TOALETTARBEIDER: Medlem av en lavkaste i India renser et toalettavløp. Det samme arbeidet er «forbeholdt» mange kristne i Pakistan som blir betrakatet som urene.

Dette er jobben for mange kristne i Asia Bibis hjemland

Mange av Pakistans kristne tilhører en underkaste som kalles «chuhra» – toalettvaskerne.

Publisert Sist oppdatert

Mange av Pakistans kristne er barn av konvertitter som tilhører en undertrykt hinduistisk folkegruppe, en pariakaste. De kalles noen ganger «chuhra», som i en moderne oversettelse kan bety noe sånt som «toalettvaskere».

Vannet som Asia Bibi ville gi

Situasjonen til den kristne kvinnen som lenge har sittet på dødscelle i Pakistan, Asia Bibi, handler nettopp om dette. Hun ble dømt til døde for blasfemi etter at hun hadde tilbudt noe drikkevann. Vannet ble betraktet som urent fordi hun hadde vært i kontakt med det.

Mange av Pakistans kristne, som utgjør omlag to prosent av befolkningen, kommer fra familier som konverterte på slutten av 1800-tallet og fram til begynnelsen av det 20. århundre. De hører til i landsbyer i det som nå er Pakistans sentrale Punjab-provins.

Den pariakaste-statusen og oppfatningen av at de er urene, ligger til grunn for flere blasfemi-anklager mot kristne. «Churha» er også synonymt med «lavfødt», «skitten», «berøvet moral og verdier», «lavt intellekt» og «dømt til å lide for syndige fortids-inkarnasjoner».

Dermed er det forventet at de skal arbeide som «rengjørere», også kjent som «vaktmestere», på det indiske subkontinentet.

Uforholdsmessig mange

For fem år siden rapporterte World Watch Monitor om at et uforholdsmessig stort antall pakistanske kristne arbeidet med kloakk- og sanitæranlegg, eller feide gatene. Disse jobbene, som er helsefarlige og som forårsaker døden noen ganger, anses å være fornedrende for muslimer. Sanitærarbeidere, for det meste analfabeter, bor også ofte i ulovlige bosetninger som mangler grunnleggende fasiliteter.

World Watch Monitor har nylig fått vite at denne rapporten fra 2013 var en direkte årsak til at loven om rekrutteringspolitikk faktisk ble endret i Punjab der de fleste kristne bor.

LAVKASTE: Mange kristne tilhører de laveste kastene. Kristne kvinner sørger etter tapet av en ung gutt som ble drept i et selvmordsangrep i Lahore i påsken 2018.

Endret politikk

I september 2015 fikk en reklame fra Punjabs institutt for kardiologi sterk kritikk. De annonserte ledige renholdsstillinger som bare «ikke-muslimer» kunne søke på. Annonsen var basert på Helsedepartementets tjenesteregler fra 2003.

Den diskriminerende annonseringen ble tatt opp av en tidligere parlamentariker, Mary Gill. Det førte til at statsministeren ga ordre om at reglene måtte endres.

Saken ble brakt videre til den statlige tenketanken Strategic Reform Unit, som skal ta opp problemer knyttet til marginaliserte deler av samfunnet, inkludert religiøse minoriteter.

Salman Sufi leder tenketanken, og han forklarer at de diskuterte saken både med minoritets-parlamentarikere, inkludert Mary Gill, og kristne prester. På den ene siden tror mange i det muslimske flertallet at det er en plikt for kristne å jobbe som vaktmestere. På den annen side har mange kristne innfunnet seg med at det er deres oppgave og at ingenting kan forandre seg.

– Men dette ble et varsel om hvorfor svært få kristne er forskere eller lærere og at et uforholdsmessig stort antall er i renholds- og vedlikeholdsarbeid.

Hjelp fra WWM

– Tenketanken diskuterte saken med sekretærer fra flere departementer og kontaktet den daværende sjefssekretæren, som utstedte en melding om å fjerne denne politikken, sier Sufi til WWM.

Gjennom hele dette arbeidet hjalp rapporten fra World Watch Monitor medlemmer av tenketanken med å forstå bakgrunnen og årsaken til at den diskriminerende politikken eksisterte i utgangspunktet.

Siden da har denne trenden gått tilbake i provinsen Punjab. Men i andre provinser er det fortsatt vanlig å annonsere etter gatefeiere eller kloakkarbeidere der de ber om bare «ikke-muslimske» søkere.

LAVKASTE: Mennesker som er rangert som lavkaste blir betraktet som urene i Pakistan og India. Det er en av grunnene til at de får jobber som står lengste nese på lista.

Bare kristne søkere?

World Watch Monitors rapport kom ut mens den dagens forsvarsminister, Pervez Khattak, sa at «ikke-muslimer vil bli rekruttert som gatefeiere i Khyber Pakhtunkhwa-provinsen».

Selv om «ikke-muslimsk» også betyr hinduer, sikher, zoroastrier eller andre minoriteter, var det bare pakistanske kristne som protesterte og organiserte kampanjer på sosiale medier.

Flere andre og ferske stillingsannonser tyder klart på at lokale myndigheter krever en «kristen» eller en lavkaste hindu til arbeidet som «vaktmester».

Den 26. august i år i Sindh annonserte Rangers, en paramilitær styrke under Pakistans hær, at kun «ikke-muslimer» kunne søke stilling som vaktmestere.

Tre dager senere annonserte utdanningsavdelingen i provinsen Khyber Pakhtunkhwa at kandidater til jobben som «gatefeiere» måtte være «sunne» og ha «kristen tro».

I juli 2017 krevde Hyderabad Municipal Corporation at søkere til vaktmesterjobben «skulle avlegge ed på sin religiøse hellige bok - Geeta eller Bibelen - på at de aldri vil gjøre noe annet enn å jobbe som renholdsarbeider og at de aldri ville nekte å utføre arbeidet».

I mars 2017 annonserte Bannu Tehsil kommunale administrasjon jobb for gatefeiere. Der het det at «hiaer, Hinduer/ Balmikere, og kristne vil være kvalifisert», selv om administrasjonen raskt snudde og sa at omtalen av «Shia» var en skrivefeil.

Hardt arbeid

Helsefarene ved arbeid i og med kloakk inkluderer direkte kontakt med hepatitt, kopper, rabies, influensa, meslinger, kusma, røde hunder, tetanus og tuberkulose.

Data fra Lahore Waste Management Company viser at 250 mennesker har dødd under rensing av avløp, mens minst 70 personer har dødd siden 1988 mens de rengjør avløpskummer på grunn av innånding av giftige gasser.

På toppen av alt dette har slike arbeidere ingen jobbgarantier. De er knapt regulert, og heller ingen fordeler så som sosial velferd, helseforsikring eller pensjon. Og fremfor alt, ingen selvtillit, ingen god lønn og ikke noe håp om en bedre fremtid.

Powered by Labrador CMS