Dette passet kan gjenåpne kirkene: – Det er en kristenplikt å vaksinere seg
Det sier biskop Halvor Nordhaug. Men han vil ikke stanse uvaksinerte i kirkedøren.
Bilder av glade og vaksinerte israelere på fylte restauranter har gått verden over. Et vaksinepass eller «grønt pass», er inngangsbilletten for den som vil gå på konsert, spise på restaurant - eller gå til gudstjeneste i synagogen i landet.
I dag skal EU etter planen legge frem sitt forslag til vaksinepass og i flere land raser debatten om hva de skal brukes til. Vaksineskeptikere, gravide og allergikere kan i teorien bli utestengt fra gudstjenester om vaksinepass blir et krav.
Biskop Halvor Nordhaug i Bjørgvin bispedømme sier at det virker helt fremmed å stanse folk i kirkedøren fordi de mangler vaksinepass.
– Men det er en kristenplikt å vaksinere seg, understreker han.
Trenger avklaring
Norge er det eneste nordiske landet som ennå ikke har landet på en beslutning om et slikt dokument. Skulle det komme vil det bringe med seg viktige spørsmål om hva et slikt pass vil kunne brukes til.
– Vi arbeider nå med å avklare i hvilke situasjoner vi kan ta i bruk et vaksinepass, sier statssekretær Saliba Andreas Korkunc til Dagen.
– Dette kan gå ut over både prinsippet om frivillighet og andre friheter, sier Anne Siri Koksrud Bekkelund som seniorrådgiver i Teknologirådet.
Utestengt
Den svenske energi- og digitaliseringsministeren Anders Ygeman (SD) sa nylig til Nettavisen at Sverige har som mål at alle voksne svensker skal ha fått tilbud om vaksine til sommeren. Da skal også vaksinepassene være på plass, ifølge planen.
– Når vaksinasjonssertifikater er på plass vil de antagelivis være påbudt for reiser og muligens også for deltakelse i andre tilstelninger, sa Yleman under en pressekonferanse i følge Reuters.
Danmark skal ha sitt pass klart innen mai og næringslivet håper ifølge NTB på at det skal kunne brukes i forbindelse med konserter og fotballkamper.
Samfunnets utstøtte
Biskop i Bjørgvin bispedømme, Halvor Nordhaug, peker på to hensyn om vaksinepass tas i bruk slik det blant annet gjøres i Israel. Han viser til at kirken er opptatt av forsvarlig smittevern og understreker at slik vil det være, også i fremtiden.
– På den andre side har vi Det nye testamentet og Jesu holdninger til de spedalske. Kirkens vesen er at den er inkluderende, og særlig overfor dem som er syke og dem som er blant samfunnets utstøtte, sier han.
Helt fremmed
Han ser ikke for seg at noen vil stå i kirkedøren og sortere ut dem som mangler pass.
– Den tanken er helt fremmed for kirken. Selv om disse personene kanskje har vært så dumme at de ikke ville vaksinere seg, sier Nordhaug som understreker at kristne bør vaksinere seg når myndighetene ber om det.
– Det handler om å ta ansvar, ikke bare for seg selv, men også for andre.
Utfordrende
Daglig leder Ingunn E. Ulfsten i Pinsebevegelsen er positiv til et vaksinepass for reiser. Men at det skal bli et krav for å delta på gudstjenester, slik det er i Israel, vil hun ikke være med på.
– Det blir veldig utfordrende, gitt de ulike gruppene vi arbeider med. Det er ikke alle som kan eller vil vaksinere seg, og for dem vil dette være utfordrende, sier Ulfsten som representerer over 340 norske pinsemenigheter. Hun presiserer at hennes inntrykk er at kristne flest ønsker en vaksine.
– Vi arbeider også med rusmisbrukere og andre som det ikke vil være naturlig å stille slike krav ovenfor.
– Hva om det gjør at kirkene kan åpne raskere?
– Da får vi heller leve med smittetiltak litt lenger, tenker jeg. Det vil være mot hele kirkens intensjon at man setter noen slike restriksjoner og har kontroll i kirkedøren, sier pinselederen.