OSLO: Emil Skartveit er daglig leder ved Metodistkirken i Norges hovedkontor i Oslo.

Dette er endringene som skaper problemer for rundt 800 ekteskap i Metodistkirken

På det meste er det en differanse på nesten 350 ord.

Publisert Sist oppdatert

I forrige uke avslørte Dagen at 800 ekteskap kan være ugyldige etter at Metodistkirken i Norge mellom 1991 og 2023 brukte vigselsliturgier som ikke var godkjent.

Etter at de fikk godkjent en i 1970, endret de nemlig ritualet ved flere anledninger fra 1991 og fremover.

Konsekvensene av å gjennomføre en vigsel uten godkjent liturgi, er at ekteskapet ikke er inngått, slår Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet fast overfor Dagen.

Mener endringene er små

Etter Metodistkirken i Norge fikk godkjent sin vigselsliturgi i 1970, endret de den i 1991 og 2009 – med revidering i 2017 og 2019, men uten å søke om godkjenning.

I den siste tiden har flere ledere i Metodistkirken hevdet at endringene er lite betydningsfulle.

Daglig leder i trossamfunnet, Emil Skartveit, sa blant annet på Dagsnytt 18 i forrige uke at endringene var å anse som språkvask.

En gjennomgang av liturgiene viser derimot at de nye ritualene på det meste, i 2019, avviker med rundt 350 ord sett mot originalen.

På bildet under kan du se ord som er lagt til i den nye og ikke-godkjente liturgien fra 1991 i gult til høyre. Og originalen med ord som er fjernet fra og med 1991 i rødt.

Vigselsliturgien til Metodistkirken fra 1970 ved siden av liturgien fra 1991.

På bilde under kan du se endringene mellom originalen, fra 1970, og endringene fra 2009 markert i gult.

LITURGI: Metodistkirkens vigselsliturgi fra 2009.

Endringer må godkjennes

Dagen har vært i kontakt med Marija Rosenqvist, direktør ved Bufdirs avdeling for ekteskapsrett.

Hun sier at også endringer i en vigselsliturgi må godkjennes, og at konsekvensene av å bruke en ikke-godkjent liturgi er at ekteskap ikke er inngått.

Emil Skartveit mener 350 ord ikke nødvendigvis er så mye over en periode på nesten 30 år.

– Dette er ikke substansielle endringer, men handler om endringer i språk som har blitt for gammelt. Med tanke på dybdeinnhold er det ikke så store endringer, slik vi tolker det, sier han.

OSLO: Emil Skartveit er daglig leder ved Metodistkirken i Norges hovedkontor i Oslo.

Det er til syvende og sist Statsforvalteren i Oslo og Viken som har ansvar for å vurdere hvilke konkrete konsekvenser saken får for de rundt 800 ekteskapene som kan være ugyldige.

Vigselsløftene i den originale vigselsliturgien fra 1970

Deretter sier pastoren, henvendt til brudgommen:

Så spør jeg deg, N.N.: (Hele navnet uten tittel.) Vil du ha denne kvinne til din hustru, og vil du leve med henne etter Guds ord i den hellige ektestand? Vil du elske henne, trøste henne, ære og beskytte henne i medgang og motgang, i sykdom og sunnhet, og i alt det den allmektige Gud måtte sende dere, og leve med henne som en ektemann bør leve med sin hustru så lenge dere begge lever?

Brudgommen: Ja.

Så sier pastoren, henvendt til bruden:

Så spør jeg deg, N.N.: (Hele navnet uten tittel.) Vil du ha denne mann til din ektemann, og vil du leve med ham etter Guds ord i den hellige ektestand? Vil du elske ham, trøste ham, ære og beskytte ham i medgang og motgang, i sykdom og sunnhet, og i alt det den allmektige Gud måtte sende dere, og leve slik med ham som en hustru bør leve med sin ektemann så lenge dere begge lever?

Bruden: Ja.

De har sagt at de trenger tid til å utrede saken.

Metodist-lederen understreker at de ikke vil ha noe problem med å erkjenne feil dersom Statsforvalteren har noe å utsette på i liturgiene.

– Det vil selvsagt være beklagelig om det viser seg at vårt vigselsritual skulle ha vært godkjent, sa han til Dagen i forrige uke.

Dette er endringene

Allerede i 1991 er det endringer som ikke er godkjent i selve vigselsløftet – den mest avgjørende delen av liturgien.

Nå skal man ikke lenger love å elske hverandre «i alt det den allmektige Gud måtte sende» en, slik som man gjorde i den originale og godkjente versjonen fra 1970 (se nederst).

ÅRBOK: Metodistkirkens årbok fra Årskonferansen der de vedtok den nå omdiskuterte liturgien.

I 2009 vedtar de igjen en ny liturgi uten å søke om godkjenning. Da blir endringene større.

Brudeparet kan nå velge mellom det gamle vigselsløfte fra 1991, eller et helt nytt og alternativt vigselsløfte, som blant annet inneholder helt nye formuleringer. .

Og når vi kommer til 2019, som avviker mest fra den godkjente liturgien fra 1970, kan man altså telle i overkant av 300 nye ord.

Ord som aldri har blitt godkjent.

Alt som er markert i gult under, er ord man ikke finner i originalen:

ENDRINGER: Metodistkirken i Norge har endret liturgien sin uten å søke om godkjenning, nå kan 800 ekteskap være ugyldige. Endringer i gult.
Powered by Labrador CMS