Dette savner norske Israel-venner i Trumps fredsplan
Det er ikke bare Palestina-venner som er skuffet over «århundrets avtale». – Ikke overraskende, sier Israel-ekspert.
Tidligere denne uken presenterte USAs president Donald Trump sin varslede fredsplan for Midtøsten. Den innebærer blant annet at Israel får kontroll over deler av Vestbredden og Jordandalen, mens palestinerne får landområder i Negev-ørkenen, sør i dagens Israel.
Planen har høstet krass kritikk her hjemme. Ap-leder Jonas Gahr Støre mener den favoriserer Israel, mens utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) kaller den «uakseptabel». Palestinakomiteen i Norge er også sterkt kritiske.
Advarer mot oppdeling
Men heller ikke norske Israel-venner er fornøyd med Trumps løsning på Midtøsten-konflikten.
– På den ene siden gir vi honnør til Trump for hans forsøk på å skape fred i Midtøsten og bryte med tankegodset fra tidligere, mislykkede fredsprosesser, sier Dag Øyvind Juliussen, direktør i Den internasjonale kristne ambassade Jerusalem, norsk avdeling.
– Samtidig advarer vi mot at dette kan føre til en varig oppdeling av landet, sier han.
Han mener palestinerne ikke har rett på noen egen stat hverken på Vestbredden eller innenfor grensene av dagens Israel.
– Gud har gitt dette landet som et hjemland til det jødiske folk. Det er gudsregissert, sier han.
Juliussen tror ikke opprettelsen av en palestinsk stat vil føre til fred mellom palestinerne og israelerne.
– Mulig den blir gjennomført
– Tror du planen blir gjennomført?
– Det er ikke umulig. Trump har lykkes med noe ingen har klart før ham: Å lage en avtale som både Israel ser ut til å si ja til, men som også flere arabiske land ser ut til å støtte. Med store økonomiske incentiver for en eventuell, palestinsk stat tør jeg ikke påstå at den ikke blir gjennomført, sier ICEJ-direktøren.
– Riktig retning
Juliussen får støtte i sin motstand mot en palestinsk stat fra det norske Karmel-instituttet, som blant annet har kontor i Israel.
– Avtalen går ikke nok i favør av Israel. Det er helt feil å opprette en palestinsk stat i dette området. For meg som følger Bibelen blir dette galt, sier John Skåland, leder ved instituttet.
Han mener Trump gjør mye rett, men at det er feil å gå inn for et kompromiss med palestinerne.
– Trump drar det i riktig retning. Han ser Israels sikkerhetsbehov og realismen på bakken. Han ser utfordringene med grensene og at dette er komplisert.
– Støtter du en annektering av deler av Vestbredden, slik Israels statsminister Benjamin Netanyahu planlegger å gjennomføre?
– Jeg støtter en total annektering. Dette skulle vært gjort for lenge siden, sier Skåland.
– Ingen fredsplan
At norske Israel-venner ikke er helt fornøyd med fredsplanen overrasker ikke Hilde Henriksen Waage, historieprofessor ved Universitetet i Oslo.
– Fredsplanen vil heller ikke være akseptabel for ytterste høyrefløy i Israel, fordi den ikke går langt nok. Den gir bort land til palestinerne, som de mener skal være en del av Erez Israel, «stor-Israel», sier hun.
Men Waage tror likevel den israelske nasjonalforsamlingen vil stemme gjennom planen.
– Netanyahu vil antagelig få dette gjennom i Knesset på søndag, men bosetterbevegelsen og ytterste høyre vil være imot, sier hun.
– Har ikke løsningen
Waage mener det er vanskelig å lage en avtale Israel-vennene kan gå med på og påpeker at det bor flere millioner palestinere i områdene de vil at Israel skal annektere.
– Det som gjenstår å se er hva de kristne Israel-vennene vil gjøre med palestinerne. De har ikke løsningen på problemet. Når man blander religion og politikk blir det ofte lapskaus, sier hun.
Til dette svarer Skåland at han ønsker at palestinere enten må akseptere å bo i en jødisk stat eller flytte til arabiske naboland. Han ønsker ikke opprettelsen av flere arabiske land i Midtøsten.
Juliussen mener det allerede er opprettet en palestina-arabisk stat i Midtøsten, nemlig Jordan. Ifølge han utgjør Jordan tre fjerdedeler av landområdet som tidligere har blitt lovet jødene.
– Det er fullt mulig at araberne i Gaza, Judea og Samaria kunne blitt statsborgere i Israel, sier Juliussen.