Programleder Fredrik Solvang fotografert under Arendalsuka i fjor.

Dette er kristendommens problem, ifølge Fredrik Solvang

Den kjente programlederen kommenterte det meste som regnes for typiske kristne hjertesaker i programmet «Vi møtes på tvers» mandag kveld.

Publisert Sist oppdatert

Den kjente programlederen i NRK, Fredrik Solvang (46), stilte mandag som gjest i programmet «Vi møtes på tvers» produsert av Kristen Media Norge og sendt på Bedehuskanalen og Kanal 10.

I det 45 minutter lange intervjuet snakket Solvang åpent om sin lange klassereise. Han fortalte om å være sønn av en fattig fiskehandler i Korea, sitt liv som adoptivbarn i Norge, og fram til i dag hvor han regnes for å være landets mest kjente journalist.

På forhånd hadde Bedehuskanalen publisert en teaser hvor Solvang fortalte at han «føler seg kristen sånn kulturelt», men at han ikke kunne sies å være personlig kristen.

Kristendommens problem

I intervjuet ble han også spurt av programleder Bjarte Ystebø om kristendommens rolle i samfunnet.

– Det sies om Norge at vi er et kristent land, bygget på kristne verdier. Hva tror du om det?

– Det tror jeg er riktig. Og så har det i mange sammenhenger blitt oversatt til humanistisk og kristen, blant annet i grunnloven vår. De kristne verdiene er blitt gjengse verdier. Og det er noe av kristendommens problem. Når alle holder seg til dem, har det ikke noe for seg å sette merkelappen kristne på dem lenger, mente Solvang.

Han fortalte også at mange i hans familie regner seg for å være kristne.

For snille KrF

I intervjuet snakket de en god del om politikk, og hva årsakene kan være til at KrF ikke gjør det så bra som før. Solvang mente at det er det 1.000 forskjellige årsaker til, men når han ble utfordret til å velge noen få årsaker, falt valget på KrFs moderne kampsaker.

– Jeg tror at KrF velger for snille profilsaker. De vil ha mer til bistand og mer til alt. Da er man egentlig bare med i en budkrig der det heller ikke er noen særlig politisk forskjell.

Et unntak Solvang nevner er abortdebatten. Der skiller KrF seg ut og får løftet sine perspektivet på agendaen uten at det ser ut til å hjelpe.

– KrF vil gjerne ha 18-ukersgrensen på dagsorden. Problemet i en slik sak er at opinionen er imot dem. Så det skal godt gjøres at det blir en vinnersak, mente han.

Fredrik Solvang møtte Bjarte Ystebø til samtale i programmet «Vi møtes på tvers».

Hvorfor forsvant de «kristne» debattene?

Programleder Ystebø spurte Solvang om dagens debattklima og saker som når opp nasjonalt.

– Da vi var yngre, på 90-tallet, kunne vi ofte se at typiske kristne hjertesaker ble diskutert på TV. Både i Lønning direkte, Holmgang og på NRK kunne man se at abort, homofili, porno, kristendom og islam ble diskutert. Er det riktig observert at det er mindre av dette og i så fall hvorfor?

– Når det gjelder spørsmål om abort, homofili og kvinnelige prester er nok årsaken at mange av dem er bilagt. I den forstand at det politiske flertallet har blitt så bastant for det ene. Og de som mener noe annet er marginalisert. Selv om jeg er klar over at disse debattene fortsatt pågår i engere kretser så løftes de ikke opp på den nasjonale agendaen, sier Solvang.

Se hele programmet her.

Debatter om Islam innvender NRKs programleder finnes fortsatt, men ikke på samme måte som på 90-tallet.

– Det temaet er kanskje det verste man kan begi seg inn i. Vi tenker oss virkelig godt om før vi bringer islam på banen. Fordi det er så betent.

Homofili

– Vi kristne anklages ofte for å være ansvarlige for selvmordsbølger blant homofile og andre anklager. Er dette medieskapt eller er det noen som ønsker å spille offerkortet?

– Jeg tror det er like lite hensiktsmessig å snakke om de kristne som gruppe som det er å snakke om de homofile som én gruppe. Jeg synes det er ganske viktig å ha det klarsynet at organisasjoner som FRI ikke snakker på vegne av alle homofile. Det er en privat organisasjon som får holde på med sitt, sa Solvang.

Han la til at som homofil har han ikke personlig opplevd negativ oppmerksomhet fra kristne på grunn av sin legning.

Uenighet i samme rom

Bjarte Ystebø har gitt Ap-politiker Hadia Tajik æren for ideet til Vi møtes på tvers-programmet etter en scenesamtale under den kristenkonservative storsamlingen Oslo Symposium i fjor høst.

Tanken er å gi rom og plass til uenighet i samme rom.

Ystebø, kjent som tidligere redaktør i Norge Idag, var også strålende fornøyd med å ha Solvang som gjest.

– Han er Norges mest kjente og viktigste journalist. Han har stor innflytelse på hva vi nordmenn tenker og mener. Det finnes knapt en mer interessant gjest å bli kjent med. Jeg er veldig tilfreds med at han ville komme til oss.

Genuint

Til Verdinytt forklarte Ystebø hvorfor han tror Solvang takket ja til intervjuet.

– Jeg tror ikke det var noe spesielt i det jeg sa. Jeg presenterte konseptet «Vi møtes på tvers». Han ville være med. Det er kanskje et konsept utenom det vanlige. Og det ligger et genuint ønske om å lære og forstå bak det, fra vår side. Det tror jeg Solvang oppfattet.

Powered by Labrador CMS