GENERALSEKRETÆR: Gunnar Bråthen, prost i Salten, blir generalsekretær i Misjonssambandet.

Dette er Misjonssambandets nye generalsekretær

I fjor var han fungerende biskop. I år overtar han som Misjonssambandets generalsekretær.

Publisert Sist oppdatert

Gunnar Bråthen blir Misjonssambandets nye generalsekretær.

Det melder Misjonssambandet (NLM) i en pressemelding tirsdag.

– Jeg ser fram til å gå inn i oppgaven som generalsekretær og kjenner både på takknemlighet og ydmykhet. For meg representerer ikke dette en ny sammenheng siden jeg har hatt en sterk tilhørighet til Misjonssambandet gjennom hele livet, sier Gunnar Bråthen i pressemeldingen.

– Jeg har rett og slett ikke fått ro til å si nei til en slik mulighet hvis hovedstyret gir meg en slik tillit, legger han til.

Bråthen tiltrer i stillingen 1. juni i et åremål på seks år.

Var biskop i fjor

Bråthen kommer fra Den norske kirke, hvor han de siste ti årene har jobbet som prost i Salten.

Inntil årsskiftet fungerte han som biskop mens Ann-Helen Fjeldstad Jusnes har vært sykemeldt.

59-åringen vil fullføre sin tjeneste som prost ut den ordinære oppsigelsestiden. Han vil derfor være ordknapp om hvordan han vil lede Misjonssambandet fram til han tiltrer i juni, opplyser han i pressemeldingen.

– Familien flytter trolig til Østlandet i løpet av inneværende år, men avgjørelsen om at jeg går inn i denne stillingen kom for så kort tid siden at mer må avklares med tanke på flytting, sier Bråthen.

På generalforsamlingen i fjor sommer ble Bråthen valgt inn i Misjonssambandets hovedstyre.

HOVEDSTYRET: Gunnar Bråthen (helt til høyre) ble valgt inn i hovedstyret i Misjonssambandet i fjor. F.v.: Temesgen Shibru Galla (1. vara), Paul Reidar Odeh, Håvard Måseide, Lars Stensland, Robert Mulelid, Raymond Bjuland, Knut Espeland, Gunnar Bråthen.

Tidligere bibelskolerektor

Det var et samlet hovedstyre som sto bak beslutningen, opplyser organisasjonen.

– Vi opplever at Gunnar Bråthen har alle forutsetninger for å fylle stillingen som generalsekretær på en trygg og samlende måte. Han står midt i Misjonssambandet og brenner for å lede en organisasjon som vil virkeliggjøre visjonen «Verden for Kristus» i hele sin bredde. Det er også en stor styrke at Bråten kjenner organisasjonen vår svært godt, sier hovedstyrets leder, Knut Espeland i pressemeldingen.

Bråthen har gått på Misjonssambandets bibelskole, Fjellhaug, i tillegg til at han har studert teologi ved MF vitenskapelig høyskole. Han har tidligere jobbet i Misjonssambandet i 12 år, blant annet som rektor på Fjellheim bibelskole i Tromsø.

Var med i ansettelsesutvalg

Ansettelsen er gjort ved hjelp av det eksterne rekrutteringsbyrået Human.

Rekrutteringen er ledet av et innstillingsutvalg bestående av tre av NLMs hovedstyremedlemmer. Bråthen var selv med i innstillingsutvalget, men gikk ut derfra etter at han ble fremmet som en aktuell kandidat.

– Bråthen har etter dette ikke vært deltaker i hovedstyrets arbeid med rekrutteringsprosessen eller øvrig saksbehandling i hovedstyret, sier Espeland.

I hovedstyrets møter vil heretter første vara, Temesgen Shibru Galla, gå inn som fast medlem. Helge Norheim, som ble valgt til andre varamedlem i fjor, vil delta som første varamann, opplyser organisasjonen.

Misjonssambandet (NLM)

Ble grunnlagt i 1891 for å drive misjon i Kina, men har i dag et stort arbeid i tre verdensdeler. Her driver 125 utsendinger med diakoni og bistand, misjon og evangelisering.

I Norge har NLM rundt 1700 misjonsfellesskap, blant disse rundt 80 misjonsforsamlinger og 650 barneforeninger.

Organisasjonen har også en omfattende skole- og barnehagedrift, 22 leirsteder og en bruktbutikk-kjede

Har forventninger

Øyvind Ruud Kringstad er regionleder i Misjonssambandet Nord og kjenner godt til Gunnar Bråthen gjennom samarbeid formelt og uformelt i regionen.

Han beskriver Bråthen som en mann som gjennom hele sitt voksne litt har hatt ganske tunge verv og lederoppgaver. Både i Misjonssambandet, men også i Den norske kirke.

– Han er en mann som med sitt vesen vinner tillit og fremtrer som usedvanlig trygg. Med tanke på den umiddelbare situasjonen som NLM er i og har vært i de siste årene, kan man se at der er noen trekk ved Gunnar som møter den situasjonen veldig umiddelbart, sier han.

– Jeg mener det går an å ha forventninger til ham som generalsekretær, sier han.

Brå avgang i fjor

10. mai i fjor ble det kjent at Øyvind Åsland gikk av som generalsekretær på få dagers varsel. Han hadde da vært generalsekretær i 12 år.

I forkant av Åslands avgang i mai har det i flere år pågått samtaler, både internt og eksternt, om blant annet håndtering av varsler. Det har vekselvis blitt rettet kritikk både administrasjonen og hovedstyret. Også kontrollkomiteen har blitt involvert. Den kom med kritikk av ledelsen i sin rapport til generalforsamlingen i sommer.

I pressemeldingen der Øyvind Åslands avgang ble kjent, het det at skiftet av generalsekretær ikke hadde «sammenheng med varslingssaker som har preget organisasjonen siden august 2020». Åsland sa imidlertid at «det (har) hatt betydning for min vurdering at jeg har opplevd det krevende».

Øyvind Åsland: Øyvind Åsland gikk av som generalsekretær i NLM i mai i fjor.

To dager senere kom nyheten om at Birger Helland (71) skulle fungere som generalsekretær inntil videre.

– Når «misjonen» krever noe av meg, vil jeg stille opp, sa Helland til nlm.no.

Håpte på ny general før nyttår

12. november i fjor gikk fristen ut for å søke stillingen som ny generalsekretær i NLM. Fungerende generalsekretær Birger Helland sa til Dagen at prosessen så langt hadde gitt dem flere søknader og god kontakt med aktuelle kandidater.

I desember sa fungerende generalsekretær Birger Helland at det ikke ville bli ansatt en ny generalsekretær med det første.

– Målet var å finne både generalsekretær og økonomileder før nyttår. Vi er i prosess, sa fungerende generalsekretær Birger Helland, til nlm.no.

Powered by Labrador CMS