møte dem. Det krever at man tar tid til de gode samtalene, sier Rachel Elgen.

Appen, som i dag har 42.000 brukere, er utviklet i samarbeid med fageksperter innen samliv som Frode Thuen, Catrin Sagen og Foreningen Familieskolen.

Powered by Labrador CMS