PRIS: Sommerstevnene gjør det de kan for å holde prisene nede. Likevel blir det dyrere.

Dette gjør de kristne sommerstevnene for å holde prisene nede

Likevel klarer ikke arrangørene hindre at det også blir dyrere å delta hos dem.

Publisert Sist oppdatert

Mange kristne setter stor pris på sommerstevnene som arrangeres rundt om i landet.

Samtidig er det dyrtid og antallet barnefamilier som ikke har råd til å dra på sommerferie øker.

Dagen har undersøkt hva sommerstevnene- og festivalene gjør for å holde prisene nede.

En ting er de enige om: Det er en verdi å ha så lav pris som mulig.

Mener mange har råd

Et av de største sommerstevnene i Norge er Oase. 2.500 barn, tenåringer og voksne deltok i år på stevnet med mottoet «Bli fylt av Ånden».

Til tross for noe økte billettpriser, var det likevel fullt på barneprogrammet og deltakelsen fortsetter å øke for tredje år på rad, opplyser Bjarte Baasland.

Han er arrangementskonsulent for Oase.

– Vi opplever at mange har råd til å reise, samt at en slik ferie nok blir billigere enn om man reiser på ferie med familien andre steder, skriver han i en e-post til Dagen.

For enkeltpersoner mener Baasland at det er fullt mulig å få «et veldig billig sommerstevne».

Rabatt til unge, uføre og frivillige

Kontinuerlig jobbes det med å få så lave priser som mulig fra leverandørene, forklarer Baasland.

I tillegg har festivalen flere ordninger for å gi rabatterte priser.

Ungdom og uføre får 30 prosent avslag på deltakeravgiften.

Og tar du i et tak, får du også en snillere pris. Frivillige får billigere eller gratis deltakeravgift, avhengig av hvor mange timer de jobber. Medarbeidere får også rimeligere matpass og kan få gratis skoleovernatting.

Særlig prisen på overnatting har de siste årene blitt dyrere, forklarer Baasland. Han opplyser at de derfor har arbeidet med å finne rimeligere alternativer til hotellovernatting.

Kritisk til inngangsbillett

Dagen erfarer at flere har valgt å ikke delta på Oase på grunn av prisen.

Stevnet har også høstet kritikk på grunn av at de tar inngangspenger til enkeltmøter.

Pensjonist Aslak Hjelleset ble «forskrekket» da han fant ut at stevnet tok «høye inngangspenger». Da han fant at det «ikke er forenlig med forkynnelse av evangeliet» valgte han istedenfor å bli hjemme.

Ordinær pris for voksne er kroner 200. Studenter, pensjonister og uføre får en femtilapp i rabatt. Er du tenåring koster det 100 kroner å komme inn. Barn under 12 år i følge med voksne betaler 50 kroner.

Gratis møter

For daglig leder Martin Skagestad, og resten av gjengen i Sarons Dal, har det vært viktig å ikke ta inngangspenger for enkeltmøter.

På Sommerstevnet i Sarons Dal, som arrangeres i Agder av misjonsorganisasjonen Troens Bevis, er møtene gratis.

LEDER: Martin Skagestad er daglig leder for Troens Bevis Verdens Evangelisering som arrangerer Sommerstevnet i Sarons Dal.

– Vi ønsker å tiltrekke oss folk som ikke vanligvis går i kirke og ved betaling tror vi besøket av disse begrenser seg stort, skriver Skagestad i en e-post til Dagen.

Selv om møtene er gratis, tar de inngangspenger på konsertene, og har pengeinnsamling til misjonsprosjektene sine under møtene.

Prøveprosjekt for lavinntektsfamilier

Barn og ungdom som deltar på aktiviteter hvor de også får mat betaler en deltakeravgift.

– Vi har gjort noen prøveprosjekt for lavinntektsfamilier når det gjelder å gi rabatt på deltakeravgiften på barneaktivitetene. Her ønsker vi å bli bedre, skriver Skagestad.

CAMPING: Under sommerstevnet i Sarons Dal fylles plassen utenfor møtehallen opp med telt, bobiler og campingvogner.

Å bo på campingen utenfor møtesalen koster penger. Er du med som frivillig får du derimot tilbud om å bo gratis enten på campingen eller i sovesal. Medarbeiderne får også mat.

– Sommerstevnet drives i hovedsak av frivillige. Uten den store dugnadsinnsatsen som legges ned, hadde det ikke vært mulig å få dette til, skriver Skagestad.

Ønsket å være en motvekt

Cathrine Hortemo er festivalsjef for Liv & Vekst, Misjonskirken Norges årlige sommerfestival.

– Det er viktig for meg at Liv&Vekst er for alle, uansett økonomisk situasjon, skriver hun til Dagen.

SJEF: Cathrine Hortemo er festivalsjef for Liv & Vekst, Misjonskirken Norges årlige sommerfestival.

Som en motvekt til alt annet som ble dyrere, da prisgaloppen meldte seg for fullt i fjor, valgte festivalen å holde prisen uendret i 2023.

– Sluttsummen «på kassalappen» var ikke helt enig i at det var lurt, derfor måtte vi øke 100 kroner i 2024, skriver Hortemo videre.

Kan søke om støtte

Hortemo ønsker at festivalen skal være for alle. Derfor har det vært viktig for dem å tilby overnatting i alle prisklasser. Fra madrass på sovesal til ferdig oppsatt lavvo.

For å holde festivalprisen nede avholdes det også en basar i løpet av uka, hvor pengene går direkte inn i festivalbudsjettet.

FESTIVAL: Misjonskirken Norge arrangerer sommerfestivalen Liv & vekst i Stavern. Dagen besøkte stevnet i 2022.

I tillegg kan mennesker med en krevende økonomi søke om støtte til festivalen. Dette dekkes inn blant annet gjennom at deltakere ved påmelding kan huke av for å «Gi valgfri gave til støtte for barn og ungdom».

– Her er det store variasjoner hvor stor hjelp folk trenger. Men vi opplever at mennesker gir oss god tillit og gir oss mulighet til å hjelpe, sier Hortemo.

Ønsker et rimeligere stevne

Sommerfestivalen er Pinsebevegelsens samlingspunkt på Hedmarktoppen i Hamar.

Fred Emil Bjerke er daglig leder i Pinsebevegelsen Norge.

– Vi skulle ønsket at vi som pinsebevegelse hadde bedre forutsetninger for å arrangere festivaler til en rimeligere kostnad for den enkelte, skriver Bjerke i en e-post til Dagen.

PINSEBEVEGELSEN: Fred Emil Bjerke er daglig leder i Pinsebevegelsen i Norge.

På grunn av økte priser på mat, overnatting og utstyrsleie, har sommerstevnet måtte justere opp egne priser med 10 prosent fra i fjor. Det henger også sammen med at tilbudet er blitt utvidet med flere seminarer og et eget opplegg for aldersgruppen 20 til 30 år, informerer Bjerke.

For å bøte på økt deltakeravgift, har prisen på dagspass, enkeltmøter og seminarer blitt senket i år.

Ordning for ungdom

Dersom du vil ha den beste prisen, gjelder det å være tidlig ute, forklarer Bjerke. På sommerstevnet opererer de med «earlybird»-pris, som gir rimeligere deltakeravgift om du bestiller tidligere.

– For å holde prisene nede bruke vi interne krefter både når det gjelder forkynnere, musikk og alle andre oppgaver skjer i all hovedsak på dugnad, skriver Bjerke.

– I tillegg opplever vi å ha gode ordninger som delbetaling for frivillige og gjennom at Ufestivalen har ordninger for ungdom som ikke har råd til å betale full pris, skriver pinselederen.

Powered by Labrador CMS