Dette mener bispekandidatene om livets utgang
Stavanger bispedømme skal ansette ny biskop. Dagen gir deg oversikt over hva biskopene mener i sentrale spørsmål.
Se videopresentasjon av de fem bispekandidatene nederst i artikkelen.
--------
For tiden foregår det en bred avstemningsrunde for å velge den neste biskopen i Stavanger. Det er bare to år siden forrige gang. I august konkluderte Ivar Braut med at han måtte gå av som biskop på grunn av problemer med synet. Han rakk bare å bære bispekåpen i halvannet år.
To av de nåværende kandidatene har vært bispenominert tidligere. Helge S. Gaard var kandidat i Stavanger også for to år siden. Da fikk han størst oppslutning i den kirkelige avstemningen. Lokalt skapte det til dels høy temperatur at han likevel ikke ble utnevnt av Kirkerådet. Alf Petter Bu Hagesæther var bispekandidat i Agder i 2013.
Kirkerådet skal utpeke den neste biskopen i Stavanger i slutten av januar.
– Troen er en gave fra Gud
Marta Botne (59) er prost i Ofoten i Sør-Hålogaland bispedømme.
– Hva vil du svare hvis noen spør deg hvorfor du er kristen?
– Min kristentro er en gave fra Gud. Den Hellige Ånd har gitt meg tillit til at Guds kjærlighet gjelder meg. Da Jesus døde på korset sonet han våre synder, også mine. Det ble beseglet da han oppstod fra de døde. Jeg gleder meg til å møte Jesus i himmelen.
– Hvilke kristne miljøer og impulser har vært viktige for deg?
– Norges KFUK-Speidere var viktig i utviklingen av min kristne tro. Konfirmasjonstiden likeså. Jeg var en flittig kirkegjenger allerede i tenårene. Skolelaget var et miljø for lederutvikling og hverdagstro. Som voksen har retratbevegelsen vært en kilde til fornyelse og fordypning. Jeg har lært mye i menighetene jeg har vært tilknyttet.
– Hvordan vil du beskrive den teologiske profilen din?
– Jeg er forankret i tradisjonell luthersk teologi med en økumenisk horisont. Hele Bibelen peker på Jesus Kristus. Å tro på Gud betyr å si ja til Guds vilje for våre liv. Å være forenet med Jesus i dåpen er å leve i forsoning og med himmelhåp.
– Hvilken overskrift ville du like å se i Dagen?
– Endelig: Fred og enhet i kristenheten!
– Den norske kirke har vedtatt å ha to syn på ekteskapet. Hva synes du er det beste argumentet til dem som er uenige med deg?
– Den tradisjonelle forståelsen av ekteskapet som en Gudgitt ordning som gjelder én mann og én kvinne, er et tungtveiende argument, også for meg som vier likekjønnede par.
– I Rogaland er det etablert mange store bedehusforsamlinger på siden av Den norske kirke. Hvordan tenker du om relasjonen til disse?
– At det er etablert forsamlinger og fellesskap hvor Guds ord blir hørt og forkynt er bra. Jeg ønsker å bidra til godt fellesskap mellom arbeidslagene, slik at vi kan samarbeide om det vi står sammen om, og for øvrig vise hverandre respekt.
– Biskop emeritus Tor B. Jørgensen mener en bør si tydelig at ingen går fortapt. Hva mener du?
– Jesus kom til jorda for at vi ikke skal gå fortapt. Men Bibelens ord om den dobbelte utgang er et alvor som kirken skal forkynne med omsorg for menneskers frelse. Oppgjøret på den ytterste dag betyr at rettferdighet skal skje fyllest etter Guds vilje.
– Bør Den norske kirke arbeide for at mennesker som tilhører andre religioner eller livssyn, skal bli kristne?
– Ja, absolutt. Det er bare ett navn under himmelen som mennesker blir frelst ved: Jesus. Jeg har undervist og døpt flere som har konvertert både fra sekulært livssyn og fra andre religioner. Vi skal fortsette Bibelens oppdrag om å gjøre alle mennesker til Jesu disipler.
Mener livet har to utganger
Helge Gaard (60) er prost i Karmøy i Stavanger bispedømme.
– Kva vil du svare dersom nokon spør deg kvifor du er kristen?
– Eg er ein kristen fordi Jesus døydde og sto opp frå dei døde for meg. Dette er eg døypt til, dette har eg levd i og dette trur eg på.
– Kva kristne miljø og impulsar har vore viktige for deg?
– Heimen, kyrkjelyden sitt barne- og ungdomsarbeid. Som prestelærar på Madagaskar har eg vore prega av misjonsrørsla og møte med menneske i verdas fjerde fattigaste land. Deira frimodige tru på Jesus har gjeve meg viktige impulsar. Møte med einskildmenneske i folkekyrkja har lært meg at den kristne trua finn vi blant mange fleire enn vi skulle tru når vi les dei kyrkjelege statistikkane. Det utfordrar til å gje frimot til den veike trua og ein himmel over livet.
– Korleis vil du beskrive den teologiske profilen din?
– Ein sentral luthersk teolog med eit sosialt og medmenneskeleg engasjement. Eg er glad i Jesus og vert fort glad i menneske eg møter.
– Kva overskrift ville du like å sjå i Dagen?
– «Folk strøymer til kyrkja», dette forstått i vid forstand.
– Den norske kyrkja har vedteke å ha to syn på ekteskapet. Kva synest du er det beste argumentet til dei som er usamde med deg?
– Dette er eit kreativt spørsmål eg set pris på. På fleire spørsmål fører Bibelen ein samtale med seg sjølve, gjennom historia har bibeltolking halde grupper nede, til dømes kvinner, svarte afrikanarar og homofile. Dei to fyrste gruppene har fått si oppreising, spørsmålet er om vi urettvist gjennom bibeltolking fortsatt held dei homofile nede, altså er det å inngå ekteskap motsatsen til å bli halden nede.
– I Rogaland er det etablert mange store bedehusforsamlingar på sida av Den norske kyrkja. Korleis tenkjer du om relasjonen til desse?
– Min draum er at vi kan samarbeida om å dela trua på Jesus, stå saman om det kristne vitnemålet i vårt nærområde.
– Biskop emeritus Tor B. Jørgensen meiner ein bør seie tydeleg at ingen går fortapt. Kva meiner du?
– Eg er nok meir inviterande til frelse enn til å truga med fortaping. Det står at Gud vil at alle menneske skal verta frelst, noko må han frelsa oss frå. Eg kan ikkje forstå det anna enn at livet har to utgangar.
– Bør Den norske kyrkja arbeide for at menneske som tilhøyrer religionar eller livssyn skal bli kristne?
– Ja, det er vårt oppdrag: «Gå difor og gjer alle folkeslag til læresveinar …» . I dette er det viktig å respektera menneske med den religionen eller den trua dei har, samstundes som ein kan dela trua på Jesus slik at andre kan få del i den rikdomen som den kristne trua er.
– Tar utgangspunkt i Skrifta
Alf Petter Bu Hagesæther (59) er feltprost og sjef for feltprestkorpset.
– Kva vil du svare dersom nokon spør deg kvifor du er kristen?
– Eg er kristen fordi eg kan ikkje anna enn å tru på Jesus Kristus som min frelsar. Gud har favna meg med sin kjærleik og Han held meg fast i denne trua, og har gjeve meg eit håp om at denne kjærleiken er sterkare enn noko anna- ja, sterkare enn døden òg.
– Kva kristne miljø og impulsar har vore viktige for deg?
– Ein god lærar på barneskulen, sundagsskulelæraren, speidaren, kyrkja og bedehuset har alle saman gjeve meg impulsar som ligg til grunn for mi tru og teologiske profil.
– Korleis vil du beskrive den teologiske profilen din?
– Min teologiske profil tek sitt utgangspunkt i Skrifta, tolka gjenom truvedkjenninga, slik at bodskapen om Jesus er aktuell for vår generasjon og vårt samfunn.
– Kva overskrift ville du like å sjå i Dagen?
– «Utviklinga er snudd! Fleire og fleire unge vil tru på Jesus og fylga Han!»
– Den norske kyrkja har vedteke å ha to syn på ekteskapet. Kva synest du er det beste argumentet til dei som er usamde med deg?
– Det beste argumentet mot mitt syn i saka om likekjøna vigsel er at den kyrkjelege tradisjonen over heile verda går imot.
– I Rogaland er det etablert mange store bedehusforsamlingar på sida av Den norske kyrkja. Korleis tenkjer du om relasjonen til desse?
– Eg ynskjer å ha ein god og open relasjon til alle som trur på Jesus Kristus som sin frelsar. At me kan vere usamde om viktige problemstillingar treng ikkje å vere til hinder for å kraftsamla om det viktigaste; å forkynna Jesus Kristus som frelsar! Å bruka kraft og ressursar på å kjempa mot kvarandre har eg ikkje tru på.
– Biskop emeritus Tor B. Jørgensen meiner ein bør seie tydeleg at ingen går fortapt. Kva meiner du?
– Alle menneskje er utan tvil fortapte om ikkje Jesus Kristus frelsar oss.
– Bør Den norske kyrkja arbeide for at menneske som tilhøyrer religionar eller livssyn skal bli kristne?
– Ja. Kyrkja har fått eit oppdrag frå Jesus om forkynna evangeliet slik at menneske kjem til tru på han, anten dei trur på det eine eller andre, eller ikkje trur på noko i det heile tatt.
Ønsker forsoning og enhet
Håkon Kessel (57) er sokneprest i Ræge menighet i Stavanger bispedømme.
– Hva vil du svare hvis noen spør hvorfor du er kristen?
– Jeg er kristen fordi jeg trenger det. Den kristne tro taler sant om mitt liv. Jesus viser oss hvem Gud er. Jeg er ubetinget elsket av Gud og får forsoning og tilgivelse i min livsvandring.
– Hvilke kristne miljøer og impulser har vært viktige for deg?
– Jeg har vokst opp i den alminnelige kirka og føler meg hjemme der. Det kristne ungdomsmiljøet i videregående skole betydde mye for meg. Så gikk jeg en bibelskole i England som ga meg stor inspirasjon til å studere videre. Jeg studerte teologi ved Menighetsfakultet og dro deretter til Japan hvor jeg var prest i en japansk menighet i mange år. Her fikk jeg oppleve en annen kirkevirkelighet. De kristne var en liten minoritet med små ressurser. For mange var det store omkostninger ved å være kristen, og deres troshistorier har vært viktige impulser for meg.
– Hvordan vil du beskrive den teologiske profilen din?
– Jeg er ikke opptatt av å plassere meg selv på en liberal-konservativ akse. Jeg står sentralt i den evangelisk-lutherske lære hvor Jesus Kristus er troens sentrum og den som bibelen peker mot. Den norske kirke favner vidt og jeg mener det er viktig med prinsippet om uenighet i det perifere, enighet i det sentrale, kjærlighet i alt.
– Hvilken overskrift ville du like å se i Dagen?
– Overskrifter som handler om forsoning og enhet mellom kristne.
– Den norske kirke har vedtatt å ha to syn på ekteskapet. Hva synes du er det beste argumentet til dem som er uenige med deg?
– Det er det vanskelig å svare på. Jeg har forståelse for det grunnleggende ønske om at ekteskapet også kan inkludere likekjønnede. Jeg mener dette spørsmålet ikke hører til det sentrale i vår felles tro, derfor kan kirken leve med denne uenigheten.
– I Rogaland er det etablert mange store bedehusforsamlinger på siden av Den norske kirke. Hvordan tenker du om relasjonen til disse?
– Mange går både i kirke og på bedehuset. For andre er bedehuset et alternativ til kirken. Det er alltid trist når noen bryter ut, særlig når det fører til fragmentering i lokalsamfunnet. Men vi må selvfølgelig respektere at alle har sin smertegrense og tar konsekvensen av sin overbevisning. Jeg tror det er viktig med samtaler på lokalplan slik at man kan ha en god sameksistens og håpe at motsetninger kan avta over tid.
– Biskop emeritus Tor B. Jørgensen mener en bør si tydelig at ingen går fortapt. Hva mener du?
– Jeg mener det er tydelig at Jesus i evangeliene snakker om muligheten for å forspille sitt liv og kaller oss til tro og omvendelse. Når det gjelder våre forestillinger om livet etter døden, vil de uansett komme til kort, det er dimensjoner som er utenfor vår fatteevne. I begravelser hvor jeg er prest, holder jeg alltid fram håpet og Guds ufattelige nåde som kommer til å overraske oss alle.
– Bør Den norske kirke arbeide for at mennesker som tilhører andre religioner eller livssyn, skal bli kristne?
– Det er kirkens kjerneoppdrag å bringe evangeliet om Jesus videre så alle får muligheten til å ta i mot og tro.
Drømmer om Midtøsten-fred
Anne Lise Ådnøy (61) er domprost i Stavanger.
– Kva vil du svare dersom nokon spør deg kvifor du er kristen?
– Eg vart døypt då eg var tre veker gamal, og har fått læra om den treeinige Gud. Eg fekk mitt første nytestamente då eg var 12, og orda til døyparen i Matteus 3 vekte meg: « tru ikkje at de kan seia til dykk sjølve: Vi har Abraham til far. For eg seier dykk: Gud kan vekkja opp born for Abraham av desse steinane». Desse orda viste meg at det ikkje er nok å høyra til i ein kristen familie, eg måtte gjera eit val.
– Kva kristne miljø og impulsar har vore viktige for deg?
– Familien min gjekk på gudstenester, eg vart og sendt på søndagsskule. Då eg kunne bestemma sjølv tok eg del i ungdomsarbeid i lokalkyrkja. Dette arbeidet var knytt til KFUK-M der eg og fekk noko leiartrening. Eg fekk òg impulsar frå Jesus-vekkinga.
– Korleis vil du beskrive den teologiske profilen din?
– Eg er nysgjerrig, og vil alltid læra meir. Eg er ikkje glad i båsar, men vert nok av andre sett på som ein liberal prest.
– Kva overskrift ville du like å sjå i Dagen?
– «Endeleg fred i Midtausten!»
– Den norske kyrkja har vedteke å ha to syn på ekteskapet. Kva synest du er det beste argumentet til dei som er usamde med deg?
– Eg kan forstå at det i internasjonal økumenikk er vanskeleg å forklara kva Den norske kyrkja står for. Dette møter me òg som eit problem når me samarbeider med kyrkjer i andre kulturar i samband med misjon.
– I Rogaland er det etablert mange store bedehusforsamlingar på sida av Den norske kyrkja. Korleis tenkjer du om relasjonen til desse?
– Eg kjenner ei sorg over at me er delt. Samtidig øver eg meg i å tenkje at det er meir enn nok folk til fleire forsamlingar og kyrkjelyder, og at me kan velsigna kvarandre sitt arbeid.
– Biskop emeritus Tor B. Jørgensen meiner ein bør seie tydeleg at ingen går fortapt. Kva meiner du?
– Eg vil be om at ingen skal gå fortapt. Når Jesus talar om det me kallar «den doble utgangen» er han barn av si tid og bruker språket som då var kjend. Så langt eg kan forstå er åtvaringane alltid retta innover, altså til disiplane og kyrkja. Me skal ikkje fjerna den uroa som Jesus legg inn over dei som tar sin plass i himmelen for gitt.
– Bør Den norske kyrkja arbeide for at menneske som tilhøyrer religionar eller livssyn skal bli kristne?
– Kyrkja er i sitt vesen misjonal, og vil alltid ha eit ønskje om å dela evangeliet med andre. Eg kan ikkje diskriminera folk ut frå religion og sei at nokon ikkje skal få evangeliet. Alle må få høyra om Jesus på ein måte som gjer det muleg å bli kjent med han.
Se video:
Kreditering: Den norske kirke