Dette gjør kristne kvinner sjeldnere enn menn. Pastor advarer mot «mammaskam»
Kvinner ber oftere enn menn, men leser sjeldnere i Bibelen. – Det blir nedprioritert i alt som må gjøres, sier pastor.
I et drøyt år har Dagen kartlagt holdninger og verdier blant gudstjenesteaktive i Kristen-Norge. Nå lanserer vi nettsiden #KristenNorge. Der finner du data og artikler om alt fra praktisering av tro til meninger om seksualitet, tro, innvandring, abort, alkohol osv.
I anledning 8. mars ser vi på noe av det som skiller kvinner fra menn i undersøkelsen.
Dagen har snakket med et kvinnepanel på tre personer: Gunhild Hagesæther (83) fra Bergen. Randi Klingsheim Bø (49) fra Klepp stasjon på Jæren og Carina Grelland Harsem (55) fra Asker.
Bø har sin tilhørighet på det lokale bedehuset, men har bakgrunn fra blant annet Indremisjonsforbundet og Norsk Luthersk Misjonssamband. De to andre har sin tilhørighet i Den norske kirke og i Pinsebevegelsen.
Hva er bønn?
Ifølge undersøkelsen leser menn mer i Bibelen enn kvinner, mens kvinner ber oftere. En av fire kirkeaktive kvinner leser Bibelen sjeldnere enn én gang per måned.
– Hva er bønn? spør Hagesæther.
– Noen dager kan jeg gå og tenke «hjelp den» og «pass på den». Det er ikke definert som bønn i den forstand at jeg setter meg ned og samler meg. Jeg sender bare en tanke til Gud for noen som har det vanskelig. Hvis en tenker at det er bønn, så blir det mange bønner i løpet av en dag, sier hun og legger til:
– I den grad kvinner ber mye, synes jeg det er utmerket.
Undersøkelsen ser ut til å bekrefte det hun sier, for flere menn enn kvinner har krysset av på at de ber daglig.
Harsem støtter Hagesæther i at menn og kvinner kan tenke ulikt om hva som er bønn.
– Kanskje er det slik at mannen har bedt og lest i Bibelen før han går på jobb. På vei til jobb kan det dukke opp tanker om familie og venner, men han tenker kanskje ikke at det er bønn. Vi kvinner, derimot, kan snakke med Gud om barna våre i dusjen og på vei til jobb. Det skjer som en del av det daglige bønnelivet.
Hagesæther har et inntrykk av at der fins mange eldre bønnemennesker og etterlyser flere yngre som vil bruke av sin tid til å be for samfunn, misjon, menighetsliv og lignende.
Bibellesing
– 25 prosent av kvinnene svarer at de leser Bibelen sjeldnere enn en gang i måneden. Hva tenker dere om det?
– Hvis 75 prosent leser Bibelen mer enn en gang i måneden, så er jo det positivt. Å lese Bibelen er ikke noe som går av seg selv for veldig mange, meg selv inkludert. Jeg synes egentlig ikke det er så overraskende at 25 prosent leser så sjelden, sier Bø.
I en rapport utarbeidet av KIFO i samarbeid med Det Norske Bibelselskap viste blant annet at eldre leser mer i Bibelen enn de yngre, men også unge menn skilte seg ut som en gruppe som leser mye, skrev forskning.no.
4.000 nordmenn svarte på spørsmål om religion og tro. Der kom det fram at unge menn leser mer enn unge kvinner. Faktisk dobbelt så mange menn under 25 år leser Bibelen som det kvinner på samme alder gjør, sa Tore Witsø Rafoss ved Institutt for kirke-, religions- og livssynsforskning (KIFO) til forskning.no.
– Mor er ofte den viktigste trosformidleren
Torbjørg Oline Nyli, pastor i Ytre Randesund Misjonskirke tror at tallene jevner seg ut med årene.
– 25 prosent av kvinnene svarer at de leser Bibelen sjeldnere enn en gang i måneden. Hva tenker du om det?
– Det sier vel kanskje mer om oss som samfunn og som likestilt travle. Bibellesing generelt blir nedprioritert i alt som må gjøres. Ofte blir det årsak til dårlig samvittighet, noe vi damer er spesielt gode på. Samtidig er jo mor ofte den viktigste trosformidleren. Det er ofte kvinner som leser barnebibel for barna. Kanskje de som har svart ikke regner med det?
Advarer mot «mammaskam»
Som mor til tre og nå i mammapermisjon med den yngste gutten på ni måneder, strever hun selv med å få plass til bibellesing i en hverdag som «ikke er eid av henne selv».
– Jeg har lagret ganske mange bibelvers, så jeg lever nå på det. De kan jeg tygge på om jeg ikke alltid får frisk input. Men det er helt klart at bønnene sitter løsere, mens tiden til å lese bibel er knappere.
Hun tror relasjonen til Jesus kan leve godt uten de daglige rutinene for en tid.
– Selv har jeg ikke sjans til å leve et strukturert liv akkurat nå, sier hun. Men den livsfasen kommer tilbake.
Samtidig oppmuntrer hun mødre i samme situasjon til å ikke pådra seg mer «mammaskam» ved å la manglende bibellesing tynge samvittigheten.