BIBEL-PODKAST: Filosofiprofessorene Ole Martin Moen (t.v.) og Einar Duenger Bøhn har lest hele Bibelen fra perm til perm og laget podkast om det.

Dette sier filosofene etter å ha lest hele Bibelen fra perm til perm

Ole Martin Moen og Einar Duenger Bøhn avsluttet podkast-serien sin med å spørre hverandre om de hadde blitt omvendt underveis.

Publisert Sist oppdatert

– Det føles litt vemodig å sitte her i dag, sier Ole Martin Moen.

Filosofen og professoren i etikk ved OsloMet har nettopp spilt inn siste episode av «Ole Martin og Einar leser Bibelen».

For ett år siden startet han podkasten sammen med sin venn og filosofiprofessor ved Universitetet i Agder, Einar Duenger Bøhn.

Målet var å lese Bibelen fra perm til perm og dele sine erfaringer underveis som podkast-duo.

KJØKKENBORDSTUDIO: Moen og Bøhn har spilt inn så godt som alle episodene til podkasten hjemme ved kjøkkebordet til sistnevnte i Oslo.

– Jeg føler det har vært en dannelsesreise. Det er vanskelig å lese Bibelen uten at Bibelen også leser deg. Den avslører hvordan du forholder deg til konservative holdninger og budskap som du ikke alltid er enig i, sier Bøhn.

Les Moen og Bøhns topp 3-lister fra sin reise gjennom Bibelen lenger ned i artikkelen.

Fem ganger Oslo Domkirke

Dagen møter filosofene i forbindelse med innspillingen av sjarmøretappen som har fått tittelen «Ettertanker».

66 bøker er blitt til 55 episoder med i snitt to timers varighet.

Første episode bikket 12.000 avspillinger. Senere har lyttertallene stabilisert seg på rundt 3.500 per episode.

– Det tilsvarer vel fem ganger full Oslo Domkirke hver søndag, kommer det fra Moen.

FEM GANGER DOMKIRKEN: Den faste lyttermassen til til «Ole Martin og Einar leser Bibelen» tilsvarer fem fulle Oslo Domkirker. Kirken har 800 sitteplasser.

– Når du ser sånn på det, er det ganske kult at vi har hatt et så stort publikum. Slå den, norske prester, sier Bøhn og smiler.

Professorene har gjennomført bibel-prosjektet helt uten økonomisk støtte eller kommersiell agenda. De har bare vært interessert i å lese Bibelen og dele sine personlige opplevelser underveis med lytterne.

BIBEL-BLID: Einar Duenger Bøhn gleder seg over at mange lytter fast til podkasten han lager om Bibelen sammen med Ole Martin Moen.

– Jeg tror kanskje det har vært noe av nøkkelen for oss. At vi verken har gått inn for å skryte opp eller gjøre narr av Bibelen. Hvis vi kritiserer noe er det alltid med respekt, sier Moen.

Underholdning og frustrasjon

En som har lyttet til omtrent hver episode er Erling Rantrud.

Han er prest i Det evangelisk-lutherske kirkesamfunn (DELK), i menighetene Sandefjord og Horten.

Podkasten med Moen og Bøhn kaller han «kjempeinteressant».

ERLING RANTRUD: Prest i DELK, menighetene Sandefjord og Horten og redaktør for menighetsbladet Underveis.

– Når man lever i kristen-bobla er det nyttig å høre hva andre ikke-troende mennesker tenker og mener når de leser Bibelen. Jeg synes Ole Martin og Einar har tatt Bibelen på alvor og det har vært interessant å høre hvordan de har reagert på Bibelens budskap, sier Rantrud.

Han erkjenner at iblant har det vært utfordrende å sitte som passiv lytter uten å kunne gå inn å enten mene eller argumentere i samtalen.

Men denne øvelsen mener han har vært hjelpsom.

– Det blir en dannelsesreise for meg også. Jeg lærer å lytte til hva andre mener og tenke gjennom budskapet før jeg sier så mye selv. Dette er annerledes enn i en vanlig samtale, hvor man ofte snakker uten å tenke og i verste fall prater i munnen på den andre.

– Vil du anbefale andre kristne å lytte til denne podkasten?

FASTE LYTTERE: Podkasten «Ole Martin og Einar leser Bibelen» har hatt rundt 3.500 lyttere i snitt.

– Ja og nei. Den er underholdende og oppmuntrende, men også litt provoserende og irriterende til tider. Så det krever at du som lytter er åpen og tolererer andre meninger. Gjør du det, så vil jeg si du både blir klokere og mer forståelsesfull overfor andre medmennesker. Og nettopp det å respektere hverandres meninger tenker jeg er kjempeviktig i alle sammenhenger, sier presten.

– Umulig å overgå Jesus

Når Ole Martin Moen og Einar Duenger Bøhn ser tilbake på sin reise gjennom Bibelen, dukker det opp både gode og dårlige minner.

– Som homofil er det ikke alt i Bibelen som er like hyggelig å lese. Men så er det ikke fritt for anti-homofile tendenser i andre gamle litterære verk heller. Jeg synes Bibelen er mangfoldig, med et bredt spekter av stemmer. Faktisk bredere enn jeg så for meg, sier Moen.

Einar og Ole Martins topp tre personer i Bibelen

Einar:

1. Abraham (fordi valget hans om å ofre Isak, som både er uforståelig men forståelig på en gang, og dypt fascinerende, og som vi alltid kan relatere oss til).

2. Judas (fordi at han er misforstått, han er egentlig en helt etter min mening; den sterkeste og mest standhaftige av alle apostlene).

3. Jesus (fordi av at han er høydepunktet i kristen tenkning, og et godt forbilde på mange (men ikke alle) måter).

Ole Martin:

1. Eva.

2. David.

3. Forkynneren.

– Jeg vet ikke om jeg hadde valgt å bli en kristen på bakgrunn av Det gamle testamente. Budskapet endrer seg når evangeliene begynner og Jesus kommer inn i bildet, sier Bøhn.

– Hva synes dere om Jesus?

– Jeg synes han er kul. Som karakter synes jeg for eksempel Abraham og Judas er mer spennende. Men han har det beste budskapet og det er på mange måter umulig å overgå ham. Jeg liker spesielt at han opererer på gulvet blant de svakeste, sier Bøhn.

MANGE TIMER: Episodene i bibel-podkasten til Moen og Duenger varer som regel i to timer.

– Jesus er kjemperadikal og opprørsk. Han stiller høye krav og ber folk forlate hus og hjem for å følge ham. Jeg får en følelse av han er litt utålmodig og en «no nonsense»-person. Som filosofisk tenker synes jeg også Jesus trådde fram. Fra å være en mer diffus og myk karakter tidligere, sier Moen.

Ingen omvendelse

Med Bibelens bøker som et tilbakelagt kapittel, kan ingen av filosofene konstatere at de har blitt omvendt.

– Vi har blitt fascinert og sjarmert av Bibelen, men ikke omvendt, sier Moen.

Bøhn vil ikke være like rask med å utelukke at han «bikker over».

– Å bli en kristen forstår jeg handler om å ta et aktivt valg. Ikke bare vente på Gud, men heller ta et steg i tro og kaste seg ut i det. Og jeg må si at det virker hyggelig å ha gode, trygge, konservative rammer som aldri forandrer seg. Når det er sagt, kan jeg ikke si at jeg har fått Ånden over meg, akkurat.

– Men dere har hatt utbytte av å lese Bibelen fra perm til perm sammen?

– Ja, den har beriket meg som filosof. Så var det fint å lese mer om Jesus. Guder har en tendens til å bli utopiske og polerte skikkelser, men Jesus synes jeg klarer både å være utopisk, men med dybde og personlighet, sier Moen.

VENNSKAPET VARER VIDERE: Ole Martin Moen (t.v.) og Einar Duenger Bøhn sier at de ikke har laget sin siste podkast-serie.

– Jeg har fått bekreftet hvor opptatt jeg er av det ekte og autentiske gjennom å lese Bibelen. Den er ærlig og tydelig, og det kan jeg respektere. Selv om jeg ikke er enig i alt. Så synes jeg Bibelen er full av oppmuntrende ord som jeg kommer til å dra fram på grå dager, sier Bøhn.

– Hva skjer nå? Blir det flere podkaster?

– Vi har snakket om å samskrive en bok om filosofien i Bibelen. Når det gjelder podkaster, har det kommet noen oppfordringer fra lytterne. Men der har vi ikke bestemt noe ennå. Kanskje noe norrønt, sier Ole Martin Moen.

– Ett eller annet blir det. Vi avslutter ikke vennskapet her og nå sier Einar Duenger Bøhn.

Powered by Labrador CMS