Dette får unge til å frykte 3. verdenskrig
Bilder som handler om konflikten mellom Iran og USA spres i sosiale medier og skaper krigsangst.
– Det kan skje når som helst, i dette sekund. Siden det er så mye atomvåpen i verden, vil alle kunne bli rammet.
Ordene kommer fra en elev ved Storetveit ungdomskole i Bergen. Hun ønsker å være anonym.
Spenningen mellom Iran og USA har økt den siste tiden etter at USA likviderte den iranske generalen Qasem Soleimani. Som svar skjøt Iran natt til 8. januar raketter mot to militærbaser med amerikanske soldater i Irak. Ingen ble drept i angrepene.
Men de dramatiske hendelsene blir spredt i sosiale medier gjennom memes, på norsk kalt mem. Dette er bilder, video eller tekst med et budskap som spres digitalt.
Da eleven fikk de første bildene opp på mobilen, tenkte hun først at det var morsomt. Så kom bekymringen for at 3. verdenskrig kan bryte ut. Eleven har venner i USA hun har blitt kjent med ved å spille online. Nå er hun redd for at de skal bli rammet. Men hun er også urolig for seg selv og sine i Norge.
– Vi er jo med i NATO, sier hun.
– Ser ikke lyst ut
Miljøterapeut Sigrid Bardsley ved Storetveit skole forteller at en stor andel av elevene hun har snakket med de siste ukene har uttrykt bekymring.
– Det er mange elever som er redde. De leser kanskje at 3. verdenskrig har begynt eller begynner, sier Barsley.
Elevrådsrepresentanter ved skolen har selv lest om konflikten mellom Iran og USA gjennom mem.
– Jeg har sett flere slike på Instagram og TikTok, sier Miles Johan Isaksen i 9. klasse.
Han forteller at noen av dem er ganske morsomme.
– Du hadde skuddene i Sarajevo og nå dronen i Iran. Det ser ikke akkurat lyst ut, sier Isaksen.
– Tror du at 3. verdenskrig begynner nå?
– Det kan hende, men jeg tror ikke den rammer Norge, sier han.
Tok det opp i klassen
En undersøkelse fra 2018 viser at sosiale medier er den mest benyttede kilden til nyheter for barn og unge i alderen 9 til 18 år. Nesten halvparten ser nyheter på sosiale medier daglig, viser tallene fra Medietilsynet.
Denne uken var mem om konflikten i Midtøsten et tema på nettverkssamling for miljøterapeuter i Bergensskolen.
Ved Kirkevoll skole i Bergen har ledelsen anbefalt kontaktlærerne å ta opp den spente situasjonen i klasserommet.
– Det som er spesielt i dette tilfellet er at elevene får nyheter gjennom bilder i sosiale medier. De ser ikke på vanlige nyhetssendinger. De sitter på YouTube hvor de følger mem. Noen spør Google om 3. verdenskrig har begynt, forteller Irmelin Tvedt Syslak, miljøterapeut ved skolen.
Hun forteller at dette er et tema også i barneskolen.
– Barn og unge som ikke engasjerer seg så mye i verden, får dette med seg. Kanskje også foreldre er urolige og diskuterer dette når barna hører på.
Flere spør om krig
Redaktør i nettstedet Ung.no bekrefter bildet.
– Vi har merket en økning i antall ungdommer som er bekymret for om 3. verdenskrig kommer, og om vi i Norge blir rammet, sier Aas.
Ung.no er drevet av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir). Nettstedet har 1.4 millioner besøkende hver måned.
Redaktøren kan ikke vise til konkrete tall, men merker at spørsmål om 3. verdenskrig opptar mange.
– Vi forsøker å berolige ungdommene ved å fortelle dem at det er naturlig å bli redd når mediene skriver mye om dramatiske hendelser, sier Aas.
Mange tusen bekymret
VG Snapchat har en halv million abonnenter og 240.000 daglige brukere. I forrige uke publiserte kanalen en sak om konflikten mellom Iran og USA. En av snappene hadde tittelen «Liten sjanse for krig» og et svar fra Midtøsten-ekspert Sverre Lodgaard.
I forbindelse med saken spurte VG Snapchat hvordan brukerne opplevde saken. I en avstemning svarte 25 prosent at den gjorde dem bekymret, mens 45 prosent svarte at de ble «litt bekymret». 75.000 ungdommer deltok i avstemningen.
– Mitt inntrykk er at unge er svært opptatt av globale spørsmål, kanskje i større grad enn voksne, og at nettopp dette med 3. verdenskrig gjør mange urolige, sier Randi Elise Midtskog, prosjektleder i VG Snapchat.
– Har VG Snapchat et ansvar for å berolige ungdom som er bekymret?
– Ja, vi tenker på det. Vi må forklare hva som skjer og ikke overdramatisere hendelsene, sier Midtskog.