NY LOV: Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen og justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl under en pressekonferanse om pressekonferanse om konverteringsterapi.

Dette sier regjeringens nye lovforslag om forbønn

Regjeringens forslag til ny lov om konverteringsterapi kan gjøre forbønn i enkelte situasjoner ulovlig. – De truer med fengsel, sier misjonsleder.

Publisert Sist oppdatert

Fredag presenterte regjeringen en ny lov som forbyr konverteringsterapi i Norge.

Strafferammen er bot eller fengsel inntil tre år, og seks år dersom overtredelsen er grov.

I lovforslaget understrekes det at det blir ulovlig å bruke det regjeringen kaller «religiøst baserte metoder» for å påvirke personer til å «endre, fornekte eller undertrykke sin «seksuelle orientering eller kjønnsidentitet».

– Religiøse handlinger kan også straffes etter paragrafen, sa kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) på en pressekonferanse fredag.

Kan bli forbudt med forbønn og håndspåleggelse

Regjeringen beskriver forbønnshandlinger spesifikt som noe som kan bli rammet av forbudet.

«Eksempler på religiøst baserte metoder er demonutdrivelse, offentlig håndspåleggelse eller andre systematiske forsøk på helbredelse», heter det i lovforslaget.

«Også en-til-en-forbønn vil etter omstendighetene kunne anses som en religiøst basert metode».

Det understrekes at forbudet ikke har som intensjon å begrense personer kontakt med «høyere makter».

Samtidig utelukkes det ikke at «bønn som skjer i påhør av én eller flere personer, og som er rettet mot en annen person, kan rammes av straffebudet dersom den er særlig påtrengende, formanende og invaderende overfor den enkelte, og dermed egnet til å «krenke» den som utsettes for det».

Misjonsleder: – Truer med fengsel

Espen Ottosen er informasjonsleder i Norsk Luthersk Misjonssamband. Han er en av de kristne profilene som har engasjert seg mest i debatten om konverteringsterapi og har blant annet skrevet to bøker om homofili.

Han sier lovforslaget regjeringen nå har lagt fram senker terskelen for hva man vil straffe til frivillige samtaler mellom voksne mennesker.

– Jeg håper ikke regjeringen sier at jeg driver konverteringsterapi om jeg sier til et kristent menneske at sølibat er et bedre valg enn et homofilt forhold, seier Ottosen.

Espen Ottosen: Fra Reis deg Guds menighet i Filadelfia Vennesla

Han mener likevel at loven er overflødig fordi den type samtaler som forbys har så mange kvalifiseringer at det i veldig få tilfeller vil være mulig å dømme noen for det.

– Det vil overraske meg om ett eneste menneske vil bli domfelt med denne loven i løpet av de neste årene. Det å true med mange år i fengsel, bare for å sende et signal, synes jeg er uverdig, sier Ottosen.

Skeive kristne er fornøyd

Styreleder i Skeivt Kristent Nettverk, Elisabeth Meling, er på sin side fornøyd med forbudet.

– Jeg synes det er et steg framover. Det er en tydeligere og mer konkret lovtekst, som gjør at vi endelig har noe mer å slå i bordet med, sier Meling.

FORNØYD: Elisabeth Meling er styreleder i Skeivt Kristent Nettverk.

Hun forteller at forslaget er i tråd med innspillene Skeivt Kristent Nettverk kom med i høringsrunden.

– Det eneste vi synes er problematisk er at man ikke har utvidet foreldelsesfristen. Vi mener den bør være ti år fra fylte 18 år, fordi mange skeive bruker flere år på å bearbeide traumene man er utsatt for.

– Vil dette forbudet vil fungere i praksis?

– Jeg håper det. For det trengs. Vi trenger det vernet. Det at skeive skal få mulighet til å si ifra når de har blitt utsatt for noe som ikke er greit, er en trygghet for at skeive skal føle at våre liv er verdsatt, sier Meling.

– En trist dag

Ole Gramstad Jensen er styreleder i den kristne organisasjonen Til Helhet, som driver med samtaler og veiledning.

Han skriver i en e-post til Dagen at forslaget «åpenbart er å gå for langt med hensyn til våre menneskerettslige forpliktelser.»

– Forslaget innebærer fratakelse av samtykkekompetanse for voksne personer, i og med at samtykke kun vil være et moment i vurderingen av straffbarhet, skriver han.

TRIST: Ole Gramstad Jensen er styreleder i den kristne organisasjonen Til Helhet.

Han mener samtidig det er uklart hva som vil være straffbart slik forslaget ser ut nå.

– Dette er en trist dag for alle de som søker seg ut av en skeiv identitet de ikke ønsker, og for de som søker pastoral sjelesorg og blir møtt med en stengt dør fordi pastoren frykter å komme på kant med loven.

Fortsatt lov å sitere Bibelen

Samtidig understreker regjeringen at forbudet ikke vil ramme forkynnelse eller sitering fra Bibelen.

«Å uttale seg om sin religiøse overbevisning og sin holdning til seksual- og samlivsmoral, rene meningsytringer og ordinær forkynnelse vil ikke falle inn under de ulike kategorier «metoder» eller «lignende systematisk fremgangsmåte», heter det i lovforslaget.

«Det samme gjelder ren sitering av en religions hellige skrifter, med mindre det inngår i et religiøst ritual, bønn eller lignende».

Powered by Labrador CMS